recenze

FizzBall

FizzBall

Pochytejte pomocí svojí zvětšující se mýdlové bubliny všechna zvířátka ukrytá v přírodě. Kouzelná gameska na principu arkanoidu s řadou inovací, bonusů, efektů, přírodních úkazů i nečekaných zvratů a se 180 levely provázanými komiksovým příběhem.
Tak a je to tady! Dlouho jste čekali na arkanoid, který sice zůstává arkanoidem, ale přitom je úplně jiný? Nový? Se spoustou inovací? Tak už nemusíte čekat ani hledat, je tu FizzBall, hra naprosto dokonalá v mnoha směrech - která je navíc téměř nenásilná a tak ji mohou hrát i děti či lidi "útlocitní" a nenávidějící násilí. Gameska totiž kromě běžných herních módů obsahuje i "Kid´s Mode with animal trivia".

Ve FizzBallu nebudete tentokrát ovládat běžnou pálku, nýbrž se stanete strojvedoucím jakéhosi podivného drezínového děla na kolejích, které na začátku vystřelí jakousi mýdlovou bublinu nahrazující zde míček známý z původního Arkanoidu. To ale není všechno. Pomocí děla pak musíte usměrňovat pohyb míčku tak, jako se to dělávalo a dělává v jiných arkanoidech za pomocí pálky dodnes.

Prostředí, po němž se míček pohybuje není běžný cihličkový kýbl známý z jiných podobných remaků. Místo mezi cihličkami ke zničení se vás míček (v našem případě mýdlová bublina) bude pohybovat v reálném světě přírody. Budou tu různá divoká zvířátka i stromy, ohrady s domácími a hospodářskými živočichy, keře, kameny, bedny s ovocem - no prostě pohoda jazz jako na nějaké vesnici - daleko pryč od civilizace.
Vaším úkolem bude v určitém pořadí nachytat do vaší mýdlové bubliny zvířátka. Tato zvířátka se prochází po herní ploše, pasou se, běhají, hrají si spolu, skákají či se třeba před vámi schovávají - záleží na tom, o která jde a že jich je tu hodně - kačeny, husy, slepice, opice, želvy, žáby, koně, oslíci, ptáčci, medvídci, veverky, tchoři, lachtani, tuleni, tučňáci - no prostě všechno možné. Vyjmenoval jsem jich jen zlomek z toho, na co lze ve hře narazit. Zvířátka jsou nádherně animovaná, to ale není vše.

Tím, jak postupně nabíráte zvířátka, zvětšuje se i vaše bublina, která navíc může nabírat do sebe i ovoce a plody z keřů a stromů. Tyto plody z nich padají, pokud se jich vaše bublina dotkne. Navíc z nich vypadávají i různé prémie podobně jako v jiných arkanoid hrách a aktivují se, pokud je chytíte pomocí svého děla. Je jich tu celá řada, podobně jako animací zvířátek i přírody a efektů - včetně deště atd.

Jednotlivé levely jsou různě designovány, odehrávají se v odlišném prostředí a jsou navzájem provázány zobrazovaným komiksovým příběhem. Je tu i několik bonusových levelů a překvápka typu "nálet mimozemšťanů, který ohrožuje vaší bublinu a dělo" a podobně.

Ačkoliv se hra odehrává v 3D světě, není tento svět vytvořen z polygonů, jak tomu u jiných 3D arkanoidů bývá. Vše je jakoby ručně kresleno, což dodává hře na pohádkovosti. Grafika, zvuky, hudba - vše je perfektní. Čeká na vás 180 zábavných levelů a 40 bonusových - prostě gameska, která chytne a nepustí a ještě je dostatečně dlouhá, aby jste nebyli frustrování - tedy pokud nemáte jen shareware verzi - ta je omezena 60 minutami hraní, každopádně ji ale vyzkoušejte.

Být o nějakých dvacet let mladší, asi bych z tohoto remaku arkanoidu byl celý paf, ale na druhou stranu, ani dnes na mě nepůsobí nijak nepřívětivě - ba právě naopak. A tak možná hra zaujme i vás, ať je vám patnáct, pětadvacet nebo padesát. Je to pěkná a nenásilná hříčka, která dává arkanoidu zase trošku jiný rozměr, než na jaký jsme zvyklí. Ale tak to má být a jedině tak je to správně. Co s hrami, které se nesnaží inovovat zaběhnuté principy a jen neustále do kola kopírují svoje předlohy?

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 2 =

NADĚJE

NADĚJE | 12.02.15 v 09:11

když se pohádkový svět probouzí, příjde s příběhem jenž okouzlí :)

bohda | 03.11.07 v 12:10

zajímavé pojetí arkanoidu


galerie

FizzBall FizzBall FizzBall FizzBall FizzBall

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce