recenze

Stupid Spaceguy

Stupid Spaceguy

Dvojrozměrná gameska z prostředí kosmických stanic a měsíčních krajin. Nepřátelé mají velké zuby a slizkou zelenou kůži, takže to chce dávku odvahy. To jestli je Stupid Spaceguy opravdu stupidní, se dozvíte až v článku.
Toothpaste cutter software poslední dobou tvoří pouze plošinové arkády a fantazie, kterou užívají k vytvoření prostředí nemá mezí. Stupid spaceguy to jen potvrzuje – žádná modrá obloha, sovičky, nebo zelená travička. Kdepak. Jediné, co je v dnešní hře zelené, jsou slizký mimozemšťané a nejbližší modrý obzor je vzdálen několik galaxií.

Jsme holt v hlubokém vesmíru, tak se aspoň pokusíme přežít. Poté, co spustíte hru a zmáčknete mezerník, uvidíte měsíční krajinu s vaší lodí, která ztroskotala na nehostinné planetě. Jsou tu ufouni, kteří vypadají jako hroudy kytu a podivní chlápci s laserovými puškami. Našeho hrdina – človíčka oblečeného do skafandru ovládáte velmi jednoduše. Chodíte šipkami, skáčete Shiftem a střílíte, jak už je tradicí, pomocí Ctrl. Během jednotlivých levelů prostřídáte velké množství prostředí, ale vždy budete jen a jen mimo naši planetu. Na začátku hry máte pět pomyslných bodů zdraví, jež vám po zasáhnutí nepřátelskou střelou samozřejmě ubývají. Občas je v gamesce také nějaká propast a do té když spadnete, jste na místě mrtev. Pokud jde o spletitost, tak dvojrozměrné plošinovky nejsou nijak obtížné. Většinou pouze jdete kupředu tak dlouho, než narazíte na cíl a nic kolem.

Do Spaceguye však tvůrci přidali něco, aby znevšednili tuto monotónnost o trochu oživili věčné skákání. Nápad s dveřmi a klíčem je známý spíše pro 3D akce, ale když se to hezky předělá do 2D, proč ne, že. To znamená, že v každém kole musíte nalézt nejprve jakousi kartu do počítače, která umí odblokovat zavřené dveře. Poté to chce nalézt onen řídící počítač a otevřít vysněné dveře. Jinak se dál nehnete. Hodně štěstí. Co se týče životů, tak těch máte ve hře Stupid Spaceguy neomezeně a pokud skončíte v některém z kol, můžete se zapsáním hesla do něj opět vrátit. Na konci recenze mám ve zvyku zhodnotit grafiku a hudební doprovod a dnešek nebude v tomto výjimkou. Hra je hezky nakreslená, i když příšery a povrch planet působí při prvním dojmu poněkud dětsky.

Zvuky jsou zvládnuté na jedničku. Hříčka Stupid Spaceguy je hrdým pokračovatelem originálních arkádek - doporučit můžu například Elektroid.

stáhnout hru
Wellard

autor
/ Wellard

Skóre

83 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 5 =


galerie