recenze

Mahjongg

Mahjongg

Mahjong je stará čínská hra, kterou tamní děti trávili chvíle nudy nebo když se chtěli pobavit s rodinou či přáteli. Vyzkoušejte si jak je tahle prastará gamesa obtížná a i dnes po tolika letech je stále originální a velmi zábavná. Mahjongg čeká!
Kdo byste řekli, že vytvořil tuto gamesku? Kdo jiný, než Miniclip? ;) Už tu od něj máme hry jako třeba Panik in Chocoland, Sheepish, Smashing, Monkey Lander, Aqua Energizer, Zed, Alien Clones, Field Goal, Shootin Hoops nebo 3 Foot Ninja, Magic Balls a Samurai Warrior, Trapshoot a Tennis Ace. Ve světe freeware her byste našli spoustu remaků Mahjongu, ale dnes bude řeč pouze o tom jediném pojmenovaném Mahjongg...

Jistě mnozí z vás vědí, oč v takové hříčce běží a jak se má správné hrát. Pro ty, co to neví, stručně princip vysvětlím. Na začátku hry si můžete vybrat z několika obtížností. Budete tak mít možnost podívat se hned na několik hracích ploch. Každá hrací plocha se dá ještě upravit podle vaší libosti. Vlevo nahoře je Menu, kde si můžete nastavit jiná pozadí či různé barvy kostiček. To jsem ještě neřekl, na každém hracím poli jsou totiž poskládané kostičky. Mají na sobě různé čínské symboly, kolečka a dále také čísla nebo písmena. Kostičky jsou naskládány na sobě, takže pochopitelně nevidíte všechny. Vy musíte najít vždy dvě stejné kostičky navrchu, které jsou vidět a jsou na krajích. Je to proto, aby se daly jednoduše lehce vyndat. Když takové dvě najdete, klikněte na jednu z nich, pak na druhou a obě zmizí. To ale pouze v případě, že obě splňují již zmíněné podmínky umístění. Protože kostek je opravdu hodně, vpravo nahoře vždy vidíte kolik jich vám ještě zbývá do konce hry.

Abyste se v nich ještě lépe orientovali, tak kostičky mají v rohu napsané číslíčko. Dvě stejné kostičky mají i stejné číslo, takže se podle toho lépe poznají v tom chaosu. Ale pozor, čísla se opakují, takže některé kostičky, ač jiné, mohou míst stejné číslo...Tím jak stejné kostičky mizí, se uvolňuje místo a vy se pomalu dostáváte ke kostkám, které doposud nebyly vidět nebo byly zastavěné jinými kostičkami. Máte tak nové možnosti. Je to velmi obtížné, protože někdy už prostě nebudete nic vidět. Proto můžete použít tlačítko HINT v horní části okna. Vypočítá se a zobrazí počet tahů a získáte tak malou nápovědu. Někdy se ale stane, že ani počítač nenalezne možný tah, takže musíte dát novou hru. Princip je snad jasný, i když v praxi to není nic lehkého... ;)

Grafika je celkem dobrá, opět se jedná o flashovku, takže by nebyl důvod k tomu udělat špatnou grafiku. Vše je pěkně namalované a propracované. Hra je to celkem složitá a určitě vás na nemalou chvíli zabaví. Jen si to vyzkoušejte, příznivá je i velikost souboru. Rozšiřte svou sbírku logických her o staronovou klasiku Mahjongg a stahujte! ;)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =

JYupWMLW

JYupWMLW | 09.04.24 v 12:10

1

PavelH

PavelH | 03.08.16 v 00:28

Sem s tím, hnedka to stáhnu.


galerie