recenze

Yo Frankie!

Yo Frankie!

Milovníci veverek si jistě přišli na své v určitých animovaných filmech, nebo naučných pořadech z přírody na kabelových televizích. Teď si tento živočich pokusí získat místo i zde, na vašich monitorech počítače.
Trocha zábavy ještě nikdy nikomu neublížila. A upřímně řečeno neublíží ani tentokrát.

Není to hra, je to engine. Přesto v sobě nese jisté prvky zábavy a hratelnosti, které velice rychle objevíte a brzy nato vás přestanou bavit. Proto zde nebudu podrobně rozepisovat, co přesně budete ve veverčím kožíšku provádět a bude lepší, když se zde porozhlídnete sami a nabízené možnosti také sami vyzkoušíte. Snad jen řeknu, že budete chodit, skákat a bojovat s menšími i většími zvířátky, aby tedy bylo jasno, kdo je tu pánem (ehm, samozřejmě vy). Toto všechno a házení ovcí dává zábavu jen na pár minut, a tak je dobré si v tomto 3D prostředí zablbnout ještě s kamarádem. Hra se tak tím pádem prodlouží asi o dvě minuty.

Hra má docela dobré torzo a humor, ale to, co nabízí, je záležitostí jen na pár minut. Na druhou stranu je to něco jiného než na co jsme ve freeware světě zvyklí, a tak je dobré se podívat, vyzkoušet a jít dál.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =

Jana-Šibravová

Jana-Šibravová | 10.06.17 v 16:14

tak na dlouhé chvíle by to mohlo být dobré

Kacirek_Donald | 20.02.09 v 21:14

Kritiku uznávám a beru. Opět to jen ukazuje na to, že každý vnímá věci jinak a nakonec si každý musí utvořit svůj vlastní názor. Děkuji.

eQui | 20.02.09 v 20:59

Předem se omlouvám za kritiku na účet této recenze, ale upřímně si myslím, že si hra/engine zaslouží jak kvalitnější recenzi, tak i vyšší hodnocení.

Začněme s tím, že hra není engine. Je však vyvíjena na game enginu open-source modelovacího studia Blender 3D. Hra je také kompletně open-source, což znamená, že veškeré modely, animace a skripty použité ve hře jsou volně k dispozici hráčům a modelářům, a proto je obrovským přínosem komunitě, která se kolem tohoto enginu tvoří.

Hlavním hrdinou je Frankie, zlomyslná postavička z taktéž open-source animovaného filmu Big Buck Bunny, který byl také kompletně vyvinut v Blenderu (odkaz na download filmu lze snadno vygooglit).

Hra, ač to není z okolních screenshotů vidět, plně využívá GLSL a ve skutečnosti tedy vypadá mnohem lépe, než to autor recenze zachytil. Lepší představu o vizuální stránce hry si lze udělat například z této galerie: http://www.yofrankie.org/gallery/

Screenshoty jsou pravděpodobně pořízeny za nejnižšího možného nastavení detailů. Nastavení úrovně detailu by mělo dle mého názoru patřit k základním schopnostem recenzenta. Pokud se o to však autor pokoušel a "neutáhl" to jeho slabší počítač, tak se omlouvám, nicméně by bylo vhodné použít alespoň screenshoty z oficiální stránky projektu. Vzhledem k tomu, že vzhled prodává a Yo-Frankie se má rozhodně čím pyšnit, je toto velice nešťastné a na první pohled to odradí potenciálního hráče.

Náplň hry sice není příliš nápaditá ani originální, ale hra je i tak zábavná. Cílem každého levelu je dostat se do levelu dalšího. Překážky můžete zdolávat jako správná poletucha skákáním a ve výšce se lze střemhlav vrhnout k zemi či pomalu plachtit dolů. Úkol vám budou mařit všudypřítomné myši či rozzuřený beran, chránící své ovečky. K překonání levelu je často nutno používat různých triků. Malý tip na začátek: ovečky slouží jako výborný pontonový most poté, co je hodíte do vody :)

Levelů je ve hře několik a další tvoří průběžně jak sami autoři, tak i komunita hráčů a modelářů kolem Blenderu. Hru si lze zahrát i s kamarádem na jednom počítači (split-screen), přičemž kamarád bude hrát za roztomilého opičáka.

Yo-Frankie slouží, spíše než jako hra, jako ukázka toho, co nový game engine Blenderu dokáže. A vzhledem k překotnému vývoji Blenderu se jistě dočkáme dalších podobně skvělých kousků!

Trochu mě mrzí autorův přístup k recenzi, jelikož si pravděpodobně neuvědomil, s čím má tu čest. Nic se však neděje, snad se mi to podařilo alespoň částečně napravit!

Hodnocení: 90%

eQui


galerie

Yo Frankie! Yo Frankie! Yo Frankie!