recenze

Bomby Bomy

Bomby Bomy

Jednoduchá flashovka jakoby přímo stvořená pro chvilku odpočinku. Nebude vás trápit žádnými složitostmi, nedonutí vás přemýšlet, ale třeba vám poskytne dobrou zábavu. Tak proč do toho nejít?
Flashové hry jsou značným fenoménem v herním free světě. Nemám na mysli fenomén jako úspěch, ale spíše jejich většinou velmi vyhraněný styl a žánr. Nechci ani náhodou tvrdit, že neexistují výjimky, ale pokud se budeme bavit o hlavních skupinách, tak jsou to buď gamesy s erotickým nádechem, teď mě napadá kupříkladu Porkanoid nebo Blow Federation, a nebo jsou to takové ty „oddychovky“ všemožných žánrů jako třeba Skispringen, tedy skoky na lyžích v hlavní roli s krůtou. Co mají společné je jednoduchost, zábavnost a kvalita technického provedení. Jestliže jste viděli screenshoty ze hry Bomby Bomy, o níž je dnes řeč, a nepatříte-li mezi zoofily, je vám jasné, že nyní opravdu o erotiku nepůjde.

Co vám bude jasné hned, že Bomby Bomy není gamesou určenou pro milovníky nebo ochránce zvířat. Abyste věděli proč, hned vám popíšu systém. Vlevo na herní obrazovce se nachází dělo. To vrhá v určitém časovém intervalu bomby, které však po velmi krátkém stoupání padají zase k zemi. Ve vzduchu se ale prohání několik prapodivných monster,jejichž těla jsou složena z různých částí a obrysů zvířat nebo rostlin. A co s takovými monstry udělat jiného než je zlikvidovat? (Ano, stavíte se tak do role agresora, protože vám žádná z těchto oblud nijak neškodí.) Proto je ale potřeba padající bomby zachytit a odrazit opět směrem k nebeským výšinám a doufat, že některá z oněch stvůr bude zasažena, za což inkasujete příslušný počet bodů. Samotný odraz provádíte pomocí odpalovací rampy na dvou lyžích, kterou ovládáte myší. A zde nastává poněkud problém tkvící v tom, že toto ovládání není příliš citlivé - trvá dlouho, než se rampa dá do pohybu, a často pak setrvává v pohybu, ač už chcete zastavit. Pozor si musíte dávat hlavně na dvě věci. Pokud se vám nepodaří bombu odrazit, nesmíte nad ní svou odpalovací rampou stát v okamžiku výbuchu, následek je asi každému jasný - game over. Stejně tak musíte velmi dobře sledovat, jestli se netrefujete do obludky, která připomíná hrocha s otevřenou tlamou. Ten totiž dovede rozžhavenou bombu polapit do své tlamy a okamžitě ji vrhnout nazpět a přímo na vás.

Zpracování gamesy Bomby Bomy je typicky flashovské. Pěkná grafika a zásoba zvuků. Ovšem když uvážíte, že jde vlastně jen o jedinou herní scénu a pár neustále stejných příšer, musí se nechat, že jiní autoři mají v případě svých rozsáhlejších dílek mnohem větší práci, chtějí- li udržet alespoň jakous takous úroveň. Zvuky pasují přesně k vyznění hry a není na nich téměř co kritizovat.

Celkově vzato tu máme jednoduchou hříčku, která vám nezabere moc času, zabaví vás, ale nedá se od ní očekávat, že se k ní budete neustále vracet, abyste si její pomocí ukrátili volné chvíle. Někomu může vadit její až primitivní jednoduchost a monotónnost, která má silnou tendenci se po několika minutách zvrhnout ve stereotypnost. Přesto se nedá říct, že by zasloužila zavržení.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 4 =


galerie