recenze

Gregg The Egg

Gregg The Egg

Než kliknete, uvědomte si jednu věc. Ta grafika je řízlá minimalizmem, ale je dobrá, i když nijak extrémně. Ovšem na tom nezáleží, protože na prvním místě je vždy hratelnost, že ano? A ta je skvělá, plná nápadů, docela obtížná, avšak velmi návyková.
Tedy, ve hře Greg The Egg hrajete za jakési nedonošené stvoření, které následkem nějaké nehody (či hody) vypadlo ze svého vejcete (může tedy vůbec být nedonošené?) a snaží se tedy tak nějak odkutálet do bezpečí. Což je problém, protože spadlo náhodou přímo doprostřed obřího dvourozměrného labyrintu plného obligátních nástrah a občas i potvor. No a zde se jej ujímáte vy a pomáháte mu se z něj dostat. Ovšem Gregg na začátku neumí ani skákat. Což je skvělé, protože v průběhu celé hry budete získávat nové a nové schopnosti jako například vyšší skoky, úder do země, kterým prorazíte některé kostky, či užívání mapy. Konkrétně ona mapa se vám bude velice hodit, protože celý herní svět je jeden obří level, ve kterém není těžké se ztratit. To je mimochodem taky výborný nápad, protože na některá místa se podíváte několikrát a pokaždé na nich díky novým schopnostem objevíte něco nového.

Na objevování nových věcí je vlastně založena celá hra – potvory téměř nepotkáte, grafika je velmi jednoduchá, ovšem setkáte se se spoustou nápadů, které zajímavě mění hratelnost a opravdu silně vás připoutají k monitoru. A připoutají vás na dlouho, protože hra je velice obtížná a což je jen dobře. Ta herní doba kterou můžete vidět na screenech mimochodem nezapočítává loadování, tzn. opravdová délka hraní je zhruba desetkrát delší. A co je zvláštní, Gregg The Egg mě ani pak neomrzel a stále se snažím dostávat přes další a další překážky, což u freewarovek nebývá zdaleka pravidlem. Chápu, že grafické zpracování asi dost lidí neocení, ovšem na druhou stranu se o něm opravdu nedá prohlásit, že je ošklivé. Je jen jednoduché a to mně osobně nevadí. Zvuků si ani nevšimnete, což je docela škoda, na druhou stranu si říkám, že kdybyste například museli poslouchat nějaký zvuk při každém výskoku (jak to v některých hopsačkách bývá), bylo by to jen na škodu. Celou hrou vás provází jedna jediná hudební smyčka, která je sice velmi zdařilá, ovšem přeci jen se po čase oposlouchá (ačkoliv mně to trvalo přes hodinu, což je vzhledem k její délce velice obstojné). Asi už nemá cenu, abych se pokoušel o hře dále rozepisovat, pokud vám hopsačky vyhovují, rozhodně ji stáhněte a pokud ne, pravděpodobně by vás nechytla ani kdyby měla ultramoderní grafiku.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =

Triple T | 11.04.07 v 20:37

Vsiml jsem si, ze screenshoty jsou chycene v puvodnim neroztazenem rozliseni. Ona by mi ta grafika treba na displeji gameboye asi taky moc nevadila, ale kdyz jsem to doma roztahl na celou obrazovku, pripadala mi vazne odbyta.
Nemuzu souhlasit s tim, ze "dneska her v tomhle stylu moc neni". Pamatuju doby, kdy nevychazely _zadne_ freewarove metroidvanie, a neni tomu vubec davno. Naopak sleduju vzestupny trend (souvisi to s rozsirenim Game Makeru, ve kterem se imho ani neda vytvorit nic lepsiho) a dneska se da rict, ze nekolikrat do roka vyjde zabavna metroidvania, ktera stoji za zahrati. Vzhledem k tomu, jak obtizne je zabavnou a predevsim originalni hru v tomto zanru vymyslet (staci se podivat, jak dlouho uz je Untitled ve vyvoji), nemuzeme imho cekat castejsi releasy. Tyhle hry jsou nastesti vetsinou dost obtizne, takze vydrzi. ;)

Vozka | 10.04.07 v 15:22

Tak mně osobně přišel Gregg The Egg o dost obtížnější, asi jsem nešikovný:). Grafika mi nijak nevadila, ale hudba je bohužel časem otravná, to je pravda. Na Untitled to bohužel zdaleka nemá, ale Untitled je jeden z deseti tisíc;). I tak mi to přijde jako super pařba, her v tomhle stylu dneska moc není:).

Triple T | 09.04.07 v 21:01

Pekna hra, doporucuju aspon vyzkouset vsem fandum metroidvanii. Zaujalo me predevsim skvele davkovani schopnosti, ktere mi skutecne vydrzelo na celou cca hodinovou hru. A nesouhlasim s tim, ze by byla hra obtizna, na "easy" mod mne osobne uspesne pokusy o postup zabraly odhadem tretinu herniho casu, coz je v tomto zanru nadprumerna (recenzentem uvadena desetina byva rozhodne castejsi), i kdyz osobni, hodnota. Na druhou stranu grafika i hudba jsou velmi slabe a ve srovnani s konkurenci (Untitled :-^ ) vypadaji jako docasne kulisy (i kdyz autor hry se netvari, ze by se na ni chystal jeste neco menit). Skoda i spatne ovladatelnosti.

cichlasoma | 09.04.07 v 02:20

aha, dobry - magnibabypix jsem myslel...

cichlasoma | 09.04.07 v 01:56

lidi, nevzpomente si, jak se jmenuje podobna hra, ktera bezi jen v malickym okne, v intru je videt, jak toho hrdinu myslim unesou rodicum a myslim ze muze nejak warpovat?


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce