recenze

Diam Diam

Diam Diam

Legendární Boulder Dash se vrací a v nové podobě se pokusí získat vaši přízeň. Hlavním hrdinou je pro tentokrát sympatický chlupáč, se kterým se pokusíte řešit spoustu zapeklitých situací, čekající v několika levelech na své rozuzlení.
V roce 1984 vyšla nenápadná hříčka Boulder Dash a záhy po svém vypuštění se stala velice oblíbenou a vyhledávanou gameskou. Od vydání původního titulu ovšem uplynulo spousta vody a do dnešních dnů jsme se dočkali velkého množství remaků a všelijakých různých napodobenin. I na freegame máme velký zástup těchto her. Jmenovitě je to třeba graficky vydařený Rox, výborný City minning, trochu netradiční HamsterJam, či Stone Age. Zapomínat bychom také neměli na skvělý Supaplex. Zanechme ale minulost stranou a pojďme si říci pár slov k následují gamesce z francouzské produkce.

Jak jsem již zmiňoval v úvodu, jde o klon Boulder Dashe, obsahující několik málo vylepšení. Tím nejpodstatnějším je změna na postu hlavního hrdiny. Tentokrát ho obsadil sympatický chlupáč. V jednom remaku jsme již sice chlupáče měli, jednalo se o psa a bylo to v gamesce Hafík, ale ten současný je velice netradiční a hodně povedený :). Jinak vše ostatní zůstalo pěkně při starém. Pro pořádek si tedy pojďme vše připomenout. Vašim prvořadým úkolem je sesbírat diamanty v úrovni a postoupit do dalšího kola. Prohlédnete-li si úroveň, ještě než se pustíte do práce, uvidíte jednotlivé diamanty různě „rozházené“. Zajisté si všimnete také kamenů a barevného „podkladu“ kolem všech objektů. A právě tímto „podkladem“ si budete razit cestu k již několikrát zmiňovaným diamantům a k následnému cíli. Při budování cesty si ovšem budete muset dávat velký pozor na gravitaci, protože uvolníte-li průchod pod kamenem nebo diamantem a ten následně opustíte, kámen, či diamant ho okamžitě zaplní.

Někdy nejsou diamanty dostupné hned, ale jsou uzavřeny ve velice tvrdých obalech. Ty musíte pomocí kamenů rozdrtit. Stačí tedy k takovému obalu udělat průchod, pak do něho následně strčit kámen a dojít si pro nově zpřístupněný diamant. Nutný počet diamantů ke splnění úrovně máte vždy předem daný. Po sesbírání všech diamantů stačí už jen dojít do cílových dveří a postoupit do dalšího levelu. Někdy ale cesta k cíli není tak přímočará a komplikují ji různé rušivé elementy jako motýlci a láva, takže musíte být velice opatrní a vyhýbat se jim co nejvíce. Pokud se vám ale přeci jen nepoštěstí a střetnete se s jakoukoliv překážkou, ztrácíte jeden ze čtyř životů. Po ztrátě všech bohužel následuje smutný konec. Technické zpracování hry je na hodně vysoké úrovni. Velkou pochvalu zaslouží zejména animace postav a některých objektů. Zvuková a hudební stránka jsou naopak na hodně jednoduché úrovni, hře to naštěstí neškodí. Gameska se ovládá pomocí klávesnice.

Jinak je k dispozici také vlastní editor úrovní, stejně tak jako přehledný tutoriál pro začátečníky. Celkově jde o velmi vydařenou gamesku, která toho nabízí celkem dost. Máte-li rádi hry tohohle typu, tak neváhejte :)...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

Jennych | 15.04.06 v 22:58

1. level jsem zvládla, ale 2. ne a zase jsem spadla zpět do 1. To se nedá nějak uložit, nebo se při každém neúspěchu začíná od začátku??Poradí mi někdo, prosím?? Stejně ta nevím, čím se ovládá start a konec hry, myší to nejde.

jennych | 07.04.06 v 17:41

Po stažení hra nefunguje. Stále se ukazuje nějaká chyba (ERROR). Umí někdo poradit???????????????????


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce