recenze

Zhaard and The Crystal

Zhaard and The Crystal

Plošinovka s naštvaným hrdinou, kterému unesli dívku. Jak originální... Kdo má pocit, že arkády tohoto typu jsou passé, nechť si vyzkouší Zhaarda a pozná na vlastní kůži, jestli je to pravda.
Když vám neznámí ozbrojenci unesou ženu a vrátí vám ji, jen pokud v několika rozmanitých světech najdete a posbíráte modré krystaly, pak s plamínkem v očích do tohoto světa plného nástrah vskočíte a uděláte vše pro osvobození své družky. V "reálu" si to dovedu představit, nicméně jako námět počítačové hry... no nevím... Už se snad ani nedá spočítat, kolikrát se tento ohraný úvodní příběh v herní historii vyskytl, nicméně ti z nás, kteří po počátečním návalu neoriginality očekávají arkádu, při níž se zřejmě pobavíme, by měli projít pomyslnou bránou úvodního menu.

Část I - hrdina skákající umírající.Náš malý hrdina pojmenovaný Zhaard nečiní s naší (a spíše s boží) pomocí nic jiného, než že běhá, skáče a leze všude tam, kde je to jen možné. Zhaardovy plamínky v očích nejsou díky jeho pixelové velikosti bohužel rozeznatelné, ale všichni věříme, že tam prostě JSOU. Decentním záporem hratelnosti jeví se býti ovládání Zhaarda - skoky jsou nevyváženě toporné a směry pohybu za letu měnitelné, což některým hráčům brání v plném rozvinutí jejich umění "jít, projít a dohrát".

Část II - hrdina audiovizuálníGrafická stránka hry je přijatelná, tj. taková, aby i nejzavilejší grafičtí hnidopiši dokázali o této hře říci něco pozitivního. Zajímavým počinem autora hry je funkce "noise", která během hry rozvlní pohyblivé pozadí, na němž se hrdina pohybuje, což vypadá vpravdě originálně. Nutno podotknout, že je to na úkor krvavých hardwarových nároků (tj.hra se značně zpomalí). Animace hrdinovy postavičky je - zdá se - freewarově standardní, tedy taková, aby o ní nešlo jednoznačně prohlásit cosi nehezkého. Uniká mi sice doposud význam několika červených kuliček, které se při pohybu Zhaardovi rozvlní u boku (takže to vypadá, jako by za letu krvácel z pánve), nicméně tato informace není pro hru existenčně důležitá. Ozvučení hry také nikterak nevybočuje z freeware standardu.

Část III - co s hrou, co s ní ?Hra jako taková špatná není. Splňuje standardy freewarové komunity a na nějaký čas určitě zabaví. Nemohu se ale zbavit dojmu, že jí tu a tam něco chybí a tu a tam něco zbytečně přebývá. Dle mého názoru chybí vybalancovaná hratelnost a naopak přebývají grafické vychytávky a hodně neoriginální příběh. Co tedy s hrou ? "Fire and foget", jinými slovy stáhnout, zahrát, smazat.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 5 =


galerie

Zhaard and The Crystal Zhaard and The Crystal Zhaard and The Crystal Zhaard and The Crystal Zhaard and The Crystal

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce