recenze

X-Truder

X-Truder

V následující gamesce se ocitáte v kůži jednoho sympatického cizáka, který se shodou několika nešťastných náhod ocitl v zajetí. Musíte mu tedy pomoci osvobodit se a zároveň se vypořádat s několika bojechtivými nepřáteli. Tak co, troufnete si?
Unidentified Flying Object, neboli zkráceně UFO! Tak přesně tohle spojení můžeme v poslední době vídávat stále častěji a přitom nikdo s určitostí nedokáže říci, jak takové UFO, neboli v českém překladu neidentifikovaný létající objekt, vlastně vypadá. Přesto o nich byla natočená spousta dokumentů i filmů, a to mnohdy jen na základě toho, že spousta lidí si byla 100% jistá, že tyto zelené mužíčky viděla. Možná mezi těmito lidmi byli i tvůrci počítačových her, neboť doposud vznikla spousta takových her, kde tito emzáci hrají velice důležitou roli. Není tomu tak dávno, kdy jsme je měli v trojčlenném týmu ve hře Alien Team. Závodně založeným hráčům se naopak mohly líbit tituly jako Alien Racer či třeba Alien GP. Ti, co vyloženě hledají originalitu, mohli sáhnout po nedávné hříčce Alien Kick. Takovýchto her je samozřejmě mnohem více a jmenováním alespoň poloviny z nich bychom tu strávili velice dlouhou dobu. Mnohé tituly ale mají společné jedno, v jejich srdci totiž bije logo s nápisem Play it on Alienware. Ostatně, setkáte se s ním i v následující hříčce, kterou bych vám na několika následujících řádcích milerád představil.

Oč tedy jde tentokrát? Musím vám říci, že o nic světoborného. Jednoduše se ocitáte v kůži jednoho vetřelce, jehož mateřská loď se zřítila přímo na planetu, kolem níž kroužil. Zpočátku jsem si myslel, že se jedná o planetu Zemi, jenomže po probuzení ve velmi podivné věznici jsem svůj názor honem rychle změnil. Vaše další kroky tedy zákonitě povedou na místa, odkud se budete moci dostat z vězení. Bohužel ne vše bude tak jednouché, jak se na prví pohled zdá, neboť na mnoha místech bude potřeba docela slušně kombinovat a budete muset překonávat spousty záludných překážek. Tou největší z nich jsou podle mého názoru jednoznačně dveře. Možná se ptáte, co tímhle mám na mysli, proto mi dovolte, abych to vše pěkně vysvětlil. Dveře se zde nacházejí v několika barevných provedeních a bohužel jsou pokaždé uzamčeny. K jejich otevření bude potřeba najít vhodný klíč v barvě dveří. Jeho nalezení sice mnohdy netrvá nějak moc dlouho, přesto tyto klíče bývají velice často uloženy za nějakými menšími překážkami, jakými neprůchodná chodba či kotouče cirkulárky bezpochyby jsou. Jak jsem již zmínil, klíče jsou rozlišeny barvami - klíče žluté, fialové, červené, modré a zelené. Bohužel ne všechny dveře či brány jdou otevřít pouze klíčem. Na některých místech můžete otevírat dveře pouze stiskem spínače, který je umístěn na zemi, či třeba v temnějších místnostech schovanou pákou. Bohužel se najdou i případy, kdy nepůjde dveře otevřít vůbec.Vy budete muset tedy najít přímo ve zdi tajný vchod a můžete si tak zamčený či zavalený průchod obejít.

O něco později narazíte i na nepřátele. Pokud si ale myslíte, že proti vám budou stát silně ozbrojení vojáci, snažící se vás co nejrychleji zneškodnit, pak mám pro vás špatnou zprávu. Narazíte zde pouze na velmi zvláštní individua. Třeba na pozoruhodné zombie či ještě podivnější psi. Tato individua navíc po vás neustále půjdou, proto byste se co nejrychleji měli poohlédnout po něčem, co by je alespoň na chvilku uklidnilo. Ideální variantou je nalezení vaší staré zbraně. Jde o laserovou pušku, která vaše nečekané společníky velmi rychle uklidní. Pokud se tak budete toulat okolím, můžete také najít spoustu barevných krystalů, které vám různým způsobem vylepší vaše score. To můžete vidět v horní části obrazovky. Kromě těchto krystalů můžete najít i krabičku, jež vám doplní zdraví a rovněž i energii do vaší zbraně. Jinak budete mít možnost zavítat do několika prostředí, která jsou si docela podobná, ale po čase si na vše zvyknete. Pokud bych měl gamesku X-Truder porovnat s nějakým titulem, který máme v databázi, pak bych ho jednoznačně přirovnal ke hře The Fourth Dimension. Pojďme si nyní říci pár slov k technickému zpracování. Jako základ tvůrci použili programovací jazyk Dark Basic, který se stává stále populárnější. Vizuální stránka je tedy velmi solidní a ostudu samozřejmě nedělá ani přiložená audio stránka. Bohužel se hře nevyhnuly drobné chybičky. Občas se mi stalo, že jsem se zasekl ve zdi či o jiná místa a musel jsem celou hru hrát od začátku. Co se týče AI, tak autoři sáhli po metodě á la Serious Sam, což má za následek to, že protivníci jdou nemilosrdně po vás, a to bez sebemenšího náznaku krytí a jiných podobných vychytávek. Na druhou stranu je potřeba přiznat, že oponenti jsou docela odolní, a mnohdy se tak v boji pěkně zapotíte. Trochu mi vadilo také nešťastné umístění některých překážek, zejména kotoučů cirkulárek, kdy jsem se jim za žádnou cenu nemohl vyhnut a skoro vždy mě to stálo kousek z cenného zdraví. Jinak není prakticky co vytknout.

Tak a dostáváme se opět k závěru a je čas na tradiční rekapitulaci. Máme zde hru, jež je založena na věčném tématu mimozemských civilizací. Tvůrci si vyhráli s grafikou a nezapomněli ani na hratelnost a rovněž ani na solidní zvukovou kulisu. Bohužel trošku opomněli několik ostatních věcí, z nichž nejvýraznější je jednoznačně AI. Výsledkem je tedy mírně nadprůměrná hra, která bohužel po několika zahrání omrzí. A já říkám škoda! Pokud máte tento typ her rádi, pak rozhodně stažení doporučuji. V opačném případě, ale vše doporučuji důkladně zvážit. Velikost archívu totiž není tak zanedbatelná. Ať se ale rozhodnete jakkoliv, tak bych vám na úplný závěr chtěl alespoň popřát příjemnou zábavu.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 2 =


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce