recenze

Xochitl

Xochitl

Dokážete a hlavně chcete zalít všechny květiny bez toho, aby se vás dotklo nějaké jiné zvíře? Je-li alespoň jedna vaše odpověď kladná, pak máme pro vás dobrou zprávu. Dnešní gameska by měla uspokojit všechny vaše přání. Tak pojďme na věc.
Říká se, že „gamemakerové“ hry nemají na růžích ustláno. Osobně jsem se k tomu dříve nejednou vyjádřil a spíše jsem se přikláněl k pravdivosti ono úvodního výroku. Hrál jsem ale spoustu her vyrobené tímto nástrojem a jejich kvalita byla vskutku impozantní. Je to samozřejmě částečně tím, že vývoj jde značně dopředu, ovšem nic to nemění na tom, že kdo skutečně umí, nemusí se bát použít cokoliv, co mu alespoň částečně vyhovuje.

Dnešní Xochitl sice není bůhví jak okouzlující hra, ale rozhodně nelze říci, že byste se při hraní nudili. Samotný námět je velmi prostý a rozhodně snadno zapamatovatelný. Máte zde několik levelů a v každém z nich několik květin. Vaším úkolem je, jak jsem naznačil v perexu, zalít všechny květiny tak, aby vyrostly do svého maxima. Jak to ale provést? Velmi jednoduše. Ovládáte sympatickou kreaturku, se kterou se můžete prakticky dle libosti procházet po daném území. Když se pak přiblížíte ke květině, prakticky nic vám nebrání v tom, abyste ji trochu osvěžili. Jenže jak už to tak chodí, vše má jeden velký háček. Kolem dokola jsou neustále nepřátelé. Ať už jde o slunéčka sedmitečné, pavouky, hady a jiné, měli byste mít na mysli, že kontakt s nimi znamená automaticky ztrátu života a restart daného kola. Je sice pravdou, že životy lze doplnit když budete mít štěstí na bonusy, ovšem pokud dojde k restartu kola, přijdete o všechnu rozehranou práci, všechny květiny budou v původním stavu a co více, budou zde všichni oponenti (což u některých her v podobných případech nebývá vždy pravidlem). Takže buďte velmi pozorní.

Z minulých vět jste si možná odvodili, že lze v této hře nějakým způsobem redukovat nepřátele. Ano, možné to je. Pokud budete mít štěstí, můžete si rozšířit své schopnosti o pokládání bomb. Vlastně na to není potřeba ani nějaké zvláštní školení. Stačí, když najdete bomby (většinou v množství tří kusů) a rázem si tak můžete pomoci. Díky neustálému pohybu oponentů se ale bohužel kladný výsledek dostavit nemusí, takže to kdyžtak mějte na paměti. Bomba tak sice exploduje, ale nepřítel může být velmi znatelně vzdálen z dosahu výbuchu.

Po technické stránce také nemám výhrady. I když Xochitl rozhodně není mainstreamovou záležitostí, mohu s klidným svědomím prohlásit, že si své hráče rozhodně najde. Pokud si navíc vzpomenete na mou úvodní úvahu, rád bych k ní doplnil, že autoři Xochitlu patří jednoznačně mezi ty, kteří umí. Příjemnou zábavu.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =


galerie

Xochitl Xochitl Xochitl Xochitl Xochitl

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce