recenze

Bizzarness

Bizzarness

Vžijte se do role sympatického týpka a zlikvidujte pár dotěrných protivníků. Rovněž si nezapomeňte vychutnat pěknou vizuální stránku, společně s výbornou hratelností s poněkud vyšší obtížností. To vše a ještě mnohem více totiž nabízí Bizzarness!
Originalita! Tak přesně tohle slůvko jsem už nesčetněkrát zmínil u velmi kvalitních kousků, kde fantazie jejich tvůrců zapracovala na maximum a ve výsledku jsme se mnohdy mohli setkat se skutečným skvostem. Za vše ostatně mluví nedávno vyšlý počin Pravidla Hmoty, jenž si dokázal získat srdce mnoha příznivců adventur. Nevýhodou sice byla poměrně velká velikost archívu, ale i tohle šlo překousnou a tvůrci dokázali na výbornou splnit pravdivost předchozích několika vět. Co se týče nedostatku ohledně objemnějších archívů, tak lze s jistotou říci, že tento „zápor“ rozhodně netrápí tým, říkající si Solorzano. Dokázali to díky nedávným hříčkám Doodles a A Kinda Isometric Christmas, které navíc měli co nabídnout i po již zmíněné stránce originality. Tým naštěstí neusnul na vavřínech a vytvořil hru jménem Bizzarness a mojí milou povinností je vám je vše přiblížit. Pojďme tedy bez zbytečných řečí rovnou na věc.

Začal bych popisem prostředí. Tentokrát autoři sáhli po velmi oblíbené hororové tématice a musím říci, že se toho zhostili velmi dobře. S touto ponurnou atmosférou jste se mimojité mohli setkat u her jako Hell Creatures Rotten Corpse – Nightmare, Crimsonland, Horrorween, či třeba Van Helsing, ale ne vždy to dopadlo úplně ideálně. Mám-li se pustit do podrobnějšího rozboru, pak vězte, že se ocitáte v kůži jednoho sympatického týpka, který své putování začíná někde v útrobách starého hradu. Bohužel idylickou procházku vám zkazí dotěrní nepřátele. Zpočátku to sice budou „pouze“ duchové a netopýři, přesto byste je neměli rozhodně podceňovat, neboť vám mnohdy dokáži pořádně znepříjemnit život a ubrat vám kousek z vašeho pevného zdraví, které je v této hře reprezentováno zlatými hvězdičkami. Těch můžete mít maximálně pět a tak budete muset být neustále na pozoru, protože stačí jen letmé „pošimraní“ nepřítelem a rázem o jednu z nich přijdete a jistě vám zde nemusím zdůrazňovat, co se stane, když vám klesne počet těchto hvězdiček, neboli životů na nulu! V průběhu hry si naštěstí životy můžete doplnit, přesto je potřeba být obezřetný.

Později totiž narazíte na různá další individua, která jednou ranou z vaší zbraně neskolíte a bude tedy potřeba všemožně kombinovat. Co se týče zbraní, tak těch je celkově 8 a musím říci, že jedna je lepší jak druhá :). Pominu-li klasické špuntovky, pak můžete kupříkladu využít i sílu hamburgerů, pálivých feferónů , hřibů, či třeba mrkví. Každá zbraň se přitom chová úplně jinak a jejich úplné ovládnutí bude chtít trochu cviku. Než jim přijdete na chuť, můžete směle zkoušet hledat speciální předměty a získávat tak potřebné bonusy. Při sesbíraní potřebného počtu růží, jenž je k vidění přesně nad stavem vašeho střeliva, se jistou chvíli můžete těšit se slušného počtu životů. Pokud najdete další věci jako kousky pečeného stehna, či brokolice, pak vás může potkat štěstí v podobě neomezeného střeliva. Sice jen na krátkou dobu, přesto to dozajista potěší ;). V levelech se ale neprocházíte jen tak pro zábavu, vždy máte předem stanovený cíl, který musíte splnit, chcete-li jednou hru dohrát. Bohužel jejich splnění je trochu obtížnější, než se na první pohled může zdát. Budete muset třeba sesbírat ředkvičku a následně ji umixovat, či třeba bude potřeba najít jistou lahvičku a dorazit s ní na určité místo. S každým splněným úkolem automaticky postupujete do dalšího levelu, kde musíte své snažení zopakovat. Výhodou je, že se vám hra automaticky uloží, takže v případě neúspěchu nemusíte začínat od počátku, což jistě potěší. Zvláště při zjištění, že hra je poměrně obtížná a i přes malý počet levelů vám dohrání zabere pár hodin. Pojďme si ale nyní říci pár slov k technickému zpracování. Začnu opět vizuální stránkou, jež na první pohled vypadá dětinsky, ale rozhodně to nesnižuje kvalitu téhle hry. Ostudu rovněž nedělá ani zvuková a hudební stránka. Vše se přitom odráží na hratelnosti, která je na velice slušné úrovni. V oblasti technického zpracování není hold tvůrcům co vytknout.

Pozvolna se opět dostáváme k závěru a je čas na tradiční rekapitulaci. Máme zde titul, jež vyniká slušným zpracováním, hratelností a slušnou atmosférou. Bohužel je trochu obtížný a tak spoustu hráčů to může docela odradit. Velikost archívu rovněž není vyložený klad. Mám-li to nějak celé uzavřít, pak vězte, že holdujete-li tomuto žánru, pak je pro vás stažení příjemnou povinností. V opačném případě vše doporučuji zvážit. Za zkoušku ale rozhodně nic nedáte. Na úplný závěr bych mi nezbývá nic jiného, než vám popřát příjemnou zábavu ;).

stáhnout hru
artman

autor
/ artman

Skóre

75 %

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =

?***** | 14.06.06 v 17:02

Když hru spustim tak se tam vobjeví černá obrazovka a nápis 'out of range'

bum | 19.05.05 v 23:29

mám zvuk sund blaster audigy mám k ní sw který nahrává zvuk v pc tzn když běží na pozadí tak i hudbu ze hry jestli chceš napiš

Tyr | 17.05.05 v 10:51

Tak jediný, co mi na týhle hře přijde dobrýho, je menu. Kde by se dala sehnat ta hudba co v něm hraje?


galerie

Bizzarness Bizzarness Bizzarness Bizzarness Bizzarness

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce