recenze

YAP!

YAP!

Kvalitní, leč ničím vyjímečná variace na Pong. V kompletním 3D provedení s možností rotace kamery, hezkými světelnými efekty a příjemným ozvučením. Boužel pouze pro jednoho hráče proti PC.
Další variace na starý známý Pong je tady! A pokud nevíte, co to Pong je, tak se styďte, protože se jedná o jedno z nejčastěji zpracovávaných témat pro freewarové gamesy. U nás samozřejmě všemožné pongy také nechybí, uveďme si například exotickýNecropong či třeba vcelku originální Pong Deluxe. A co na vás čeká tentokrát?

YAP!, celým názvem Yet Another Pong (volně přeloženo "Zase další pong!"), nabízí přesně to, co jen od hry s tímto názvem můžete očekávat. Na obrazovcepoletuje míček a vy se jej snažíte odpálit na soupeře, přičemž ten se snaží o to samé. Rychlost a směr letu míčku závisí na úhlu, v jakém ho odpálíte vaší "pálkou". Pokud se vám míček odpálit nepodaří a ten vaši pálku mine, získává soupeř bod. A takhle to jde stále dokola. Abych pravdu řekl, právě jsem vám popsal v podstatě všechny pongy dohromady, neboť základní pongový princip je opravdu skvělý a už několik desítek let je stále zábavný a přitom téměř nezměněný. Čím se ale YAP alespoň trochu liší od ostatních pongů? Po pravdě řečeno asi jen zpracováním. Zatímco většina konkurenčních (nebo starších) pongů je v 2D provedení a koukáte na herní plochu shora, YAP je v kompletně 3D prostředí. A když říkám kompletně, tak myslím kompletně!

Můžete měnit úhel kamery, pálky jsou hezké kvádříky a ne jen obdélníky a na stěnách je vidět odraz modré a rudé záře, kterou pálky vydávají! Právě tenhle krásný efekt mě opravdu zaujal a dokazuje, že vcelku jednoduché zpracování ve 3D může být hezčí než překombinované a detailní 2D pongy. Zde na vás všude dýchá "kvalitní jednoduchost", pokud si pod tímto nepříliš obratným pojmem něco dovedete představit. Řečeno trochu lidštěji - pohodlné ovládání, střídmá a přesto dobrá 3D grafika, sympatické zvuky ťukání míčku při jeho odrážení a jedna mapa, nebo chcete-li herní obrazovka. Nic není potřeba nastavovat, nevybíráte si obtížnost ani inteligenci protivníka, nelze přenastavit rozlišení ani klávesy (což ale není potřeba, hra se ovládá pouze pomocí šipek + "t"- kamera shora,"s"- kamera zboku, "f"- kamera zepředu). Zkrátka a dobře, autor vsadil na to, že v jednoduchosti je síla a dílo se mu skutečně podařilo výborně. Jedinou výraznou chybou je absence multiplayeru, což je určitě škoda, protože samotného vás asi hraní přestane po nějaké době bavit.

Co dodat závěrem? YAP je povedenou předělávkou pongu, která má rozhodně co nabídnout. 3D zpracování není zrovna tradiční a jistě se vám bude líbit. Absence hry pro dva hráče je u tohoto žánru skutečně velkým nedostatkem a singleplayer toho boužel nenabízí tolik, aby si vás získal na více nežcca hodinku. To ale zase není takový problém, neboť hodina zábavy za stažení tak malého (0.8 megabajtu) archivu rozhodně stojí!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce