recenze

3Danoid

3Danoid

Označit 3Danoid jako „jeden z mnoha arkanoidů“ by bylo troufalé už jen proto, že se jedná o Český projekt. Ovšem i bez toho patriotismu je 3Danoid velmi dobrý arkanoid. Co stojí za kvalitou tohoto dílka?
Hlavním tahákem hry je určitě její 3D grafika a (ne)výhody z toho plynoucí. 3Danoid využívá klasického a léty prověřeného konceptu Arkanoidu, který spočívá v tom, že paličkou chytáte a odpalujete míček vstříc cihličkám nad vámi. Asi je zbytečné se zmiňovat, že z rozbitých cihel občas vypadne nějaké to vylepšení, usnadňující vám vaši práci. 3Danoid tohoto konceptu využívá a vylepšuje ho hlavně v oblasti grafiky.

Jistě si vzpomínáte na tituly jako 3D Breakout či Trixoid, které se snažily o průlom v 3D arkanoidech. Jak se jim to povedlo, si můžete přečíst v recenzích samotných. Tyto příklady jsem uváděl hlavně proto, abych ukázal rozdíl mezi 3Danoid a Trixoid resp. Breakout. Zatímco v prvních dvou jmenovaných hrách jste celou hru sledovali jakoby zespoda, skrze vaši pálku, v 3Danoidu sledujete hru vlastně stejně jako v klasickém 2D arkanoidu, ovšem s možností plynulého rotování, zoomu a podobných legrácek. Vše si tak můžete pěkně zblízka prohlédnout, podívat se ze všech úhlů a celkově se pokochat. Není všechno zlato, co se třpytí. Většinou to ani nemusí být drahý či vzácný kov, ale prostě jen surové železo. Tímto chce básník říct, že tento pohled má jedno velké, přímo obrovské úskalí, a to obrovskou nepřehlednost. Častokrát budete tápat, odkud ten míček přiletí tentokrát, kam a hlavně kdy dopadne, zda-li se posunout o kousek doleva či doprava, abyste pak zjistili, že míček spadl stejně před vás. Tomuto se dá částečně zabránit sledováním stínu, který míček vrhá, a tak se dá vypočítat, kde míček přibližně spadne. Ovšem stín si chodí jak do houslí, jednou tu je, podruhé zase ne, a tak se často budete muset spoléhat na svůj instinkt, který vám často nepomůže. Škoda, toto mohli autoři ošetřit lépe.

Grafika hry je bohužel průměrná, možná i o něco slabší. Ač 3D, cihličky a vlastně vše, co je ve hře, je strašně kostrbaté a kazí to celkový dojem. Stejně tak je na tom použití chudé palety barev, a tak vás grafika časem omrzí. Bohužel, toto se netýká jen grafiky, ale i zvuků a hratelnosti. Velmi brzy vás totiž hra omrzí, a jakmile začnete více ztrácet míčky než ničit cihličky, bude 3Danoid čím dál, tím více frustrující záležitostí. A tak pěkně to začalo…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =

frodopipin

frodopipin | 12.02.16 v 16:18

aaaa


galerie

3Danoid 3Danoid