recenze

Glace

Glace

Příznivci kvalitních arkád si tentokrát rozhodně přijdou na své, neboť pro ně máme opravdu jednu lahůdku. V roli neohrožené kapky musíte ve dvanácti levelech dokázat, že vaše zrození nebyla náhoda a že si své místo pod sluncem zasloužíte.
Jistě nebudu sám, když řeknu, že kvalitních her není nikdy dost. Některé jsou velmi originální, jiné naopak trošku méně. Pokaždé ale dokáží přinést spoustu zábavy. To samé v bledě modrém platí i o arkádách. Nedávno jsme tu měli Megamunt 2, jehož kvality jsou nepopiratelné a skutečně jde o velmi slušnou a návykovou arkádu. Pojďme se ale nyní věnovat gamesce Glace, od začínajícího týmu, v jehož čele stojí poměrně talentovaný Tommy Visic.

Příběh začíná dosti zvláštně a je tak trochu ujetý :). Hluboko ve vesmíru se nachází jedna laboratoř, kde se dva vědci - Dr. Slag a Dr. Frog - snaží realizovat svůj plán na ovládnutí celého vesmíru. K tomu účelu se snaží využít svoje experimenty a zkoušejí si vyrobit pomocníka, který by všechnu špinavou práci odvedl za ně. Bohužel se jejich pokus, nesoucí pořadové číslo 4 286, nezdařil a výsledek je hodně překvapil a dá se říci, že i rozzlobil. Tím výsledkem byla velmi roztomilá modrá kapička – hrdina Glace, kterého budete ovládat a s nímž si užijete ještě spoustu legrace. Naši vědci se vás ale chtěli za každou cenu zbavit, proto vás pomocí svých pomocníků nechali poslat směrem ke Slunci, kde by byl váš osud zpečetěn. Modul vás vlekl vesmírem a po několika menších komplikacích se vám podařilo vletět do naší Sluneční soustavy. U oběžné dráhy Země ale došlo k výbuchu a modul se zřítil. Drtivý dopad jste ale bez problémů přežili a po menším šoku se vám podařilo navázat kontakt se sympatickým Essym. Ten si dokázal získat vaši důvěru a následně vám ukázal nejbližší okolí. Essy vám dále vysvětlil základní prvky, které budete hojně využívat v průběhu celé hry. Vašim prvořadým úkolem je samozřejmě projet danou úroveň a jak asi správně tušíte, tak úplně jednoduché to nebude. Čas od času se totiž střetnete s nepřítelem, či s nedostupným místem. K zdolání těchto překážek dostatečně poslouží vaše schopnosti. Pokud se naplno rozběhnete a získáte potřebnou rychlost, začne se kolem vaší „postavičky“ shromaždovat spousta hvězdiček. Tímto se vám aktivuje speciální skok, pomocí něhož se lze dostat na již zmiňovaná nedostupná místa, kam oko běžné kapičky nemá šanci dohlédnout :). Musíte se ale umět vypořádat i s nepřáteli. K tomu účelu jistě využijete speciální korále. Ty stačí vystřelit ve vhodnou chvíli a za okamžik putuje nepřítel na onen svět.

Korál se vám navíc po nějaké chvíli sám vrátí, což je vítané zpestření. Řady nepřátel ale tvoří velmi zdatné a vychytralé kreaturky, proto se nelekněte toho, že později začnou vaše útoky přeskakovat. Zhruba v polovině hry naštěstí dostanete k dispozici druhý korál, s nímž půjde likvidace jedna radost. Na konci každého světa na vás netrpělivě čeká hlavní boss. Jeho likvidace ale není tak obtížná, jak se na první pohled některým z vás možná bude zdát. To nejzábavnější, co tahle gameska nabízí, je jednoznačně sběr rubínů. Ty se můžou nacházet buďto volně „pohozené“ po úrovni nebo je lze získat od zabitých nepřátel. Kromě toho, že vám vylepší score, mají ještě jednu užitečnou funkci. Za dostatečné množství si můžete svůj charakter vylepšit jedním ze tří způsobů. Tím prvním je zakoupení postavičky „Cactus Glace“. Jde o základní vylepšení, kterým si zlepšíte regeneraci životů, což je hodně vítaným pomocníkem. Ve hře totiž figurují dva ukazatele – zdraví a síly. Dojde-li ke zranění, zdraví vám samozřejmě ubývá. Nikde ale bohužel nelze nalézt lékárničku a jiné podobné vymoženosti. Spoléhat se tedy lze jen na postupnou regeneraci životů. Druhým ukazatelem je síla. Ta je potřebná k větším výskokům. Naštěstí se rovněž regeneruje. No ale pojďme zpět k tématu :). Dopřát si lze další dva speciální charaktery. Jde o „Ninja Glace“ a „Robo Glace“. Prvně jmenovaný vám dodá více sebevědomí díky mohutným výskokům a za pomoci toho druhého si s výskoky nebudete muset vůbec lámat hlavu, neboť budete mít k dispozici velmi kvalitní jetpack. Než si ale třetí charakter zpřístupníte, budete muset ujít velký kus cesty, neboť během prvního zahrání jen těžko dostanete potřebný počet krystalů. Budete muset proto celou hru projet několikrát. Po každém úspěšném dohrání váš počet krystalů zůstane zachovaný a navíc dostanete odznak, který vám jistě dodá spoustu sebevědomí. K technickému zpracování nemám sebemenší výhrady. Vizuální zpracování společně se zvukovou a hudební stránkou působí velice dobře a dojem nekazí ani intuitivní ovládání pomocí klávesnice.

Doufám, že jsem tedy zmínil vše podstatné. Po dlouhé době zde máme opravdu kvalitní, originální a hlavně velmi povedenou gamesku, která toho nabízí poměrně hodně a je tak dosti trvanlivá. Chcete-li se odreagovat nebo zkusit něco netradičního, stažením rozhodně neprohloupíte :)…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 3 =

Alhamain | 26.05.07 v 18:32

Skvělá hra naprosto dokonale splňující požadavky svého žánru. Postupné ztěžování je přiměřené - koncové skokaneské šílenosti jsou teda dosti flustrující, ale když se překonají, tak je člověk hned na sebe pyšnější.

Berte všemi deseti.

Triple T | 13.04.06 v 14:21

Taktiky jsou pomerne podrobne popsane na foru. Jenom strucne: musis znicit oba kanony na plazmove koule a oboje dvere na ty male kozobky. Potom se bude otvirat velky kanon uprostred, do toho taky par ran a je hotovo.

Torquemada | 08.11.05 v 08:34

Poradte prosim!!!Jak znicit ten stroj ve kterym litaji dva doktori na konci laboratore? Do ceho mam mlatit, nebo jaka je na to taktika...Diky

Hef | 11.07.05 v 22:18

Naprosto super hra!
Už jsem ji dohrál.

Triple T | 29.01.05 v 12:45

Jestli nemáš verzi 1.2, tak updatuj. Jinak hledej pomoc na fórech: http://tommyvisic.com/phpBB2/index.php

Triple T | 29.01.05 v 12:41

Podobně jako ty předtím. Jestli s nima máš problémy, přesuň místo boje doleva na schody, henchboti jsou tam trochu neobratní.

Verča | 29.12.04 v 19:36

íte někdo jak rychle zničit ty dvě potvory ve forsty?ty první dvě ještě v poho ale ty další...

cha | 27.12.04 v 15:33

Proc me ta hra nejde spustit :o(?!Kdyz to nainstaluju a najedu na glace.exe tak me tam nabehne cerna obrazovka,pak zase normal a nic se nedeje...

fredy | 16.12.04 v 19:12

Nemůžu zabít Hanchroboty ve Frosty zone 2!!! HELP!!! Poraďte mi prosím nějakou taktiku!!! DÍK

hanmar | 16.12.04 v 16:29

ja tam nemuzu vyskocit.

fredy | 11.12.04 v 19:48

Zabijete ho tak, že mu budete uhybat: odběhněte až ke zdi a on na vás bude střílet. Přeskočíte ty střely a on se na vás rozběhne. Přeskočíte ho a on se na chvíli zastaví. Toho využijete a vystřelíte na něj. Až se vzpamatuje tak na vás bude zase střílet a najíždět a vy ho zase přeskočíte a našijete to do něj!!! A jestli vám sebere nějaké životy tak ho přeskakujte tak douho, než se vám zase dobijí!!! GOOD LUCK hra je super!!!

hanmar | 08.12.04 v 16:17

do bosse se musite co nejvic krat strefit a on pak uzna ze jste silnejsi jak on

hanmar | 07.12.04 v 16:10

Ja ho taky nemuzu zabit

Vortexx | 06.12.04 v 19:40

No taky se mi nedaří zabít prvního bosse..je na to nějaká speciální finta?.)

hanmar | 06.12.04 v 14:27

Díky Fredy

rychejda | 05.12.04 v 18:17

nemůžu zabít na konci prvního světa bosse-strom. Jak se vám to povedlo??

Fredy | 04.12.04 v 07:49

Při skákání navysoké plošiny musíš tradičně skočit z vyšší plošinky na nižší. Po dopadu se "stlačí" a vy zmáčknete šipku nahoru. Tím skáče pořád výš.NEBO: rozběhnete se co nejvyšší rychlostí proti zdi a až do ní narazíte, zmáčkněte šipku nahoru(up). Tím se odrazí na druhou stranu výš a rychleji! GOOD LUCK!!!

hanmar | 03.12.04 v 15:14

Jsem ve druhym kole a nemuzu vyskocit na takovej vysokej kopec.Jak to mam udelat?????????

LnicJ | 30.11.04 v 21:11

musíš skákat pořádně :-)

Dragonix | 29.11.04 v 13:04

poradte mi plz, sem ve 3.kole v laboratori a tam mam asi neco vyskocit ale von tam nemuze vyskocit co mam delat?

Triple T | 28.11.04 v 10:05

upaluj to říct na fóra: http://tommyvisic.com/Forum/index.php

Don Vikslajvant | 27.11.04 v 23:01

Hra gut, ale proč se mi po jejím hraní nechce vypnout počítač? Naběhne jen černá obrazovka a blikací příkazovej řádek. Navíc po opětovném spuštění se mi rozlišení windows přepne do 640x480. No toto?

Artman | 27.11.04 v 09:24

Ano, je to pravda. jméno Tommy Visic skutečně jako jméno týmu nezní. Bral jsem to jako "uskupení" vícero lidí, kteří se na hře podíleli, proto jsem tam napsal tým. Mnohel lepší by ale jistě bylo uvést: od začínajícího týmu, v jehož čele stojí Tommy Visic. Poučení pro příště ;). Jinak souhlasím, hra to je naprosto skvělá ;)...

Triple T | 27.11.04 v 09:09

btw.. Tommy Visic není tým, zní to snad jako název týmu? Ve skutečnosti je to jenom student z Arizony. Na téhle hře, která mimochodem skutečně je skvělá, udělal všechno kromě obrázků a hudby.


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce