recenze

BII-Nary

BII-Nary

Jestliže vám název dnešní hry něco říká, tušíte správně- dnes vám totiž nabízíme pokračování zajímavé hopsací akce BI-Nary, která budila zájem svým netradičním pojetím. Jde i druhý díl ve šlépějích svého předchůdce?
Protože první díl byl svým osobitým námětem tolik neobvyklou věcí v žánru hopsaček, jejímž zosobněním je naprosto legendární skákací instalatér- např. Mario Pac, a jeho další nástupci, jmenujme třeba Super Mario Wars, zanechal za sebou poměrně výraznou stopu. A jak už to bývá, když nějaká hra za sebou zanechá takovou stopu, následuje ji nedlouho po vydání pokračování. A tak tomu je u BI-Nary.

Jestliže autoři nechtějí plytké pokračování typu: „konec minulého dílu byl jen omylem, cesta pokračuje,“ potřebují nějaký příběh, něco co se změnilo a vyžaduje si tak váš další zásah. Od dob vydání Bi-nary nějaká ta voda přece jenom uplynula, a tak nastaly i změny ve hře a tedy i v příběhu. Tím, jak se rozvíjela síť internet, přibývalo i pro uživatele nepříjemných jevů. Konkrétně se k virům přidala i vlezlá pop-up okna. A ta se právě přidávají k již zmíněným virům a vytvářejí vaše cíle v Bii-nary. Úkol je ale stejný- dřív, než vám bude zahlceno všechno místo na pevném disku, musíte zlikvidovat všechny nepřátele. To, že se doba opravdu změnila, mohu ilustrovat na dalším příkladě. V prvním díle jste si čas na misi mohli prodloužit pomocí volných bajtů nebo disket. Jenže kdo se dnes zabývá bajty? A počet uživatelů disket už také rapidně klesl, takže v Bii-nary vám k dispozici budou volné kilobajty a CDčka! Neradujte se však předčasně, jejich pomoc je naprosto stejná, a to, že má CD mnohem větši kapacitu, než stará disketa, na hře znát není. Jediné, co se nezměnilo, je ona strastiplná cesta kybersvětem, jež si opět bude vyžadovat vaši maximální pozornost, pružnost a rychlost.

Na první pohled se zdá, že ani vaše postavička neprodělala žádné změny- vypadá stále stejně, střílí z té stejné zbraně jako posledně, ale to je jen první pohled. Hned, jak začnete hrát zjistíte, že se naučila zachytávat okrajů pater- třeba když padá, snaží se zachytit. To je výborná vlastnost, řeknete si. Jenže ona to tak úplně není pravda. Pakliže totiž chcete zničit zrádný virus (klasicky v podobě červeného tanku) a zvolíte osvědčenou strategii z prvního dílu, tedy přistoupit na plošinu k tanku, střílet, a ve chvíli, kdy se tank přiblíží, vyskočit, nastanou problémy. Protože při takovém výskoku se panák zachytí okraje vyššího patra a visí. A než ho dalším stisknutím controlu donutíte spadnout, je tank už zas pod vámi. Takže budete muset být ještě rychlejší a ještě opatrnější. Tím, že stiskem controlu opět skákáte, jsem chtěl naznačit, že ani jednoduché ovládání (naštěstí) nedoznalo žádných změn.

Co nedoznalo žádných změn, a tady už možná bohužel, je grafika. Vývoj skutečně popošel a je škoda, že to autoři reflektují jen v rámci nepřátel, a ne též na své hře. Možná chtějí stavět na jedinečnosti grafického ztvárnění kybersvěta, ale pro ty, kterým právě ona zelenající se grafika nevyhovovala, tedy žádné zlepšení autoři nic nepřichystali. Stejně je tomu i u doprovodné hudby, což je taky škoda. V prvním díle jsem hudbu chválil, nejde o to, že by byla špatná, ale přísloví, že opakovaný vtip už není vtipem, neplatí zdaleka jen na vtipy. Hlavním lákadlem BII-Nary tak zůstává nové dobrodružství nazelenalého hrdiny, který musí zachránit svůj svět. Jdete do toho s ním?

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 4 =


galerie