recenze

Gordian Tomb

Gordian Tomb

I když je období Velikonoc, jistě není na škodu zkrášlit si čas jedním sympatickým remakem. A rovnou vám můžeme říci, že to nebude předělávka ledajaká, protože si autor vzal na mušku jednu z těch obtížnějších her, které kdy, v dobách osmibitů, spatřily světlo světa.
Jako fandovi osmibitových her dnešní titul udělal ohromnou radost, protože při hraní těchto remake her si jen vybavuji ty radostné chvíle, které jsem u jejich originálů strávil před mnoha a mnoha lety. :) I když je nových her dostatek, každý takto nový předělaný příspěvek mě potěší a pokud ho navíc už tak trochu znám, moje radost je o to větší. Za vše ostatně mluví nedávná Pyjamarama nebo starší Head Over Heels. Bohužel se ještě nedostalo na můj oblíbený Black Magic Tr., ale já věřím, že jednou se objeví nějaký schopný tým, který se toho ujme. Do té doby si budu krátit čas nějakou jinou prácičkou. Třeba hraním dnešního titulu.

Je ale pravda, že než ho člověk dohraje, nějaký čas mu to zabere, protože Gordian Tomb na první pohled vypadá jako naprosto triviální akce, ovšem po bližším ohmatání zjistíte, že tomu tak není. Už po vstupu do jeskyně se vám totiž poodhalí několik tvrdých faktů. Jednak vás nejspíše překvapí fakt, že nejste vůbec ozbrojeni a že kolem vás je strašná spousta nepřátel, které musíte jednoduše přeskočit. Právě v tomhle je ale menší kámen úrazu. Byť jen sebemenší dotek s nepřítelem či jinou další překážkou, vás totiž stojí okamžitě jeden z mnoha životů a vždy se vracíte na začátek dané obrazovky. Problém je to, že mnohdy máte opravdu stísněné podmínky na to, se pořádně projevit, a tak to bude chtít opravdu velmi slušné načasování. Já ale věřím, že se vám to postupně podaří.

Bohužel jakmile zjistíte, že v průběhu hry nemáte šanci si vůbec nic uložit, nedivil bych se, kdyby vám rázem spadla čelist až k zemi. Už tak vysoká obtížnost totiž ještě více vzroste a vy se budete muset setsakramentsky ohánět, abyste uspěli. Nezmínil jsme ale, co bude vaším úkolem, proto dovolte, abych to napravil. V podstatě půjde jen o to, posbírat všechny důležité předměty, které vám pak otevřou cestu k dalším destinacím a k velkému pokladu. Bohužel již zmíněná obtížnost vám finále jen tak rychle neotevře a když srovnám hratelnost s verzí, kterou jsem měl na svém Commodore C64, musím konstatovat, že na stařičkém osmibitu se mi titul hrál o fous lépe. Bylo to ale nejspíše tím, že v té době jsem byl na styl tehdejšího způsobu ovládání více než hodně zvyklý. I když tedy životů máte k dispozici dostatek, rozhodně doporučuji počínat si velmi opatrně. Jedině tak máte šanci na úspěch. Co se týče nepřátel, místní bestiář je opravdu pestrý. Od klasických pavouků až po všelijaké kostlivce a jiná podobná individua. Vše je podobné další legendě Fred, který se už dokonce honosí i titulem sir!

Celkově se ale dnešní titul více než povedl. Překvapilo mě ale, že je součástí repertoáru her, které se zúčastnili soutěže na serveru caiman.us, kde se vyskytly hry s tématikou velikonoc. Gordian Tomb s nimi sice nic společného nemá, přesto i tak to za minimální pozornost rozhodně stojí, protože podobné tituly se holt každý den neobjevují.

Dodatek: V prvé řadě omluvte sníženou kvalitu okolních obrázků, vytáhnout je z této hry byl málem nadlidský úkol. :) Rád bych zde ale také zveřejnil kompletní mapku, kde velmi názorně najdete zakreslené cestičky, které vás dovedou až k samotnému cíli. Poděkovat bych v tomhle ohledu chtěl zejména serveru caiman.us, ale také autorům, že celý projekt dovedli do konce. Při plnění úkolů vám přejeme hodně štěstí!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 2 =


galerie

Gordian Tomb Gordian Tomb Gordian Tomb Gordian Tomb Gordian Tomb