recenze

Snake World

Snake World

Byli jste vždy zklamáni, když se objevila nějaká zaručeně inovativní verze hada? Pokud si chcete zahrát pravého, nefalšovaného Snakea, pak do toho rozhodně jděte teď!
Variací na téma had, všech těch Snakeů, je naprosto nepřeberné množství, málokdo už se v celé té obrovské kupě dovede vůbec orientovat, a přesto se nacházejí autoři, kteří nás z neznámých důvodů zaplavují stále novými a novými klony. A ještě navíc k tomu bohužel platí, že kvantita je opravdu daleko větší než kvalita. Ptáte-li se nyní sami sebe, proč tedy i já se přidávám a nabízím vám nyní další klon, když sám jsem kritikem tohoto stavu, máte naprostou pravdu. Ale odpověď je velmi jednoduchá. Narazil jsem totiž na klon, který není úplně zcela k zavržení, a je celkem možné, že si najde své hráče. Pro připomenutí některých podobných games, které jsme vám nabídli, snad postačí čtyři zástupci (a klidně je vyzkoušejte, nejsou to zástupci té nejhorší sorty!) Snake, Lutu The Snake dále pak Green Snake a ještě třeba Hex Snake.

I u hříček, které mají poměrně známý námět, se většinou nejprve zaobírám tím, abych jej vysvětlil i těm, kdo se s ním ještě nesetkali. Dnes ale udělám výjimku, protože si myslím, že někdo, kdo se ještě nikdy a nikde nesetkal s hadem, vůbec neexistuje, a nebo je to bytost, jež právě spadla odněkud z Marsu, a tu tahle recenze tak jako tak zajímat nebude. Většina předchozích games typu had byla bezprecedentně nudná, poněvadž nenabízela nic zajímavého, a pokud se našly exempláře, které se snažily nabídnout nějaké extrémní grafické zážitky, dopadaly ještě hůře, protože pro samý efekt ze smyslu hry nezbylo vůbec nic. Myslím, že autor Snake World vystihl přesně to, po čem jsme ale mohli bažit. Ne, jeho dílko skutečně nepřináší do systému nic nového, stále se jedná o totéž. To, v čem tkví ale kouzlo, se běžně označuje slůvkem střídmost. Z grafického vyvedení se vám nebude následujících dvacet minut pohupovat žaludek a hrozit vrácením předchozího jídla. Ani vás nezaplaví bombastickými erupcemi doprovázenými zvuky jako dělanými k hollywoodskému akčnímu filmu, pro které zapomenete, proč vlastně u počítače sedíte a co že jste si to původně chtěli zahrát.

Začne to, už když si tuhle gamesu spustíte. Uvítá vás akurátní obrazovka, vyzývající ke stisku enteru, ale nabízející též pohled na High Scores. Když stisknete žádaný enter, budete si moci vybrat, na jakém poli chcete svého hada prohánět. Respektive, v jakém bludišti (tak to pojmenovává gamesa). Každému je jasné, že si takhle určujete obtížnost. Čím více „zděných“ prvků se vám poplete do cesty, tím menší máte šanci nahrát si velké skóre. Máte na výběr skutečně od nejjednodušší varianty, tedy naprosto bez bludiště, kde budete limitováni jen tím, abyste si dávali pozor a nenarazili do vlastního těla, až po bludiště, kde každé přibližně osmé políčko je zeď. Dále si budete moci navolit obtížnostní úroveň. To jde o rychlost, jakou se bude plaz pohybovat. Smysl hra nabývá až tak od čtvrté úrovně. No a nakonec si vyberete barvu svého zvířete. Tím vyberete i barvu pro hrací pole, neboť to je vybarveno jejím odstínem. A pak už se můžete spokojeně testovat v rychlosti reakcí a představivosti. Za každou sebranou kuličku se vám připočte určitý počet bodů, až skončíte nějakou nehodou, budete se moci zapsat do tabulky nejlepších výsledků (tedy jen za předpokladu, že na ni dosáhnete).

Už jsem mluvil o střídmosti, která se projevuje ve všech aspektech, najmě pak v technickém vyvedení. Grafika je velmi odměřená, to však není kritika, to je pochvala. Chce vám zpřehlednit hru a to se jí daří výjimečně dobře. Její účelnost je, řekl bych, absolutní. Totéž se dá říct o zvucích, jichž je jako šafránu, nicméně proč ne, možná však mohla být přítomna i nějaká potichu hrající doprovodná melodie. Ale musím se přiznat, že je mi mnohem milejší podobné zpracování, než předimenzované efekty.

Vycházeje ze svého pohledu, mě skutečně Snake World mile překvapil. Ale na druhou stranu jde opět jen o hada, který nenabízí nic zvláštního. Všichni víme, co od něj můžeme čekat. A nesmím samozřejmě zapomenout na to, že mnou chválené provedení se může někomu jinému zdát zavrženíhodné. Přesto si ale myslím, že kdo hledá hada a chce si zahrát naprosto čistokrevnou gamesu tohoto ražení, v žádném případě neudělá chybu, když si stáhne Snake World.

stáhnout hru
Andrew

autor
/ Andrew

Skóre

70 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 3 =

Modráček | 01.05.05 v 17:31

Zdaleka nejlepší hra tohoto druhu je Deluxe Snake.


galerie

Snake World Snake World Snake World