recenze

Arcanoid

Arcanoid

Arcanoid je jeden z nejlepších českých remaků klasického arkanoidu. Řada bonusů, nástrah, černé díry, pohybující se cihly, střílení i výbuchy. To vše v mnoha pěkných levelech s oblíbenou pálkou a míčkem v hlavní roli. Čtěte dále.
Je to už skoro pravěk. Toulali jsme se tehdy s naším rodinným stánkem po poutích i jarmarcích po celé ČR. Já byl ještě malý človíček a poutě jsem měl raději, protože tam bývalo mnohem více živo. Hrála tam hudba a hlavně těch kolotočů a atrakcí, co jsem viděl. Nedávno jsem po dlouhé odmlce navštívil pouť nedaleko od místa svého bydliště. Bylo tam téměř vše - autodromy, labutě a další hydraulické potvory, stěna smrti, lochneska, bobová dráha, crazy cirkus, strašidelný zámek, bludiště, zvonková dráha, nafukovací skákací hrad, centrifuga, mixer, tacada, hali gali, dětský vláček, malý i velký řetězák, virtuální realita, výherní casina, ruské kolo, střelnice, lavice, pavouk, houpací loď, ale jedna atrakce mi tam chyběla. Nikde jsem totiž neviděl žádnou maringotku s videohrami. Automaty s nápisem INSERT COIN (vložte minci) téměř zmizely z našich poutí a s nimi i hromada geniálních a kultovních „automatovek“. Navždy v mém srdci zůstane především Arkanoid - jednoduchá hra s magickou přitažlivostí, která dosud stále funguje. A tak jsem vždy potěšen, když při svých toulkách po vlnách internetu najdu nějaký remake této klasiky do nového aranžmá. Tak jako v případě dnes recenzované hry. Nalezl jsem ji před několika dny na stránkách jejího autora a rázem si mě získala.

Hra, kterou vám nyní chci představit nese název Arcanoid a jedná se, dle mého názoru, o jednu z nejlepších českých předělávek klasické legendy z dob počítačové prehistorie. A že arkanoidů a breakoutů v naší malé zemičce ve středu Evropy vzniklo více než dost, to je jasná páka. Ještě více k neuvěření je pak skutečnost, že celá hra byla napsána v obyčejném holandském Game Makeru. Což je sice nástroj k jednoduchému vývoji her, ale výsledky většinou podle toho také vypadají. Viděl jsem už asi deset arkanoidů vytvořených ve výše zmíněném vývojovém nástroji a výsledné softwarové produkty byly vždy horší než jednoduché. Bylo to zapříčiněno i tím, že autoři si s hrou nedali příliš práce a přepracovali ukázkové příklady pro Game Maker stažené někde na internetu. Dnešní hra se tedy od přehršle arkanoidů liší už tím, že není udělána jen tak ledabyle, ale že si s ní tvůrce dal práci. To celé je pak vlastně podkladem pro kvalitu dnešní gamesy.

Arcanoid běží ve full-screenu, má poměrně dost slušnou grafiku a hudba též ujde. Některé zvuky jsou pak udělány tak, že připomínají jeden z nejrozšířenějších videoherních arkanoidů. Mnoho lidí u nás se s ním mělo možnost setkat díky videohrám na kazety, které bylo možno koupit na každém druhém stánku u vietnamských obchodníků.
Všechny arkanoidy a breakouty (hry jsou totožné, liší se jen názvy, ale některé remaky se hlásí k arkanoidu, jiné k breakoutu) mají společný princip. Ovládáte pálku, kterou usměrňujete pohyb míčku tak, aby likvidoval zeď z cihel umístěnou většinou proti pálce. Likvidace není složitá. Jednotlivé cihly totiž mizí poté, co se jich letící míček dotkne. Dojde-li k odstranění všech cihel, pokračujete do dalšího levelu.

Dnešní arkanoid jménem Arcanoid se v tomto směru sice drží původního principu, ale navíc se snaží přidávat ke klasice další prvky, které dělají gamesu ještě mnohem zábavnější. Shora padají bonusy, které když dopadnou na pálku, nějak pařanovi s levelem pomohou (hráč získá další míček, míček se nebude odrážet od cihliček, hráčova pálka se roztáhne nebo bude ozbrojena zbraněmi či raketou, přidá život navíc, objeví se bonus u skóre, všechny míčky ve hře se rozdělí). Někdy se zeď i jednotlivé cihly pohybují po hrací ploše nebo zmizí vždy až po druhém nárazu míčkem. Jsou tu také TNT cihly, které po zásahu explodují a zničí všechny cihly s ní sousedící. Lze tu potkat i tzv. černé díry. Tyto díry transportují míček na jiné místo hrací plochy. Často zde bývají malé míčky, které sice nedokáží zeď zničit, ale pokud se jich dotkne velký, tak se i tyto "trpaslíci" změní ve velké poletující kuličky a je možné s nimi normálně hrát. Občas po vás létají rakety z horní části obrazovky, anebo vás ohrožují laserové střely. Prostě a jednoduše, Arcanoid je prošpikován vymoženostmi, které v mnoha českých předělávkách klasického arkanoidu chybí. Stáhnete-li si ho, je to dobrá volba, proto neváhejte, nečekejte, downloadujte.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 5 =


galerie

Arcanoid Arcanoid Arcanoid Arcanoid

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce