recenze

Cacman

Cacman

Hra, při níž na vlastní kůži poznáte, co to znamená dostat se do slepé uličky, to je Cacman. V bludišti na vás čekají dva nepřátelé, vaším úkolem je sebrat jim vše pod nosem a nenechat se chytit!
Poslední dobou začínám mít dojem, že se objektem zájmu autorů free gamesek stává PacMan a jeho tisící a prvá variace. Těžko si to vysvětluji, mám dojem, že pomyslný trh je již v tomto směru nasycen, ale PacMan se velkolepě vrací (tím velkolepě mám spíš na mysli kvantitu, ne kvalitu- ovšem pozor na výjimku dle mého subjektivního pohledu DirectX Pacman). Ale proto jsme tu my, abychom vám oddělili zrno od plev a řekli, zda za to hra stojí nebo ne. Takže se vrhněme do dalšího klonu této původně naprosto geniální hry, jež se postupem času a narůstajícím počtem klonů, leckdy bohužel pochybné kvality, značně zprofanovala.

Na škodu těmto hrám je možná to, co je kdysi udělalo slavnými. Jsou totiž strašlivě jednoduché. Nemám tím na mysli obtížnost samotné hříčky, ale jednoduchost jejich vytvoření. člověk nemusí studovat žádný příběh, není zde v podstatě nic, co by další klon nějak výrazně inovovalo, co by jej vymezilo oproti ostatním. Bohužel ale platí, že všeho moc škodí, a proto škodí i příliš mnoho jednoduchosti. Příkladů se nabízí spousta- zkuste se podívat na Easter PacMan a zjistíte, o čem mluvím. Ať jsem ale konkrétní a mluvím přímo o Cacmanovi. Děj probíhá v relativně malém okně, čemuž úměrně je velké i bludiště, v němž se snažíte klasicky uniknout pronásledovatelům, kteří jsou zde dva, oproti například již zmíněnému DirectX Pacman. Během úniku sbíráte puntíky a také speciální věcičky, které zde mají podobu mincí a hvězdiček. Za ně dostáváte body. K dispozici máte také již tradičně tři životy. Velmi důležitá je celková obtížnost gamesy. Vzhledem k tomu, že hrací plocha je opravdu malá a nepřátelé jen dva, musím konstatovat, že rozhodně nejde o nijak extra náročný PacMan. Je zde ovšem jedno úskalí - malá plocha je to i pro nepřátele, takže se snadněji dostanete do slepé uličky, o níž hovořím v úvodu. Jakmile se vám povede vysbírat z bludiště vše, co máte, sklidíte zasloužený aplaus jste vrženi do nového bludiště. Avšak rozdíly mezi nimi nejsou nijak veliké a většinou jde jen o jiné barevné schéma. Pravda, na tak malém prostoru žádné kouzlo neudělá něco lepšího. Opravdu škoda, že je plocha tak malá. Možná je to pro to, aby gamesa měla větší spád a hráč nabuzeny z úspěchu hrál co nejdéle.

Grafika zvuky jsou většinou kamenem úrazu remaků starších her. Většinou už se díky bohu nesetkáváme s grafickým vyvedením á la rok 1991, zdá se mi ale, že vývoj nyní ustrnul někdy okolo 98. roku. Vše je takové nenápadité, neslané a nemastné, ani ryba ani rak. Jsem zastáncem toho, že do víceméně zavedených her by se neměly implementovat zbytečně převelké efekty, ale nemělo by zase jít o totální nedostatek invence. Nezaujatě řečeno na tom není Cacman nijak špatně, ale soupeři měnící barvu působí spíš trapně. Jako doprovod vám hraje opět jedna melodie, netuším, proč nejsou alespoň dvě, ale taková nabídka je opravdu velmi chudičká.

Cacman vás možná zabaví, pakliže jste příznivci podobných games, tak vás určitě chytne, ale tipuji, že dlouho vás bavit nebude. Se svou prakticky konstantní obtížností se brzy dostává do stereotypu a od čtvrté, páté úrovně se člověk začíná celkem nudit.

stáhnout hru
Andrew

autor
/ Andrew

Skóre

60 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce