recenze

Atomix 2004

Atomix 2004

Byly doby, kdy se různí učenci domnívali, že atom je nejmenší částice hmoty. Dnes víme, že to není pravda. Ale to teď vlastně nehraje žádnou roli, nebudeme skládat jednotlivé atomy, ale molekuly některých sloučenin. Začneme třeba vodou, co ty na to?
Nemá cenu tu zmiňovat všechny ty hry, ve kterých jde o skládání jednotlivých atomů do molekulárních celků. Protože tohle je už kolikátý remake. Ale pokud máš zájem zjistit si, co jsme tu už na tento způsob měli, zkus využít naše vylepšené hledání, s ním budeš mít výborný přehled, přehled nad vším. Takže jak jsem se právě zmínil a jak sám název napovídá, máme tu další gamesku, ve které vystupují malinkaté částečky, co jsou základem všeho živého i neživého. Neboj, nepotřebuješ k tomu znát žádné fyzikálně chemické definice, atomy tu vystupují jen jako objekt na logické zájmy s pohybem a přemísťováním…

A právě proto, že je tohle remake, využili toho autoři a vytvořili dva herní módy. Klasický (Clasik) a ten jejich nový (2004), výběr herního módu je k dispozici v nabídce Options. Kromě toho tu máme mnoho herních možností, podařená grafika, prostředí a celkové zpracování. A to nemluvím o té výborné muzice. Ke hraní není potřeba ani poslech svého oblíbeného CD, protože z výběru skladeb si opravdu vybere každý. Od prvního spuštění hry, každý pozná, že se mu do rukou dostala kvalita po všech stranách. O tom vypovídají i dema, krátké kvalitní intro a různé pozadí v nabídkách menu.

Podívejme se na samotné hraní. Pokud znáš tento žánr „atomových“ her, třeba víš, že každá úroveň se skládá z předlohy se strukturou dané sloučeniny a z herního pole s poházenými jednotlivými atomy, které musíš ve spletitých uličkách poskládat do určené pozice. Velký rozdíl je v jednotlivých herních módech. Ta klasická hra je oproti té nové mnohem jednodušší. (Takže to můžeme brát jako výběr obtížností.) Protože v té nové jsou kromě jakýchsi chodbiček a labyrintů různé kvádry s nejrozmanitějšími funkcemi. Jedny atom od sebe odrazí, druhé se nárazem atomu sami přemísťují (odráží se od atomů) a jiné dokonce můžeš myší přemisťovat jako samotný atom. To jsou to takové užitečné zarážky proti pohybu. Pohybu? Jistě víš, že při označení nějakého atomu a následného určení jeho směru pohybu se atom rozběhne po rovné dráze a nezastaví se, dokud nenarazí na zeď nebo na jiný atom.

Autoři si opravdu dali záležet - každý atom je bodován určitým počtem bodů, svoji roli tu hraje i čas. Máme tu hodně kol v každém módu; místo nápovědy je tu demo, které také prozrazuje jaké logické extrémy nás tu mohou ještě čekat a do toho všeho nám hraje kvalitní hudba, která lze dle libovůle měnit. No zkrátka jak jsem řekl, je to kvalita! Uznání si to určitě zaslouží. Tak už bychom mohli místo toho čtení konečně sestavovat atomové konfigurace, ne? Jdeme na to…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =

Václav M. | 31.05.06 v 11:59

O4? Co je to za nesmysl? Existuje pouze O2 a O3 a samozřejmě atomární kyslík, ale O4 je největší blbost, jakou jsem kdy viděl - hned po pětivazném uhlíku z původníhop atomixe.


galerie

Atomix 2004 Atomix 2004 Atomix 2004