recenze

One Step Beyond Remake

One Step Beyond Remake

Pro milovníky logických hříček a Pushoveru je tu tato předělávka legendy z dob počítačů Amiga. Se psem Colinem Curlym projdete celkem třiceti levely, kde nebudete vědět, kam dřív skočit. Jejím autorem je Jay Parker.
Prastarý One Step Beyond z roku 1993 je DOSovou klasikou pocházející ze stejné dílny jako byl proslulý Pushover. Dokonce v intru na Pushover poukazuje. Obě hry byly komerční, avšak povedené. Původní One Step Beyond je už prohlášen za abandonware a těžko byste jej v dnešní době spustili a hráli. V DOSBoxu však funguje bez nejmenších problémů. Tato jeho freewarová předělávka jej strojí do modernějšího kabátku a lze ji hrát hned. Je to jedna z her připravených v roce 2006 pro Retro Remakes Competition.

V úvodu hry po zhlédnutí nutných informací se zobrazí standardní menu. Vše důležité je v Instructions, kde je popsáno ovládání a pravidla. Úkolem je přeskákat s Colinem po plošinkách od žluté startovní až po finální, která je označená šachovnicovým vzorem. Při odrazu Colina se plošinky zasouvají, takto cestou musíte zasunout všechny (kromě modrých). Jsou zde také různé speciální, které vás potrápí. Některé Colina mrští daným směrem, některé se vysouvají v určitém časovém intervalu, některé manipulují s plošinkami v jejich směru apod. Colin sám dokáže skákat do stran, šikmo vzhůru a seskočit dolů. Do stran a šikmo může v kombinaci s klávesou Ctrl skočit o plošinku dál. Takto musíte najít správnou cestu přes daný level, abyste úspěšně postoupili.

Hra je zajímavá, vrací legendární klasiku na moderní počítače, potrápí mozkové závity a oproti původní verzi odstraňuje nutnost zapisovat si kódy do jednotlivých levelů (používá profil). Nelze zapomenout ani na grafiku, která je adekvátnější k dnešním rozlišením, ale mohla být daleko hezčí. Bohužel vás také mine krátké intro, které bylo v původní verzi. Levelů je jen 30, původní verze jich měla 100. Trochu mi též vadila hudba, která mi přijde dost akční na logickou hru. Nejde vypnout, ale lze smazat soubory OGG v dat/sfx/track/. Navíc se hra poměrně často zasekávala, takže ji doporučuji hrát v okně, což lze upravit v souboru dat/settings.ini. Jsem ze hry spíše zklamán.

stáhnout hru
karelik

autor
/ karelik

Skóre

74 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 3 =

Jana-Šibravová

Jana-Šibravová | 25.02.17 v 19:52

tak to by mohlo být zajímavé

jurcatko

jurcatko | 27.03.15 v 00:41

nejde stáhnout

karelik | 17.02.10 v 13:28

Víte, že je o One Step Beyond zajímavý web?
http://www.pushover.cz/one-step-beyond/


galerie

One Step Beyond Remake One Step Beyond Remake One Step Beyond Remake One Step Beyond Remake

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce