recenze

Briscola

Briscola

Klasická italská karetní hra konečně na našich počítačích! Že ji neznáte? Nevadí, od toho jsem tady nakonec já. S radostí vám totiž popíši pravidla této maličkaté zajímavé karetní hry.
Pokud název Briscola slyšíte poprvé v životě, jak tomu bylo u mě, rozhodně byste si měli přečíst minimálně tuto recenzi (lépe však pravidla), abyste vůbec věděli, jak se to hraje. Pravidla se totiž občas liší od standardních, což může dost nepříjemně mást a překvapovat. Hraje se vždy ve dvou párech proti sobě (vašeho parťáka či parťačku simuluje vcelku chytře počítač).

Na začátku každé hry je zvolen trumf. Pak už jen v protisměru hraje jeden hráč za druhým a snaží se nasbírat co nejvíc bodů, občas dohazuje body do štychu, který je již jistý (něco podobného lze vidět i v mariáši). Některé karty jsou pak bodovány: Eso za 11 bodů, trojka za 10 (bacha na to, tady platí, že trojka je druhá nejsilnější karta), král za 4, svršek za 3 a spodek za 2 body (Výjimku tvoří portugalská pravidla, v nichž je místo trojky sedmička.).

Ostatní karty jsou jaksi bezcenné. K tomu, abyste ale vyhráli, musíte mít dohromady minimálně 60 bodů. Pokud se nezdaří, nevadí, hrát znova lze kdykoli. Další změnou oproti běžným pravidlům je fakt, že zde neexistuje nic jako povinnost ctít barvu. Tady můžete házet cokoli, jen když se to bude hodit vám, ovšem pozor na to, že soupeř tak jedná také.

Mezi nevýhodami hry lze podotknout pouze to, že je jednak krátká (jedna partie netrvá moc dlouho) a ze začátku také možná trochu zmatek v orientaci. Než si člověk zvykne, co který obrázek na kartě znamená, chvilku to potrvá.

stáhnout hru
Damon

autor
/ Damon

Skóre

89 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 3 =

PavelH

PavelH | 03.08.16 v 00:32

Nová karetní hra? Tak jí vyzkoším.


galerie