recenze

5 Star Free Line

5 Star Free Line

Devět sloupců, devět řad a různobarevné skákající kuličky. Co to jen může být? No přeci velmi netradiční pojetí klasických piškovorek. Nebesky originální, pekelně hratelné. Nevěříte? Vyzkoušejte sami a pochopíte o čem mluvím…
Prvním dojmem dnešní logická hra kombinující zajímavým způsobem několik osvědčených nápadů rozhodně nezaujme. Když ji spustíte a nainstalujete, objeví se před vámi obrazovka s herním plochou, jejíž grafika a celkové zpracování jsou…..ehm….jak to říct a neurazit, na dnešní dobu poněkud staré a nepříjemně okoukané. Šedé okno, šedé pozadí, šedá tabulka se samotnou hrou. Pokud vás šedý obraz zkázy skoro odradí a vy užuž budete tlačit myš k nemilosrdnému tlačítku s křížkem, zadržte prosím ještě chvíli a přeneste se přes počáteční averzi. Uvídíte, že když se na chvíli ponoříte do samotné hry, brzy zapomenete na okolní grafickou spoušť a netradiční piškvorky vás chytnou za herní srdce.

Cílem vašeho snažení bude naplnění základní myšlenky piškovorek, a to vytvořit souvislou řadu pěti stejných znaků. V tomto případě spíše než o znacích musíme mluvit o kuličkách. Těch je v 5 Star Free Line osm druhů, z nichž sedm typů kuliček má různé barvy a poslední druh jsou speciální žolící. Na začátku hry vám na hrací desce (o rozměrech devět sloupců a devět řad) vyskočí tři kuličky a vy můžete, nebo lépe řečeno musíte na jednu z nich kliknout a ukázat na místo, kam se má přemístit. Při tom je nutné brát na vědomí, že kulička může skákat pouze přes volná pole ve čtyřech směrech kolem sebe. To znamená, že nikdy nepřeskočí diagonálně. Po každém vašem tahu a přemístění jedné kuličky se na obrazovce objeví tři nové kuličky různých barev a vy pokračujete ve tvorbě řad po pěti stejnobarevných znacích. Když se vám to podaří, řada jednoduše zmizí.

A aby přibylo také trochu logického uvažování, před každým tahem uvidíte na obrazovce sadu příštích tří kuliček, jež se objeví. Díky tomu můžete dopředu přemýšlet a dumat nad tím, jak nejlépe poskládat obrázky, abyste rozložení znaků mohli v budoucnu využít. Další zajímavostí, zpestřující průběh hry je kulička z postavou žolíka, kterou můžete umístit místo kterékoliv chybějící barvy ve vašich řadách. Myšlení, myšlení a neustále myšlení - pokud opomenete tuto skutečnost, tak se vám kuličky začnou nezadržitelně množit a ve chvíli, kdy není místo pro žádný pohyb přijde jistojistý KONEC. Tak hodně štěstí, abyste se mu vyhnuli.

Na závěr každé recenze patří malé zhodnocení technických prvků hry, které vyvažují hratelnost a dobré nápady. V případě 5 Free Star Line bych tento odstavec raději rychle přeskočil a popřál vám rovnou mnoho úspěchů, ale bohužel i o chybách je nutno mluvit. Začíná to grafikou a končí zvuky, to všechno je ubohé a velmi zastaralé Dokážu si představit tuto hru v novém hávu s kvalitním doprovodem a výsledná známka by se okamžitě šplhala vysoko nad 90%, takto bohužel musím v celkovém hodnocení sestoupit o pár schůdků níž a dát pouze 60%, i když nápad a skvělou hratelnost by si zasloužila hra mnohem štědřejší čísla. Určitě vám všem stojí za kratičké pozastavení jako hra pro relaxování a chvilkové namáhání mozkových závitů. Vždyť i v jednoduchosti může být krása.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 5 =


galerie