recenze

Zaxxon RetroRemake

Zaxxon RetroRemake

Po delší době vám opět přinášíme velmi kvalitní remake. Se stíhacím letounem bude vašim úkolem probojovat se několika nebezpečnými místy a hlavně rozdat si to s několika dotěrnými nepřáteli. Máte-li odvahu, směle pokračujte ve čtení...
V roce 1982 vyšla jedna nenápadná gamesa jménem Zaxxon a záhy po svém vydání sklidila obrovský úspěch. No a po dlouhých letech máme tu čest, setkat se s jeho remakem. Ještě, než se pustíme do samotné recenze, dodávám, že celý výtvor má na svědomí jistý Garry Pankhurst, kterému se podařilo vše převést do posledního puntíku. :)

Většina z vás, stejně jako já, v roce 1982 ještě nebyla na světě a s původním Zaxxonem se tedy v době jeho vydání nesetkala. Svým způsobem jde o napodobeninu skvělých Disasteroids. Na Freegame máme takových her opravdu spoustu, stačí se jen porozhlédnout ;). Pořádek musí být, proto budu konkrétní a uvedu několik nejpovedenějších zástupců. Zřejmě ten nejpovedenější je Disasteroid 3D. Ostudu ale nedělají také další tituly, jako 3D Asteroid Impact, Dispersion, či Belter. Jak sami vidíte, her na téma Disasteroids je opravdu nespočet, pojďme si ale už nyní říci pár slov k novému Zaxxonu. Z předchozího vyprávění je vám asi nad slunce jasné, že se bude gameska odehrávat ve vesmíru. Ovládat budete malé stíhací letadýlko, sloužící k likvidaci nepřátel. Vyhýbat se budete rovněž nejrůznějším překážkám. Vaše „putování“ se v podstatě bude odehrávat ve dvou částech. Z širého vesmíru vletíte na ostrůvek, kde sídlí nepřátelská základna. Po průletu touto základnou se dostanete opět na pláně širého vesmíru a nakonec vletíte opět na ostrůvek, kde na samém konci netrpělivě čeká hlavní boss. Něž se k němu vůbec dostanete, bude to chtít vynaložit spoustu úsilí.

Během vašeho letu můžete splnit také jeden menší úkol – zničení nepřátelských letadel. Těch je celkem dvacet a všechny se nacházejí v obou základnách. Některé čekající na vzlétnutí, jiné prahnou po vašem zničení. Chcete-li je zničit, budete muset bohužel letět co nejníže nad zemí. Přitom si rovněž trošku zabalancujete. Pohyb letounu je navíc značně omezen. Balancovat s ním můžete do stran, či zkusit měnit výšku. Bohužel se mi zejména změna výšky zdá trošičku nepřehledná. Čas od času se totiž v základně objeví elektrická bariéra s velmi drobnou skulinkou, do které se musíte bezchybně trefit, což z počátku dá spoustu práce. Velmi důležitou roli hraje stav vašeho paliva. Čím výše s letounem letíte, tím se připravte na mnohem větší spotřebu. Mimo základnu je ve všech směrech situace o něco lepší. Jednak se nemusíte vyhýbat žádným překážkám, dokonce se nemusíte starat ani o stav nádrže. Pouze musíte rozstřílet několik nepřátelských letounů. Velmi důležitou roli hraje také počet životů. Ty jsou k dispozici celkem tři a za každou vážnou chybu vám jeden ubude, takže buďte opatrní! Během letu samozřejmě získáváte bodový zisk, jejž si můžete po vašem definitivním sestřelení, zapsat do tabulky high score. Vizuální stránka působí hodně solidně, jistě také potěší široké možnosti různých nastavení. Zvuky jsou zpracované také velmi slušně, hudba bohužel chybí zcela. Ovládání je velmi jednoduché, kurzorovými klávesami měníte směr a mezerníkem si zastřílíte. :)

Závěrem chci říci, že i přes menší nepřehlednost, se remake Zaxxona zdařil velice pěkně. Hra netrpí žádnými vážnými nedostatky a nedodělávkami. Bohužel je gameska dost krátká, což hodnocení nepříjemně snižuje. Nevadí-li vám ale menší nepřehlednost a máte-li rádi vesmírné střílečky, stažením rozhodně neprohloupíte. Jinak raději zkuste něco jiného...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 5 =


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce