recenze

Aqua

Aqua

Pipemania se vrací, tentokrát ovšem v mnohem dravější a dynamičtější verzi. Základní úkol přitom zůstal prakticky stejný a vy se za každou cenu musíte snažit vést vodu tak dlouho, než vám na konto přibude hezkých par bodíků k dobru.
Když se porozhlédneme po dnešní herní scéně, můžeme zjistit, že se velmi mnoho autorů při vymýšlení nových her snaží využít co nejvíce originálních prvků. Zbytek pak zkouší volit témata osvědčená a ze všech svých sil se snaží napodobit hry z let minulých. V tomhle ohledu tak myslím nemá smysl moc diskutovat o oblibě Tetrisu, Arkanoidu či třeba PacMana, protože je to jistě každému více než jasné. Ne tak často se setkáváme s remakem Pipemanie. Tento logický rychlík si totiž, stejně jako výše popsané tituly, nepochybně zaslouží místo v síni slávy a přitom na našem serveru mnoho her na toto téma nemáme. Osobně si vybavuji akorát EmPipe. Tu jsme vám přinesli ale před velice dlouhou dobou.

Tento nedostatek Pipemania her jsem se rozhodl dneškem napravit a vyhledal jsem jednu, která v našem archívu bude už navždy patřit mezi ty povedenější, a to i přesto, že ani jí se nevyhnuly jistá slabá místa. Nepředbíhejme ale a pojďme si vše pěkně popsat. Protože těchto Pipemania her je zde opravdu málo, rozhodně neuškodí když si zde alespoň v kostce připomeneme původní námět. Ten byl na první pohled velice prostý, ale o to více zákeřnější, protože jak sami moc dobře víte, voda je živel, který si opravdu nevybírá. Zpět ale k tématu. Na hracím poli, jež se skládá z několika čtverců, jste měli možnost spatřit zdroj vodního toku, který byl zpočátku spíše neaktivní. Než se tento tok probudil k životu, museli jste využít své vlastní šikovnosti a z dostupných kovových trubek stavět cestu tak dlouho, dokud se vám nepodařilo splnit požadavky dané úrovně. Jednalo se většinou o sestavení potrubí o určitém počtu prvků, anebo prostě a jednoduše jste museli nahrát určitý počet bodů. Možná vám to nyní připadá velmi prosté, ale v momentě, když jste měli před sebou rozestavěnou konstrukci, do něhož se z ničeho nic začal valit obrovský proud vody, bylo rázem vše jinak. Jakmile byl totiž proud vody takříkajíc „popředu“, následoval rychlý konec.

Původní titul jsem hrával ale před velmi dlouhou dobou a o to více jsem byl napjatý, čím mě dnešní hra překvapí. Při menším průzkumu jsem ale zjistil, že změny nejsou až zase tak velké, jak by možná někteří z vás čekali. V podstatě tou největší změnou je vizuální stránka, která je celkově velmi vydařená. Jinak vše zůstalo prakticky při starém. Tedy až na jeden detail – bonusy. Těch je zde opravdu spousta a při sestavování cestiček rozhodně neváhejte a zkuste jednu z trubek postavit právě na místo, kde je situován jeden z bonusů. Znatelně si tak přilepšíte, protože některé z těchto vylepšení vám umožní dokonce na určitý čas zcela zastavit proud tekoucí vody a vy se tak můžete soustředit na samotnou výstavbu. Překvapením je, že v dalších levelech se voda začne valit z více míst a vy tak skutečně nemáte času nazbyt. Vaším hlavním poselstvím samozřejmě zůstává nahrání co nejvíce možných bodů. Můžete toho jednak docílit sběrem již zmíněných bonusů, anebo budováním stále dokonalejšího potrubí.

Hře se bohužel nevyhnuly slabší místa. Trochu jsem se trápil s ovládáním, které sice není nejhorší, protože můžete využívat jak klávesnici, tak i myš, ale rozhodně si myslím, že by mohlo být zvládnuté lépe. Poměrně zásadním nedostatkem je pak celkový stereotyp, který ovšem u těchto her panoval už od nepaměti, takže bych hru kvůli tomuhle jen opravdu nerad shodil. Celkově je Aqua velmi zajímavou hrou, která svým předchůdcům rozhodně nedělá ostudu. Nenabízí sice mnoho nového, ale případní zájemci jednotlivé možnosti bezpochyby využijí.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 4 =


galerie

Aqua Aqua Aqua Aqua Aqua