recenze

3Puzzles

3Puzzles

Máte-li rádi logické hry, tak vás určitě potěší i 3Puzzles, což je balík tří různých logických her, u kterých můžete dostatečně potrápit svou šedou kůru mozkovou. Na své si přijdou milovníci tetrisu nebo starých dobrých Pipes.
Nestává se příliš často, abych narazil ve vodách herního internetu na nějaký „herní balík“. Tvůrci namísto toho, aby se zatěžovali výrobou více her, které by měly být ve výsledku odlišné (nemluvím totiž o nechvalně známých balících 1000+1 tetrisu, kde si sice můžete zahrát tisíc a jednu hru, ale rozhodně nelze čekat nic jiného než hromadu stejného tetrisu), raději vyrobí jednu kvalitní hru, vypustí ji do světa a začnou pracovat na další. Je to přeci jen jednodušší způsob než vytvořit kupříkladu tři kvalitní hry a potom z nich udělat jeden balík a nabídnout ho hráčům. Naštěstí však mezi vývojáři ještě existuje i ta druhá sorta, která „herní balíky“ stále vyrábí a já jsem rád, že jsem na jeden takový narazil. Skládá se ze tří nenáročných logických her: Barrol, Molefest a Pyrastak.

Barrol
Barrol je první z balíku her od programátora Robina Burrowse. Vaším úkolem v této hře je postavit dráhu, po které lze dopravit barely z místa A do místa B. Na začátku máte k dispozici určitý počet dílů tratě, které mají různé tvary a vy je musíte začít skládat tak, aby se vám podařilo včas postavit začátek, po níž se barely rozjedou. Počet barelů je znázorněn číslicí nad místem A (vždy musíte bezpečně dopravit všechny) současně s hodinovým ciferníkem, který odpočítává čas do vyjetí dalšího barelu. Další komplikovaností, jež může nastat, je nedostatek dílů tratě potřebných k postavení celé dráhy. V takové situaci musíte během přesunu barelů současně přesouvat jednotlivé díly na nová místa a doufat, že se vše správně a hlavně včas podaří. (hodnocení: 58%)

Molefest
Další hrou s trochu podivným názvem je Molefest. Princip této hry je naprosto stejný, jako u legendární hry Pipes. V té jste museli stavět z nabízených tvarů trubek souvislé potrubí, do něhož začala po určitém čase vtékat na jednom konci kapalina a vy jste dostávali body za každou část potrubí skrz kterou kapalina protekla. Naopak časti potrubí, kam kapalina nemohla vtéct byly počítány jako minusové a odečítali se vám. Stejné je to i u hry Molefest, s tím rozdílem, že musíte stavět dráhu, skrz kterou se poté prohrabává krtek (nebo něco jemu velmi podobnému :o). Princip bodování je nezměněný, přičemž při určité kombinaci křižovatek a zatáček dostáváte navíc prémie. Poslední odlišností je na rozdíl od Pipes také přítomnost koncového místa, do něhož se má krtek dostat. Pokud se vám navíc podaří postavit dráhu až do tohoto cíle, přičítají se vám samozřejmě další body navíc. (hodnocení: 70%)

Pyrastak
Jestli vám připadá, že předchozí dvě hry se od sebe příliš neliší, tak třetí z nich je konečně postavená na naprosto odlišném principu, který na první pohled připomíná spíše tetris. Na obrazovce padají čtverce různých barev a s odlišnými znaky a vaším cílem je vytvořit souvislou řadu tří stejně barevných čtverců nebo tří čtverců se stejným geometrickým tvarem. Bohužel nelze se čtverci nijak pohybovat, což na první pohled naprosto stěžuje jakékoliv snažení o úspěch, ale místo toho můžete mazat klikáním již „spadlé“ čtverce, díky čemuž už menších úspěchů dosáhnout můžete. Další zajímavostí, je možnost změny gravitace, což je spíše matoucí než zlehčující. Tato hra je z celého balíku 3Puzzles rozhodně nejkomplikovanější a nejvíce se u přemýšlení zapotíte. (hodnocení: 43%)

Na závěr bych rád zhodnotil celou sérii těchto tří her, které rozhodně nepatří mezi absolutní špičku logických her, které jsem měl tu čest hrát, ale jejich kombinace a především velikost mile potěší. Grafika není příliš propracovaná spíš splňuje jen účel, který plnit má a nic víc. Zvuky jsou taktéž vcelku fádní, ale přiznejme si, logické hry nejsou většinou hrány pro brilantní efekty nebo hudební zážitek, ale proto, aby se otevřela na chvíli brána logiky. A přesně to splňují 3Puzzles…

stáhnout hru
Wellard

autor
/ Wellard

Skóre

57 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 1 =


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce