recenze

Purebreaker 2 - Evolution

Purebreaker 2 - Evolution

Arcanoid, Arcanoid a zase ten Arcanoid. V dnešní době snad neexistuje hra, jež by byla tak dobře hratelná a na každém kroku bychom potkávali její klony. I dnes vám totiž přinášíme další z nich. Otázkou ale zůstává, zda-li obstojí před konkurencí?
Není tomu tak dávno, co jsme vám v našem článku připomenuli několik zajímavých arkanoidů společně s jejich mnohaletou historií a rovněž i s několika zajímavostmi. Nad slunce bylo ale jasné, že po pojmu arcanoid se jen tak zem neslehne a i v budoucnu se dočkáme dalších podobných titulů, jež se budou snažit tradičně představit v co možná nejlepším světle. Netrvalo dlouho a my jsme vám mohli hrdě představit hru Bricks of Camelot, která mohla směle konkurovat i takovému Ricochet Lost Worlds, jenž je mezi arkanoidy v poslední době považovaný za velkého guru. Dnes tu ale máme počin od týmu BGames, který celé dílko postavil na efektech a bonusech. Tento fakt jistě potěší spousty z vás, přesto ale raději nepředbíhejme a pojďme si říci, zda-li pak se to nepodepsalo na ostatních aspektech.

Hned takhle z kraje bych rád řekl, že bych dnes nechtěl nic srovnávat s již zmíněným Ricochet Lost Worlds či Bricks of Camelot, neboť i když to tak na první pohled možná nevypadá, následující počin na ně bohužel nemá. To ale neznamená, že jde o špatnou hru. Pokud hru úspěšně spustíte, můžete se již od samého počátku kochat přenádhernou grafikou. Když se pak pustíte do práce a začnete likvidovat cihličky, po pár chvílích zjistíte, že propracovat se do dalších kol nebude vůbec nic jednoduchého a vše tedy bude záležet na vaší šikovnosti a hlavně na štěstí. Odpalovač totiž není bůhvíjak dlouhý a přesnost je zde tedy nadevše. Co se týče vašeho cíle, tak zde klasické cihličky nahradily kostičky, které jsou zde jak v různém barveném provedení, tak i v několika variantách, z nichž ale většina půjde zneškodnit na jeden zásah. Některé z těchto kostiček jsou obohaceny o číslo a mohu říci, že ve většině případů se jedná o číslo 3. Při zásahu takovéto kostičky se toto číslo vždy sníží o jedno, a jakmile má tato hodnota klesnout na nulu, cihlička se zničí. Kromě toho můžete narazit i na stříbrné cihličky, jež ale normální cestou nezničíte. Využít tedy budete muset některý z bonusů, padajících z již zmíněných kostiček.

V úvodu jsem se jen krátce zmínil o tom, že v podstatě celá hra je na těchto bonusech postavená, proto mi dovolte, abych to doplnil. Tato dočasná vylepšení jsou zde v několika formách. Mezi ty základní patří například vylepšení, jež vám přidá dvě kuličky k dobru. Další z bonusů vám kupříkladu změní délku odpalovače či ho poposune trochu vpřed. Jedná se zkrátka o klasiku. Rád bych se ale zastavil u inovací, z nichž vám do oka jistě padne násobič, který se skrývá v položce combos. Pokud bude míček přeskakovat z jedné kostičky na druhou, začne tento násobič pomalu ale jistě plnit svojí funkci, a čím déle vám toto „poskakování“ vydrží, tím s větším počtem bodů můžete počítat. Čas od času vám zasažené kostičky darují písmenko „B“, které vám pomalu doplňuje svislý sloupec v „Bonus Level“. Jakmile dojde k úplnému přeplnění, vaše score se vám na dobu několika sekund začne násobit desetkrát, a aby toho nebylo málo, z kostek vám rovněž budou padat čtyři písmenka, jež by ve výsledku měly složit slovíčko „Pure“. Jakmile se vám tohle podaří, hra se přeruší a aktivuje se jedna z miniher, které jsou velmi podobné jednoduchým vesmírným hříčkám. Mě osobně se podařilo aktivovat dvě z těchto miniher. V první z nich se jednalo o to, prokázat svojí zručnost, kdy jsem uhýbal před záludnými asteroidy a zároveň jsem si vylepšoval score. V druhé z nich jsem naopak prokazoval svoji rychlost a snažil jsem se zneškodnit co nejvíce vesmírných raket. Jakmile tyto minihry skončí, automaticky se vracíte do hry, kde se pak musíte nadále snažit. Level končí v případě, když zlikvidujete všechny kostičky. V následujícím kole pak musíte vše zopakovat. Díky faktu, že životy si nemůžete obnovovat, mohu říci, že o procházce růžovou zahradou v žádném případě nemůže být řeč. Nemalou zásluhu na tom mají i některé „bonusy“. Na mysli mám například takový „revert“, jenž vám prohodí ovládání a vy ve snaze udělat pohyb vlevo, uděláte pohyb přesně opačný. Čas od času vám přes horní část hrací plochy proletí pták, který vypustí jed, jež vás na několik sekund paralyzuje, a vy tak velmi snadno můžete přijít o jeden ze životů. Hold musíte býti ostražití na každém kroku.

Hra bohužel obsahuje několik menších chybiček. Jak jsem již zmiňoval, ve hře jsou stříbrné kostičky, které snad kromě rakety, což je rovněž jeden z bonusů, nejdou žádným způsobem zničit. Bohužel se stává, že se o ně zasekne vaše kulička a tak pak bude neustále a hlavně nešikovně poskakovat. Chcete-li ji „vysvobodit“, budete muset použít respawn, který je k tomu jako stvořený. Samozřejmě to nemůžete dělat donekonečna, proto vše rozmýšlejte pečlivě. Co se týče technického zpracování, tak zde musím autory jen chválit, neboť vše je zpracováno velmi pěkně. Vyzdvihnout můžu perfektní hudbu a rovněž i ovládání, a tak vám k pohodovému hraní stačí pouze myš. Bohužel se vše podepsalo na HW náročnosti. Konfigurace, kterou zde uvádíme, je sice minimální, ale hra by i na ni měla být skvěle hratelná. Vyzkoušet si rovněž můžete i svojí kreativitu v přiloženém level editoru, a pokud budete se svým dílkem spokojeni, můžete si ho bez problému nahrát v menu hry, což jistě potěší. Co ale tedy říci závěrem? Snad jen, že zázrak se bohužel nekonal a hra se rozhodně nestane tím nejlepším arkanoidem, který kdy spatřil světlo světa, což ale zase tak nevadí, neboť i tak má co nabídnout. Překousnete-li trochu vyšší HW náročnost a obtížnost, budete se skvěle bavit. Zájemcům doporučuji sledovat stránky autorů, kde se neustále objevují nové záplaty a jiné další aktualizace.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =

Augustin | 16.07.05 v 19:05

Jakým způsobem lze vysvobodit tu "zaseknutou" kuličku? Jinak je ta hra perfektní, ale s tímto si nevím rady. Jedině použít raketu, ale není vždycky k dispozici.


galerie

Purebreaker 2 - Evolution Purebreaker 2 - Evolution Purebreaker 2 - Evolution Purebreaker 2 - Evolution Purebreaker 2 - Evolution

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce