recenze

Kasbrik

Kasbrik

Arkanoid vstoupil do trojrozměrného světa. Stará dobrá hříčka, ve které se míček odráží od jezdící plošinky se konečně dočkala 3D zpracování. Neváhejte a stahujte…
Přestože je Kasbrik, co se rozměrů týče počinem novátorským, pravidla a princip hry zůstaly naprosto věrné první verzi Arkanoidu. A ten, přiznejme si, není hrou zrovna nejnovější. Dočkal se tolika zpracování, že by snad mohl závodit i s takovými legendami jakými jsou Tetris nebo Mario.

Pokud se však vyvíjel tak šlo především o změnu barvy pozadí, zvuky a to je vše. Nic víc, nic míň. Kasbrik je první verzí, ve které se na všechny krásy arkanoidu můžeme zahledět z 3D pohledu. Takže se pojďme podívat trochu blíže. Domnívám se, že pravidla znají všichni, ale přesto je raději vysvětlím. Ve hře Kasbrik stejně jako ve všech hříčkách kopírujících arkanoid se snažíte zbavit všech cihliček, jež jsou většinou naskládány do určitého ornamentu (od obdelníku až ke složitým variacím) v horní časti obrazovky. Ke splnění tohoto úkolu máte k dispozici dvě pomůcky. První je vodorovná plošinka na spodním okraji herní plochy a druhou je míček.

Ten létá volně prostorem a odráží se ode všech stěn a překážek. Vy pomocí myši ovládáte plošinku, s níž můžete jezdit doprava či doleva a snažíte se o to, aby míček nespadl pod plošinku tedy do prostoru, kde je nenávratná propast. Když se vám správné nesměrovaní podaří tak se míček odrazí a vyletí nahoru ke kostičkám. Tam do jedné narazí a ta díky tomu zmizí, za což samozřejmě dostáváte body. Aby se hra stala pestřejší a tupé posouvání posouvání nepřestalo některé brzy bavit, tak se občas po nárazu do kostiček začnou dolů kutálet různobarevné válečky. Pokud je chytíte získáte tím zvláštní schopnosti. Někdy se pohyb míčku dvakrát zrychlí, jindy se naopak zpomalí. Po chycení jiného válečku se vám plošinka zmenší, zvětší nebo se její povrch stane lepkavým. Na takovou plošinku se potom míček přilepí a vy můžete odjet na jiné, lepší místo předtím, než se dá opět do pohybu. S postupem do dalších kol se některé kostičky stávají tvrdými a nejdou míčkem sestřelit, což zabraňuje přístupu k normálním cihličkám a obtížnost levelu samozřejmě stoupá.

Na začátku hry máte dva životy, ale jejich počet se může během postupu do dalších a dalších kol samozřejmě zvyšovat. Pokud přesto zahynete budete automaticky požádáni o zapsání jména do síně slávy. A to je vše, co potřebujete k pravidlům Kasbriku vědět, protože s ničím jiným se ve hře nesetkáte. Grafika je, jak už jsem se zmínil trojrozměrná a skutečně pěkně namalovaná. Kostičky tvoří ve většině kol různé nápisy nebo ornamenty. Jednoduše arkanoid se starými kvalitami v novém hávu. Zajímá vás více? Neváhejte a stahujte…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

55 | 27.03.03 v 16:30

8561522

| 23.12.02 v 08:46


galerie