recenze

Shikun

Shikun

Zakuste alespoň na chvíli, jak těžký je život na venkově! O všechny iluze, že je to brnkačka, vás připraví jediná událost, která vás na dlouhou dobu zaměstná! Oč jde? Dozvíte se dál!
Kdo bydlí na venkově, a třeba i dokonce opečovává své hospodářství, tak ví, co je to za dřinu. Já, jakožto městský člověk, jsem to nemusel prožívat na vlastní kůži. Stačilo mi, co jsem viděl, a všem, kterým se daří takhle hospodařit, skládám poklonu. Nicméně ať už máte vztah k venkovu a venkovským pracím jakýkoli, dnešní gameska se vám pokusí tento svět ukázat z trochu jiné stránky, než z jaké ho známe z velmi oblíbeného pořadu Náš venkov. :-) Arkádové hry mají totiž jednu obrovskou výhodu oproti jiným vyhraněným žánrům. Většinou se k nim totiž nepřistupuje s očekáváním nějakého výtečného příběhu a vrcholného zpracování tématu. Mohou tak vyprávět téměř o čemkoli. Už jsme se tak mohli setkat s takovými postavami, jako jsou třeba Fessie, která uklízí, nebo například s Želvíky . Ale vraťme se zpět k Shikunovi.

Díky Newklear Studios, poměrně úspěšnému týmu lidí, jsme si už zde na Freegame mohli zahrát například gamesu Blue Dragon nebo Samurai Mk2. Dnes tedy do této party přibývá další člen s velmi tajuplným jménem. Co by se asi za ním mohlo skrývat? Odpověď, jak záhy poznáte, bude možná méně lyričtější, než by většina lidí čekala. I když po mém úvodu už asi ne. Hlavním hrdinou totiž bude jakýsi zemědělec, jemuž se rozutíkaly slepice po dvorku, a on je musí nahnat zpátky do ohrady, kam patří. To už bych ale maličko předbíhal. Nejdříve, když si spustíte gamesu, zjistíte, že vzezření menu a doprovodná melodie vypadá velmi klasicky a standardně k úrovni Newklear. Do očí vás ale hned trkne, že máte k dispozici zatím jen tři tlačítka z pěti, z čehož ale dvě zabírají pokyny a nastavení. Takže je zde jediné tlačítko pro hru. Arkádový mód. Nu což, oddychnete si a stisknete Ctrl (jak už je také zvykem u tohoto studia) a vyberete si úroveň obtížnosti. Nyní se ale před vámi objeví obrazovka, na níž je vyrovnáno v řadě třináct postaviček, a pod nimi je uvedena jakási charakteristika jejich schopností a vlastností. Zaráží mě, že pro jediný mód má člověk takový výběr, rozhodně mu to v začátku nepomůže a maximálně způsobí zárodek schizofrenie. Pro start se jeví jako nejlepší varianta vzít si někoho s vyrovnanými statistikami a pustit se do boje s těmi popelavými zvířaty. Nejprve se ocitnete v první misi - Zelený lesík. Klasický parčík s listnatými stromky, mezi nimiž se prohánějí slípky a bláznivý majitel se sítí, ne nepodobnou té, kterou využívají entomologové pro odchyt motýlů. Každou slepici je nutno ulovit do této sítě, donést k ohradě a mrštit ji dovnitř, aby již nemohla utéct. Aby to ale nebylo tak snadné, tak vás ve vykonávání tohoto snadného úkolu svazuje několik překážek, nebo řekněme spíše okolností. Tak tou nejzásadnější je pravděpodobně časový limit. K dispozici máte (alespoň v této první misi) na splnění úkolu 100 vteřin. Říkáte, že to není příliš mnoho? Limit je možno si prodloužit pomocí bonusů, kterých se objevuje na zemi velmi mnoho. Právě v tom je ale další zakopaný pes. Existují totiž i „bonusy“, které vás zpomalí. Ani to ale není poslední druh těchto vychytávek, takže se setkáte i s těmi, co například na chvíli slepice zastaví na místě, a to se může opravdu hodit. Je dobré se orientovat v tom, co který bonus znamená. Zjistíte to podle barvy, po chvíli hraní je vám to jasné. Pakliže byste to rádi věděli už před začátkem, zjistíte tyto informace samozřejmě v How to Play, ale tam jejich důležitost ještě zdaleka neoceníte. Dalším, co vám bude stěžovat pozici, budou překážky. V prvním kole první mise jsou jimi jen ty zmiňované stromy, ale v příštích kolech se už objevují i ploty apod.

Každá mise sestává z několika kol, v každém musíte všechny rozutečené slepice vrátit do ohrady. Zajímavým aspektem je prostředí, do nějž jsou mise situované. Jednou je to zelený les, podruhé zimní krajina, napotřetí tmavý les, navíc v každém se přidávají specifické „obtíže“ pro hráče. Tak například v zimní krajině proti vám působí chladný vítr, jenž vás velmi znatelně zpomaluje, v tmavém lese se vše odehrává za tmy. Invence tedy rozhodně není tím, co by Shikun postrádal. Čeho se ale hráči začne velmi brzy dostávat také v ne zrovna malé míře, je stereotypnost. Ač nechci jakkoli popírat výborný nápad a zpracování, přesto, nahánění slepicí s neustále stejnou pointou není asi to, co by bylo sto u obrazovek držet člověka nějak extrémně dlouho. Když k tomu připočtete ten fakt, že pro dokončení gamesy budete jistou výdrž tak jako tak potřebovat, a to nemluvě o tom, jestli chcete vyzkoušet zprvu zablokované možnosti „Mini Darts“ a „Secret Game“. Obávám se, aby se překvapení, které je za těmito položkami, nestalo pro většinu lidí spíše zklamáním.

Krátce ke zpracování. Už výše jsem naznačil, že vyvedení technických oblastí Shikuna odpovídá standardům Newklear. Je tomu opravdu tak. Grafika působí mile, ale není rozpracována do detailů, což vyjde ve velmi bolestné podobě najevo, když si zvolíte jiné než původní rozlišení. Pokud se ale smíříte s pidi rozměry herní obrazovky, nebude vám tento fakt působit pražádné obtíže, a dokonce by se vám mohla grafika i líbit. Se zvuky je to podobně. Doprovodné melodie jsou nevlézavé; na skřehotání slepic si možná zvyknete, možná ne. Ale jako výrazně nepovedené bych z technického zpracování neoznačil nic.

A nyní přistupme k závěrečnému verdiktu. Osobně se musím přiznat, že mě Shikun ze začátku velmi zabavil. Jenže časem se skutečně dostavila ona nuda a stereotypnost, o které jsem mluvil, a hrát dál mi nedělalo tak velké potěšení jako ze začátku. Velmi ale věřím tomu, že se najdou tací mezi vámi, kteří žádnou nudu nepocítí a budou nadšeni. Co když to budete právě vy? Pokud ale nejste vyloženě zemědělský typ, najdete na Freegame mnoho jiných skvělých arkád!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =

Ondřej Szalonnás | 29.04.05 v 16:39

Bohužel i já jsem jen člověk a skutečně nemám v hlavě počítač, který by ke každé hře, kterou recenzuji, připojil úplný seznam všech podobných, které jsme zde vydali. Snažil jsem se připojit dostatek odkazů na podobné gamesy, ale na úplný výčet si rozhodně nárok nečiním.

Mintaka | 28.04.05 v 01:33

Že autor nezmiňuje hru "Fushigina Mori no Pokora" recenzovanou dokonce i na tomto serveru (http://games.infosfera.cz/game.php?id=2722) je přinejmenším stejně podivné.


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce