recenze

Seiklus

Seiklus

Něco pro milovníky skákaček, něco pro lidi, kteří nenechají posledního nepřítele naživu a hledají i tu poslední tajnou místnost, něco pro lidi, co se nenechají odradit několika pády a opět vstanou. Tak to je Seiklus.
Opět nadešel čas výborně si zahopsat. Jestliže čekáte, že vám zase nabídneme další suchý klon toho trouby v motérkách, tak vám musím říct, že se pletete. A nejenže se pletete (to se může stát každému), vy dokonce ani nepoznáte, že ta postavička na perexovém obrázku není Mario. Je to totiž Seiklus. Zatím toho o něm moc nevíme, ale s Mariem mají společnou jedině oblibu v hopsání. Seiklus je zřejmě mimozemšťan a nejspíš je mužského pohlaví. Ve hře sice neuvidte jeho primární, a ani sekundární pohlavní znaky, ale uvidíte, že má přítelkyni. Zrovna oba sedí na vrcholku hory a sledují padající hvězdy. A vzápětí – jedna proletí těsně kolem nich. Seiklus (kluk to zvídavý) vyskočí a utíká podívat se k místu dopadu. Co se ale nestane. Jedna nešťasná kometa si to zamíří mezi ty dva a chudáka Seikluse odvrhne kamsi do hlubin planety. Setkají se ti dva ještě někdy? Hmm, hádejte, na kom to závisí

Náš hrdina dopadá doprostřed překrásné přírody, plné rostlin i zvířat, ale především plné různobarevných kuliček. A vy, vy je budete muset sbírat! Jedině tak můžete ještě někdy spatřit vaši milou! Nehledejte v tom logiku, vaším cílem je skákat, sbírat kuličky a zase skákat. Řeknete si: „Ha, to ale není nic nového pod sluncem!“. Ale já odvětím: „Přeci si to zkuste! Bude se vám to jistě líbit.“.

Možná budete, stejně jako já, nadšeni milou grafikou, fantastickou hudbou nebo vás nadchne vynalézavost tvůrce, jeho geniální leveldesign, rozmanitost oblastí, obtížnost nebo třeba libovolný postup hrou... Ale pod těmito pojmy si toho možná moc nepředstavíte, a tak se pro vás trochu rozepíši. První věc, které jsem si po svém, čili Seiklusově, dopadu všimnul, byla jednoduchá, kreslená, příjemná grafika. Pravý opak renderů, které se na nás dnes tlačí ze všech stran. Spadli jste přece do krajiny snů – nečekejte realitu. Nečekejte příšery, nečekejte zabijácké pavouky, oživlé mrtvé s motorovými pilami. Jste v přirodě. Čeká vás sice strastiplná cesta zpátky do běžného života, ale to neznamená, že si nemůžete užít. Připravte se na výskok, první kulička je od vás jen kousek!

Další věcí, která mě drcla do čela hned v prvních sekundách, byla hudba. Ano, je „midová“, ale taky je skvělá! Prostě hudba, která se přesně hodí do země snů, kde se budeme v nejbližších hodinách pohybovat... Ano, hodinách. Délka je opravdu úchvatná, vzhledem k tomu, že se jedná o freewarovou skákačku. A protože zde nemůžete zahynout, ať spadnete z jakékoliv výše, není důvod začínat vždy od začátku - Seiklus je nesmrtelný.

Myslím, že se nemohu nezmínit, že Seiklus je vytvořen v GameMakeru. Popravdě, kdyby to neměl autor napsané na svých webových stránkách, tak si toho ani nevšimnu. Tuto gamesku můžete brát jako jasný příklad toho, že pokud máte dostatek nápadů a inspirace, nechcete se učit některý ze sofistikovaných programovacích jazyků a chcete celou tvorbu vzít do svých rukou, tak GameMaker je k tomu prostředkem. Pouze bych si postěžoval na sakramentsky dlouhé spouštění na mé archivní mašině.

Co říci závěrem. Věříte-li, že z GameMakeru vychází jen několik typů her, jejichž počet je omezen počtem samplů a tutoriálů, tak vás možná Seiklus přesvědčí o opaku. A stáhněte si ho, už pro tu geniální hudbu! :)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 3 =

Jericho | 11.11.09 v 14:16

Tak jsem seikluse úspěšně dohrál... Pokud jste měli stejnej problém s tím že jste měli 96 bílých kuliček a 4 vám zbývaly, tak jak je pod stromem taková ta místnost jak tam běhají myši, tak jak tam vlezete, tak přeskočte ten vchod a jděte do leva, tam je jakoby takovej neviditelnej provaz, tak po něm sešplhejte dolů, a máte to :)). No a další problém vám možná bude dělat spodní část zlatého koláče. Půjdete do místnosti s piánem, a zahrajete na něj v pořadí: 1,3,4,2,4,5,6 (ano, stejné číslo je na zdi v místnosti s takovým tím černým hadem ;))

Indka | 02.02.07 v 17:00

lidičky prosím poraďte mi někdo. Zbývá mi 13 bílých kuliček a vůbec nevím, kde je sehnat.. a už mi ani nikde nebliká ten puntík, takže vážně nevím... děkuji za každou radu

Míša | 15.06.05 v 01:55

Neumím najít 4 světýlka pod stromem,našla jsem 2 komůrky u myšek-po krápníkách.Nechápu to s tou klávesou W,mačkám na ni při hře a nic mi to nedělá,kde je napsané to číslo ve strojovně-to je ten výtah?Děkuji ze každou radu.

kiki | 13.06.05 v 15:06

no já taky nevím kde ty ostatní kola sehnat....sorry

dana | 27.05.05 v 17:28

Seiklus je skvělá hra. Díky Alacritas jsem ji dohrála. Teď se do ní pustili i moji synové.

DANA | 23.05.05 v 16:36

Všude mám 100% sebraných kuliček.Kromě zelených. nevím,jak dál.Kdo mi pomůže radou,je to skvělá hra.

Alacritas | 21.03.05 v 19:51

Tak jsem si na tvé doporučení stáhla Happyland, je to dobrý:)) Jenom by mě zajímalo, kde se dá stáhnout víc levelů, nějak nemůžu objevit ty domácí stránky...

Alacritas | 13.03.05 v 18:47

Tak gratuluju:))) Jen tak mimochodem, já už jsem si ho stačila zahrát znovu několikrát a baví mě pořád:) Aspoň se nemusím stresovat, jestli se zvládnu dostat na konec... asi jako když čtete staré známé knížky a už víte, že to dopadne dobře:))

Kiki | 08.03.05 v 18:59

Strašně moc vám děkuju za vaše rady !!! :o) Konečně jsem SEIKLUSE dohrála a za nějaký čas si ho určitě zahraju znova , ale už to nebude ono protože už to znám. :o)))

Kiki | 08.03.05 v 18:42

Mě HUEY taky ze začátku nešel ale pak už to šlo. :o) Když tak si ještě ztáhni Happyland Adventures.

Jany | 08.03.05 v 08:29

jestli ti chybí z koláče ta spodní část tak ta mi taky dala dost času a musela jsem kouknout do návodu :))) Najdeš ji tak, že když se pomocí "W" dostáváš na různá místa tak jedním z nich je nějaká strojovna a tam je v pravém hodním rohu napsané číslo. To si opiš a až se opět přes "W" dostaneš na místo kde je piáno, vyskákej tam klávesy v pořadí podle těch čísel ze strojovny. Vedle piána se ti objeví poslední poklad :))) Pak už můžeš do chrámu na oblaku a je konec.
Huey jsem stáhla taky, ale je to nějaký divný. Nejde mi to. :((

Kiki | 07.03.05 v 19:49

A mohla bys mi prosím tě ještě poradit jak získat celý koláč zlata? Chybí mi poslední čtvrtka. :o(

Alacritas | 07.03.05 v 19:08

Huey Adventures teďka právě hraju, ale zatím se do toho nějak nemůžu dostat... uvidíme časem:)
Jinak si taky nic podobnýho nevybavuju...svým způsobem je Seiklus dost originální.

Kiki | 07.03.05 v 18:37

Fakt díky za radu!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A tobě Jany taky moc blahopřeju!! :o) Jo a podobnou hru neznám ale líbí se mi Happyland Adventures ( je to takovej zajíček co zbírá příšerky a musí je odváďet do modrých kostiček ) tady ji mají jen s pár kolama, já sem ji měla úplně ze všema. Podobná hra je ještě Huey Adventures.

Jany | 07.03.05 v 14:29

:))))) tak už to mám celý. Ale čekala jsem nějaký efektní konec :)))). Po návodu jsem také sáhla, nemohla jsem najít poslední kousek zlata. Byla to fajn hra, nevíte o nějaké podobné?

Alacritas | 07.03.05 v 12:37

Kiki: dík, ale bez návodu by se mi to asi nepodařilo:)
hodně těch bílých kuliček je za tou první bránou, jak je tam ta holčička, tam už jsi byla?
Jany: tak to už máš v podstatě dohraný, předem gratuluju:))

Jany | 07.03.05 v 12:13

... kuličky se dají posbírat v podzemí pod stromem. je tam několk malých maskovaných komor a vchod do nich se pozná podle "něčeho" co se jakoby blíská ve stěně. Musí se na to buď doskočit - některé jsou i ve stropě, nebo na to vyšplhat po krápníku nebo co to tam visí, nebo na to vlézt. musí se to zkoušet.
Já už to skoro mám, chybí mi jen poslední kousek zlatého koláče. :(
PS: když jedeš po sopce musíš vysbírat kuličky všechny nebo ti budou chybět. Já věděla o jedné oranžové kterou jsem nesebrala protože mě nebavilo pořád skákat a padat kvůli 1 kuličce a potvora mi chyběla tak jsem se stejně musela vrátit :)))) Držím palec. J.

Kiki | 05.03.05 v 17:19

Poradil by mi prosím někdo jak získat 61 bílých kuliček? Zatím jsem je našla tam kde lítají duchové ve třech vchodech, V sopce ve dvou vchodech, v podzemí pod stromem ve dvou vchodech a na louce ve slunku. :o( Prosím poraďte mi.

Kiki | 04.03.05 v 19:20

To seš fakt dobrá Alacritas, že si došla až do konce!!!!! blahopřeju!!!!!!!!!! :o)))))))))

Kiki | 04.03.05 v 19:15

Tak na tu louku kde prší už sem se dostala, nejdřív mi to nešlo protože sem nezahrála správnou melodii. předtím sem vždy skákala místo na zelenou klávesu na modrou a až teď sem na to přišla. :o1

Alacritas | 04.03.05 v 19:14

Ahoj lidi, tak už jsem Seikluse dohrála (s vydatnou pomocí návodu:) a musím říct, že taková hra mi už dlouho chyběla... člověk nemusí tupě likvidovat nepřátele a jenom si v klídku sbírá kuličky:)
U těch hrochů jsem taky zatuhla nadlouho, ale nakonec se zadařilo. Nahoře na plošince je potom ten poklad s hvězdou. Pak se dá používat klávesa "w" a člověk se dostane k těm truhlám, kam to předtím nešlo.

Kiki | 04.03.05 v 15:51

Vylést nad to piáno už mně napadlo ale nevím jak se tam dostat. Po té sopce už sem několikrát lezla dolů a těch kuliček se mi teda moc chytit nepodařilo. :o(

Jany | 04.03.05 v 09:32

Díky Kiki za radu kde vzít ty zbylé bílé kuličky, už mám od všech 100% (opravdu byl zbytek ve sluníčku) a dostala jsem se do brány pod bílou kuličkou. Je tam veselo a asi jsem skončila :) nemůžu se dostat přes nějaký fijalový hrochy :))))
Já to hraju jen chvílema když práce v práci dovolí, takže jak tak koukám, tak to budu hopsat do léta.

Jany | 04.03.05 v 08:51

:))))) asi to už maji všichni dohraný a nikdo jinej si to zatím nestáhnul. Mě chybí už jen 10 bílých ale zkusím to slunce - když se kouknu na stav, tak na té mapě mi bliká puntík v oblasti 1. louky kam Seiklus spadne na začátku a předpokládám že mi to chce naznačit že tam je něco co jsem ještě neprolezla. Zkus kouknout jestli tam nebliká něco i tobě, podle toho bys mohla zjistit kdes jstě všechno neprolezla. Já po té louce lezu kolem dokola ale skočit na slunce mě teda nepadlo. Poklad hvězda mi taky chybí ale myslím že bude někde na konci kam mě pustí brána pod bílým puntíkem. Koukala jsem ze zoufalství i na ten návod ale je v AJ a tou zrovna moc nevládnu.
Ty zelený kuličky jsou k mání ještě na louce kde prší a je bouřka (vylezeš tam od toho piána). Oranžový myslím byly v kráteru sopky.

Kiki | 03.03.05 v 19:53

Nemyslýš si Jany že už by tu mohly psát i ostatní ? Já si to teda myslím poslední dobou tady píšem jen my dvě!

Kiki | 03.03.05 v 19:48

A byla si už ve slunku nebo v podzemí a sopce v tajných chodbách?? A mohla bys mi prosím poradit jak získat poklad ve tvaru hvězdy, pořád ho nikde nemůžu najít. :o( Jo a dík za tu holčičku, u té brány už sem jednou byla. A nemohla bys mi prosím ještě poradit jak získat 50% žlutých a 50% zelených kuliček? :o) Dííík!!!

Jany | 03.03.05 v 09:02

K holčičce se dostaneš tak že když vylézáš po žebříku ze sklepení a ven zpět na louku z jeskyně tak se dáš od žebříku vpravo, přeskočíš propast a uvidíš barevné puntíky dávající dohromady bránu. Aby se brána otevřela musíš mít 100% všech barevných puntíků. Bránou se pak dostaneš dál, na "schody do nebe" a k holčičce. Vedle je brána z bílého puntíku ale ty mi chybí ať lezu kam lezu, pořád mi jich 10 chybí. :((((((

Kiki | 02.03.05 v 17:30

Ty oranžové kuličky jsou na sopce. A na jakém obláčku je holčička????????

Jany | 02.03.05 v 14:13

je to bezva odpočinková hra - žádná krev a potvory :)))) Jenže teď nevím jak dál, mám všechny barevný kuličky, chybí mi pár bílých a poklad - hvězda. Už jsem se i vrátila k té holčičce na obláčku ale pořád to nemám celé :(((((( Prosím poraďte !!!!!!!!!! Dííííííííkkkkkkk

Aneta | 02.03.05 v 12:36

Prosím vás,nevíte,jak získat všechny ty oranžové kuličky?Děkuju.

Kiki | 17.02.05 v 17:13

Těch 100% se získá asi tak že se pozbírají všechny bílé kuličky , všechny barevné kuličky a všechny poklady.A mohl by mi prosím někdo poradit jak získat poklad ve tvaru hvězdy???

Kiki | 16.02.05 v 22:26

Prosím poraďte mi jak se dostat k truhle na kotvě.

Kahi | 08.02.05 v 18:31

návod naleznete zde:
http://www.autofish.net/clysm/games/seiklus/publicity/seiklus_walkthrough_by_andrewfm.txt
(v anglickém jazyce)

FiRi | 06.02.05 v 21:00

Prosím poraďte, jak mám dostat všech 100%? Prošel jsem všechno, mám všechny poklady, všechny kuličky (100 od každé) a taky celej "koláč" zlata z truhly.

FiRi | 06.02.05 v 20:58

Kaczi: v tom podzemí taky najdeš truhlu s pokladem, který ti ukáže, kde jsou schovaný ty potvory, co tě vrací.

kaczi | 04.02.05 v 23:03

Mě takle hra bavila, dokud jsem se nedostala do podzemí, kde mě to při každym kroku vrací do díry. Jinak by to bylo super, ale skákat pořád dokola :(((

Kahi | 04.02.05 v 15:00

takže popořádku: k některým truhlám se nedá dostat (ta na kotvě a uvnitř ryby), ale to nevadí, asi nás mají jen mást :).
k dalším padesáti kuličkám se dostaneš právě přes tu místnost s klavírem - musíš tam zahrát určité tóny v určitém pořadí. V tom podzemním chrámu (jak tam lítaj ty bílý potvory) je na jedné zdi jakýsi různobarevný nápis. opiš si pořadí barev, které jsou v tom nápisu a v tomto pořadí poskákej ty klávesy (každá klávesa dělá jinou barvu)...
snad je to v poho :)

jenny | 04.02.05 v 08:11

pls help. Schází mi 50 zelenejch koleček. Vybrala jsem je tam kde je ten šnek. A jeden bonus, dole ve vodě, v té místnosti kde mně slízne :) jazyk, se mi pc zasekává. I v těch útrobách něčeho, mi to jede pomalu. Jinde je to v poho. Tak tam nemůžu vyskočit k truhle která je položená na železe. Pak ještě jak se dostanu do místnosti, tam kde dole jsou ty klávesy. Jestli by někdo poradil. Děkan


galerie