recenze

3D Solitaire

3D Solitaire

Jak už sám název napovídá, oblíbená karetní hra, která se za posledních pár let stala spolu s Hledáním min skoro legendou se dočkala trojrozměrného zpracování. Původní nostalgie zůstala stejná a hratelnost. Posuďte sami.
Je pár her, které osobně považuji za legendy – tiché, kultovní modly, které lemují cestu elektronického vývoje od 8 bitů k 16 miliónům barev. Kdybych začal Tetrisem, pravděpodobně by následoval starý dobrý Mario, po něm Wolfenstein, Doom, Warcraft 2 a tak dále až po novodobé skvosty, které vyrážejí dech svou dokonalostí, ale mají tentýž cíl jako Tetris, který stál na začátku té dlouhé cesty. Ano, ten cíl je pobavit. Pobavit vás hráče nad klávesnicí u monitoru ve virtuálních světech. Stejně dnes jako před deseti lety. Stejně u Maria jako u Dooma 3 a jeho padesáti dalších dílů. A o totéž se také pokoušela jedna žijící legenda, kterou si pamatujeme už ze stařičkých Windowsů 3.11, kde společně s Hledáním min zaháněla nudu. Oblíbený a nenáviděný Solitaire je tady zpátky v novém kabátě, rozšířeným o třetí rozměr. Tak zasedněte ke stolu, znovu se míchají karty…

Po trochu nostalgickém úvodu bych rád zdůraznil jednu věc. Pokud čekáte od této hry něco víc než Solitaire, který znáte z historie, tak vás zklamu. Grafika je sice úžasná, prostředí má atmosféru, ale to hlavní - tedy karetní hra sama je stejná. A stejná vždy bude. Jestli jste čekali něco víc, odrazuji vás hned na začátku a odkazuji na sekci Akční v menu, tam možná najdete to pravé :) Vy zbylí vězte, že hlavním přínosem nového Solitairu je především grafika, neboť zvuky autoři bůhvíproč za nutnost k dotvoření atmosféry nepovažují a tak se všechno soustředí kolem třech rozměrů a balíčku 52 karet. Stejně jako za starých časů po nájezdu kamery začne rozdávání karet do šesti sloupců a vaším úkolem (pro případ, že by se někdo z vás se Solitairem ještě nesetkal) je skládat karty na sebe v číselném pořadí a se střídajícími se barvami.

To v praxi znamená, že pokud je na konci sloupce odkrytý např. černý kluk, tak na něj můžete umístit jakoukoliv červenou desítku, dále černou devítku atd. Díky tomuto postupu se snažíte poskládat všechny karty a následně je přesunout do čtyřech balíčků nad hrací plochou, již v příslušných znakových sadách. Protože je na začátku odkryto pouze 6 karet a brzy nastane situace, kdy nelze skládat další karty, neboť jednoduše chybí, je v levém horním rohu umístěný balíček s ostatními kartami, z něhož lze odkrývat karty a přidávat je do zformovaných sloupců. Přestože vypadá popis složitě, hra sama je jednoduchá a v případě, že vás bavil dřívější Solitaire, u tohoto zažijete spoustu zábavy.

Nakonec se musím ještě jednou zmínit o grafice, protože ta je skutečně úžasná a ve 3D zobrazení máte pocit, že si na karty můžete sami sáhnout. Obzvlášť efektní je pomalý nájezd kamery při rozdávání a rozházení balíčku do prostoru v případě, že se vám podaří celý Solitaire úspěšně postavit. Jestli stále váháte nad stáhnutím této hříčky, doporučuji otevřít si přiložené screenshoty a snad změníte názor.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 5 =

Drticka

Drticka | 28.05.19 v 11:08

karty mě baví nejvíc


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce