recenze

Arasan Chess

Arasan Chess

Další z dlouhé řady her s oblíbeným šachovým námětem - aneb jak moc intelignetní může být 5 MB velká gamesa, se dozvíte v této recenzi.
Být mistrem v této společenské hře pro dva hráče je jistá známka vaší inteligence. Možná proto jsou šachy tolik oblíbené, nebo je to možná pouze tím, že porazit svého soupeře velice rafinovanou taktikou a strategií vám zvedne sebevědomí až do výšin. Škoda jen, že v této hře to zas tak neplatí, Arasan totiž nenabízí multiplayer v žádné jeho podobě. Žádná hra po internetu, po síti či jen na jednom počítači. Prostě nic. Tak vám nezbývá nic jiného než hru odinstalovat, hrát proti PC nebo si zahrát třeba ZooChess, která v tomto ohledu poskytuje uspokojení pro multiplayerově založené jedince. Rozhodně doporučuji druhou možnost (nebo třetí :o)), i přes ošklivou a nevábnou podobu se z Arasanu stává pohodová zábava na pochmurné zimní večery.

Po krátké instalaci se dostanete přímo do typicky windowsovského wokna, kde na vás už čekají rozložené figurky a čas spokojeně ubíhá. Pravidla jsou naprosto stejná jako ta oficiální. Střelci jen diagonálně, jezdec pouze do L, král je zalezlý vzadu a jeho choť je největší fragmašinou s možností pohybovat se téměř všude. Délka vašeho i soupeřova kola je pečlivě počítána, ale účel je spíše osobní, ať víte jak jste rychlí či pomalí. Hra totiž naměřený čas k ničemu nepoužívá. Šachovnice je taky naprosto klasická se 64 políčky, alfanumerickými (písmena - čísla) souřadnicemi a 32 figurkami.

Jakmile jsem poprvé v této hře spatřil a otestoval šachovnici, zhrozil jsem se. Krom ošklivých barev mě udeřila do oka obrovská nepřehlednost, pozadí jednotlivých políček byla tak tmavá, že bylo téměř nemožné zaznamenat pohyb soupeřových černých figurek (defaultně máte bílé figurky). Naštěstí, nastavení je docelá rozsáhlé, a tak si krom zabarvení políček můžete vybrat jaké figurky budete mít, otočení desky směrem k vám či si zobrazit tip, jenž vám prozradí jaký tah je v daný okamžik nejlepší.

Největší klad této hry je určitě inteligence počítačového soupeře. Za šachové poleno se rozhodně nepovažuji, přesto si ze mě počítač udělal rohožku před dveře. Používá na vás různé finty a ještě vám je vypisuje v pravém dolním rohu jako by říkal: "Ty si opravdu tak špatný, že neznáš manévr Král Fianchetto?" Tady si píšu velké plus, i když tím si autoři zůžili obecenstvo potencionálních hráčů, Arasan budou hrát jen ti nejzarytější, nejinteligentnější a nejlepší s mistrovským titulem na rameni a Gasparovem v zádech.

Shrňme si to: Na jedné straně skvělá umělá inteligence a ... to je vše. Na straně druhé docela odpudivá grafika, občasná nepřehlednost a přeci jen, šachy bez multiplayeru je něco jako sex s eunuchem. Ale zase tu půlhodinku jsem se docela solidně bavil. Doporučuji, pokud nechcete, aby vám mozek přes prázdniny nezrezivěl.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 2 =

Radim | 14.12.06 v 21:56

Tahle hra má multiplayer!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gary Kasparov | 17.01.06 v 12:50

éto óčeň charašó... (pro neznazbuky: Ano, to je velmi dobré). Podproměny i braní mimochodem jsou zcela v pořádku a dle pravidel. Nezkoušel jsem jen pravidlo padesáti tahů (není-li během padesáti tahů sebrána figura a není-li taženo pěšcem, je partie remis) a trojí opakování pozice (vznikne-li 3x stejná pozice = remíza). Na to totiž nemám nervy:-)

Marek Fišer | 29.12.05 v 23:16

Jaj, to jsem potom zvědav, co řeknete na mou recenzi dalších šachů, které se zde co nevidět mihnou :)

Gary Kasparov | 29.12.05 v 21:18

Nejsem Gasparov, ale Kasparov. "Délkou vašeho a soupeřova kola" je jistojistě míněn čas na tah (šachy se fakt nehrajou na kola...). A můj přítel z Čech, velmistr Filip mi prozradil, že u vás se říká "královské fianchetto". Ale jinak nic ve zlém.
Teď si to stáhnu a uvidíme, zdali program umí věci jako braní mimochodem, podproměny a podobné vychytávky:-)


galerie

Arasan Chess Arasan Chess