recenze

Yakouga 2 - Taiken

Yakouga 2 - Taiken

Co si představíte, když se řekne H. R. Giger? Napovím… je to malé, vrásčité a ze Švýcarska. Pořád nic? Tak jinak. Viděli jste film Vetřelec? Jestliže souhlasně kývete hlavami, pak vězte, že postava Aliena vznikla na základě maleb pana H. R. Gigera, nejúchylnějšího malíře nemocných embryí, biomechanoidních děvek a mrtvolných roztodivností, co znám. Fajn, ale co to má společného s tohle gameskou?
Yakouga 2 - Taiken je další střípek z nekonečné mozaiky japonských stříleček, které dennodenně zaplavují internetové servery. Perfektní hratelnost takových kousků je vyvážena peklem na zemi, které pro našince představuje japonská lokalizace. U Yakougi máme štěstí, menu je v angličtině. Dovolí nám nastavit si obtížnost, ovládání, podívat se na aktuální ranking a vyskočit pryč. Také popisy v infořádku během hry jsou anglické. Tím to končí, stránky autorů i popis v readme – opět japonština. Ale k jádru pudla.

Yakuga 2 je střílečka. A ne jen tak ledajaká! Už titulní obrazovka dává tušit, že půjde o něco… mno… neprůměrného. Pozadí menu tvoří dvě (doufám, že alespoň) teenagerky nakreslené ve stylu Manga, ovšem pojaté jako Hentai. Kdo neví, co to znamená a je mu více než 18 let, nechť hru spustí. Zbytek plochy je Zzzlo právě ve stylu H. R. Gigera.

Jsme-li smířeni s nastavením, dostaneme se k výběru postavy, za kterou chceme hrát. Osobně si myslím, že je jedno, koho si vyberete, protože chování postav je velice podobné. A již vstupujeme do děje. Styl mi nejvíce připomíná hry typu R-Type nebo Takatis (pro pamětníky Katakis). Hybridní, smrtící, multivyzbrojenou megaraketu nahradila samozřejmě vybraná postava, která se pohybuje samospádem horizontálně uvnitř jakéhosi tunelu. S ohledem na přítomné panoptikum nepřátel mi na vnitřní stranu čela zaťukala paní Fantazie a nabídla několik možných variant. Ač jsem se této myšlence bránil, nabyl jsem dojmu, že jste odsouzeni podniknout masochistickou pouť konečníkem nějaké opravdu, ale opravdu velmi ošklivé biomechanoidní příšery. Kromě vás se v konečníku (no vida, už to jde samo) nachází opravdu, ale opravdu velké množství zmutovaných embryí, naštvaných (aby ne) larev a jiné havěti. Vaše poslání je na snadě – pěkně je všechny sejmout. A protože zadarmo by se do análu hrnul jenom blázen, odměnou za každého trefeného oškliváka je záplava srdíček (sbírat! zdraví!), zlaťáků (body), diamantů (zrychlují kadenci flusbroku) a time-bonusů (zcela nečekaně time-bonus). A aby toho nebylo málo, každý ze sedmi levelů má na svém konci bosse. Upřímně řečeno, sám jsem si všiml bosse pouze ve třetím a sedmém levelu, ostatní jsem asi sejmul mimoděk v tom barevném ohňostroji, který vypukl … však víte kde ;-).

Celou gamesku je možné dojet během pěti(!) minut. Až mi připadá divné, že je to jediný cíl hry. Tedy kromě sbírání srdíček doplňujících zdraví. A hle! Můžete sdílet svoje skóre s jinými lidmi na netu. Tady stopy končí a nic dalšího jsem již neobjevil. Čímž netvrdím, že například zapálený japanolog, přelouskajíce web výrobce, nezdupe tuto recenzi výkřikem „Ty jsi vůbec nic nepochopil!!!“. S ohledem na výše zmíněné okolnosti tedy přikročím ke kladům a záporům.

Celá hra na mě působí buď a) jako beta verze něčeho většího nebo b) takové to domácí žvýkání nějakého kluka, který zkouší programovat. Pozitivní je určitě odvaha skloubit japonský sex, švýcarskou biomechaniku a ultrasilnou peristaltiku. Vcelku originálním prvkem je „obrácené“ chování zdraví. To s postupným průnikem hlouběji do… organizmu po ulovení srdíček roste z původního minima. Zajímavě dokresluje celou scénu také klavírní sólo (midi), které nás provází od prvního výstřelu až po monstrózní konec Velkého šéfa (obrovská šklebící se lebka). Bohužel, tím také klady končí. Jak jsem již psal, hra je neskutečně, přímo brutálně krátká. Když takto krátká hra neobsahuje ani žádná vylepšení ve formě důmyslných zbraňových bonusů a celou cestu prostě jen držíte „Fire“ a letíte, je třeba říci „Takhle teda ne!“.

Původně jsem chtěl hru doporučit dětem. S ohledem na její triviálnost. Spatří-li však rodič na titulní stránce vyholené přirození, dovolím si použít příměr ve stylu profesora Klezly z komerčně zvládnuté soutěže Česko hledá Superstar. Hra je pro děcka nepatrně nevhodná. Celkově tedy doporučuji ohlédnout se po jiné, podobně zaměřené hře, např. již zmíněném Takatisu

Tipy na závěr: - Standardně se hra ovládá kurzorovými tlačítky, pro potvrzení a střelbu funguje klasické japonské „X“. Volbou můžete změnit pouze klávesu pro střelbu a klávesu pro zrychlení. Vybrané klávesy se úchylně zobrazují jako hexadecimální kód, takže vyberete-li pro střílení klávesu „X“, zobrazí se „2D“. Ze hry se dá kdykoliv vyskočit klávesou „Esc“ (do Windows), nebo mezerníkem do menu.

Po spuštění se objeví okno, které se vás japonsky zeptá, jestli má hra běžet ve full-screenu. Ano znamená, že ano. Ne znamená ne.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =

Kaori | 23.12.06 v 12:24

noo,zas tak dechberoucí to není i když slečny které si zapoměli vzít spodní prádlo celkem ujdou..jinak Gigerovská atmosféra nic moc.tak by asi pan HR Giger čmáral po obrně!?

AdaDanjermond | 23.12.06 v 08:02

Allea Iacta Est

bob_senklar | 22.12.06 v 19:25

... nevšiml jsem si dotazu, resp. mi připadalo, že sis odvětila sama (21.12.2006 v 07:07:30 AdaDanjermond napsal:), takže odpověď zní:
Ano.

bob_senklar | 22.12.06 v 19:19

20.12.2006, 23:55:10

To je můj příspěvek k faux pas. Jinak samozřejmě necítím svědomí diskutovat. Protože jsem úchylná nula ;-) Ale je-li chuť, ozvi se mi mailmo, poklábosíme o životě, vesmíru a vůbec. Iywa Masry? :-)

AdaDanjermond | 22.12.06 v 07:16

1. Svata pravda! Mne vcera neuniklo, ze se Kamil ucastnil diskuse ke sve recenzi na flashovku z lapaku, avsak nas tady nechal bezprizorne tapat, cimz se zaradil ke smutnemu prumeru freegame, a totiz pokud ctenari odhali nejake faux pas recenzenta - napr. ze nepozna anglickou kralovnu - tak je ticho po pesine a jakoby nebyl!

2. Lesbianism is good - je good, jestlize ma hra nejakou filosofii.

3. V tom oficialnim vysvetleni, ze hra je od 18 z duvodu obtiznosti opet tapu. Ze by to u deticek vyvolalo psychozu, kdyby nebyly schopne zvitezit? Mozna u ambicioznich japonskych deti ano...

cichlasoma | 22.12.06 v 06:05

no já bych to skoro spíš viděl tak, že jsi na tahu Ty, Kamile...

bob_senklar | 21.12.06 v 20:09

Musím říct, že se upřímně bavím :-) teď je na řadě Áda...

cichlasoma | 21.12.06 v 17:14

no tu anální tezi, to sem radši hned vytěsnil, přijde mi taky dost delirantní, ale jestli Kamilovi takovýhle fantazie pomáhaj k hráčskýmu nasazení, při kterym mu pak Yakouga připadá jako nemožně jednoduchá hra, tak proč né...
Jinak mi to taky připadá jako nezávadnej pohádkovej boj Dobra proti Zlu, tu uvodni maluvku na homepage hry komentujou ve strojovym prekladu takhle:

Title picture.

 Lesbianism is good.

 Because because, rather than the man go the gloss feeling bad [chi] it is seeing densely dirtily, the breast and the [ma] it is, the person who densely the large quantity is seen is delightful.

(moc to nechápu, ale prostě lesbianism je tu na straně Dobra, no...)

Marian | 21.12.06 v 14:10

... teda ty máš ale fantazie! :-D

AdaDanjermond | 21.12.06 v 12:28

Mam dojem, ze tu recenzi spise ovlivnila Kamilova fantazie, jez zapracovala pri pohledu na uvodni maluvku, nebo spise PRANI, aby ta hra byla o necem jinem, nez je...
Ja bych to videla na roztomile podsveticko, kde uslintany alien s dvojitou protezou a velkou chuti na maso pronasleduje misto asertivni Ripleyove vyjukane okate Hentai divenky.

cichlasoma | 21.12.06 v 10:39

jj, docela me pobavilo, kdyz na nejaky anglicky strance taky rikali, ze hra neni pro deti, ale to ne kvuli nemravnostem, ale kvuli extremni narocnosti. holt je videt, ze Kamil je v kazdym ohledu ze stary skoly...

(jinak myslim, ze zdaleka nejsnazsi (byt asi ne nejzabavnejsi) je to s tou holcickou, co je ve vyberu druha zleva, sice lita pomalicku, ale zbran ji sama zameruje).

jo, a myslim, ze by nebylo od veci, kdyby se na freegame.cz daly editovat vlastni diskusni prispevky a taky kdyby - kdyz uz to cloveka zprudi, ze v prispevku nesmej bejt dva internetovy odkazy (pricemz tam pokud mozno ani nejsou, ale ono si to tak vylozi nejakej slozenej), tak aby mu to aspon text prispevku nesebralo - it sucks...

AdaDanjermond | 21.12.06 v 07:07

Mno jo, ale co znamena tahle veta? "Kdo neví, co to znamená a je mu více než 18 let, nechť hru spustí." To maji na svedomi ty dve paninky, co si zapomely spodni pradlo? Dal ve hre uz je maji a ten poletujici pandulak mi pripomina vanocniho andelicka. A kdybys mi netvrdil, ze jsme v pr***i, tak bych to nepoznala... so what?

bob_senklar | 20.12.06 v 23:55

Biomechanoid anal feedback activated:

...Čímž netvrdím, že například zapálený japanolog, přelouskajíce web výrobce, nezdupe tuto recenzi výkřikem „Ty jsi vůbec nic nepochopil!!!“...

Thanx 4 cooperation ;)

Triple T | 20.12.06 v 21:29

cichlasoma "1": Jasne, hra se jmenuje Yakouga 2 a volne ke stazeni je pouze demoverze.
Yakouga 2 je uchazejici strilecka, mne osobne se vic libi Galshelly (ktere jsou navic afaik freeware).

Ada | 20.12.06 v 15:24

Na mym PC to jelo jak snek, malem jsem u toho usnula. A to piano tomu jen napomaha. I kdyz nakreslene je to celkem hezky.

cichlasoma | 20.12.06 v 14:39

No teda s tou snadností nevim... Asi jsi, Kamile zapomněl upřesnit, že je potřeba přepnout obtížnost na easy a sbírat time-bonusy jako o život - pak se to dá... Jak je možný zdolat difficulty normal, nechápu.

Při hraní a googlování jsem zjistil:

1) taiken neni součást názvu, znamená to prej trial, nevim přesně, jak si to vykládat

2) "level" v pravo nahoře při hře udává vaší palebnou sílu, nic jako "sektor"

3) u každý z postav se zbraň chová úplně jinak, což velmi mění potřebnou strategii

Jak funguje či má fungovat ta speed, jsem nepochopil, řekl bych, že je to klíč k úspěchu na vyšších obtížnostech.

A na japonský stránky doporučuju googlovej automatickej překlad - docela zábavný luštění...

P.S. Ta recenze je, Kamile, zas tak mile napsaná, že mě to vyprovokovalo k stažení... :-) (Ale za ten jeden přechodníkovej tvar "sa hanbi". :-) )


galerie

Yakouga 2 - Taiken Yakouga 2 - Taiken Yakouga 2 - Taiken

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce