recenze

Ouroboros

Ouroboros

Dneska vám přinášíme další variaci na známou hříčku had. Kromě kvalitní grafiky lze počítat s výborným zpracováním, stejně jako s kvalitní hratelností. Změny se dočkal také princip, takže máte-li chuť vyzkoušet jednu novou hříčku, nevidím v tom problém.
Žil jednou jeden had, a to ne jen tak ledajaký. Byl totiž hodně hladový, a aby mohl být alespoň trošičku klidný, potřeboval pořád jíst a jíst. Tímto se mu bohužel stále zvětšovala délka a za nějaký čas tak byly jeho možné pohyby značně omezené, takže nezbývalo než se trápit a neustále kličkovat. Ne, neděste se ničeho, chtěl jsem vám jenom nějak netradičně nastínit princip známé hry had, jež se i přes svojí jednoduchost, stala doslova legendou. Nejvíce popularity tato hříčka nabyla na mobilních telefonech jedné nejmenované značky. Samozřejmě se dostala i na počítače, a tak tituly jako Vlak, GL Tron, DeLuxe Snake, Snake Race, Green Snake vám jistě nejsou neznámé. Rád bych se ale vrátil k samotnému principu, který jsem začal tak nějak neformálně popisovat. Při neustálém zvětšování délky záleželo pouze a jen na vaší šikovnosti, jak dlouho jste tohoto dlouhána dokázali ovládat. Samozřejmostí je, že za vaše snažení jste byli odměnění nějakým tím bodíkem. Věřím ale, že tento princip je vám natolik známý, proto bych rád zanechal tyto úvahy na jindy a bez zbytečných řečí bych se rovnou pustil do charakteristiky tohoto počinu.

Možná některým z vás řeknu šokující informaci, ale i nyní se ocitáte v kůži tohoto plaza a váš úkol je ho řádně nakrmit. Tentokrát jsou ale vaše priority trošičku jiné, proto bych se rád u toho trošičku pozastavil. Při zvolení prvního modu se vám naskytne pohled na několik málo „kuliček“ obsažených v malé pyramidě. Jejich počet je celkově 28, nacházejí se zde v různém barevném provedení a jejich barvy se mění v závislosti na tom, jak daleko se ve hře nacházíte. Z počátku bude valná většina kuliček červená a jistě vám jejich význam nemusím nějak zvlášť popisovat. Přístupné totiž budou jen kuličky zelené barvy, a pokud se vám podaří daný level úspěšně dokončit, kulička zmodrá. Bohužel jak jistě tušíte, nic nebude tak jednoduché, jak se na první pohled může někomu zdát. Změn totiž doznal i herní systém a nic takového jako klasické „pojídej vše, co vidíš“ nehledejte. O tom vás ostatně přesvědčí už samotný briefing, objevující se před každou misí. Zjistíte zde, že musíte nejen vysbírat všechny předměty, ale i trošičku netradiční cestou zakončit úroveň. Nejprve ale něco k těm předmětům. Protože se ocitáte ve starém Egyptě, vámi vyhledávánými předměty se stanou zlaté sošky brouků. Zapomínat bychom neměli ani na pozoruhodné zašedlé objekty s vyrytou osmičkou uprostřed. Při sbíraní se vám tedy zvětšuje délka a jste upozorňováni na zbývající počet předmětů. Pokud se vám vše podaří posbírat, nemáte zdaleka vyhráno. Musíte se ještě zakousnout se svým hadem do své „zadnice“ a věřte, že tento pološílený úkol má ještě šílenější provedení. Chce to proto trošku cviku, po čase to už půjde samo ;). Teprve potom se vám totiž podaří úroveň zdárně dokončit.

V pozdějších úrovních si navíc na pocit stereotypu rozhodně nemůžete stěžovat. K dispozici totiž budou vodní prostory či vyvýšeniny, kde je potřeba opravdu přesně koordinovat pohyby. Jedna chyba totiž ve většině případů znamená smutný restart. Pohyb po vodní hladině naštěstí nedělá našemu Ouroborosovi žádné problémy. Bohužel na vás čeká spousta záludných překážek, které vám dokáží přidělat hodně vrásek na čele. Za vše mluví přítomnost bodláků. Ty se čas od času v některých úrovních zcela nečekaně vynoří ze země a trochu vám zkříží plány. Musíte si tedy počínat velice opatrně. Pokud by se vám počet 28 levelů v první variantě hry, tedy Ouroboros Pyramid, zdál nedostatečný, jistě uvítáte druhou variantu, a to položku Misc Level, kde je pro vás připraveno 13 velice zajímavých a hlavně napětí plných úrovní. Jisté je tak, že o zábavu rozhodně nebude nouze. Pokud by se vám přece jen zastýsklo po klasice, jistě sáhnete po třetím modu hry. Zde je pro vás v podstatě připravená klasická varianta hry had, kde musíte nejprve sesbírat důležité předměty, a pak opět skousnout svojí zadnici. Pokud by vám ani tohle nestačilo, můžete sáhnout po editoru a pokusit se vytvořit svoji vlastní úroveň, kde jistě využijete širokou škálu možností. Samozřejmostí pak je, že si tyto úrovně bez větších problémů můžete zahrát ;). Pojďme si nyní říci pár slovíček k technickému zpracování. To je na velice slušné úrovni, ale trochu mi vadilo ovládání, které někdy kladlo odpor a já musel mnohdy reagovat dříve, než bylo potřeba, abych si hru vůbec vychutnal. Jinak není technickému zpracování co vytknout. Grafika rozhodně laciným dojmem nepůsobí, stejně jako hudební a zvukový doprovod, který dokresluje tu správnou, Egyptem nasáklou atmosféru.

No a to je asi tak vše, co bychom si mohli o této hříčce říci. Já to nebudu zbytečně natahovat a rovnou řeknu, že máte-li tento typ her rádi nebo se chcete příjemně odreagovat, pak by pro vás stažení neměl být problém. V opačném případě ale doporučuj sáhnout po něčem jiném…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =

lukas | 30.03.05 v 12:49

chci hrát


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce