recenze

Weaponed Head

Weaponed Head

Jsi beran! Hlavou zeď neprorazíš! Určitě každý z nás tuto větu za svůj život slyšel minimálně stokrát. Rodiče, učitelé, známí, ti všichni se nás snažili přesvědčit, že po nárazu vlastní hlavou zeď zůstane stát a my odejdeme s modřinou. Ale my jsme si stejně tu svojí pravdu stále živili jako malý jasný plamínek někde uvnitř sebe a čekali na ten den, kdy se bude moc rozhořet plamenem horkým dost na to, aby spálil pochyby. Dámy a pánové! Dovolte mi oznámit vám tu nejlepší zprávu! TEN DEN PRÁVĚ NASTAL!
Z korejského poloostrova dovane do našich krajů jen málo užitečných informací. Víme, že je rozdělen stejně jako zadek na dvě půlky. Víme, že severu vládne červená parta, na jihu zase dolary. Občas k nám však foukne i od jiného korejského sudu, sudu s nebezpečnou trhavinou. Už jsme měli možnost hrát např. skvělé MMORPG KAL online, GunZ: The duel nebo WarRock.

Co se týče ostatního žánru, je Korea poměrně neznámou zemí. Weaponed Head je hrou, na které je skutečně vidět pověstná asijská preciznost (ano, slyším ty hlasy, které nenávidí elektroniku Made in China, Philippines, Malaysia apod.). Očekávat něco jiného, než kvalitu, by bylo velké Faux Pa vůči panu Osudu, a tak jsem mírně netrpělivě jal hru stahovat. Očekáváte-li nářez (a obrázky vypadaly velice slibně, ostatně válejí se okolo, tak mrkněte sami), pak se vám může snadno stát, že vám nepatrným stresem vychladnou ruce a za čelem blikají jasně zeleným neónem otázky typu "Co když to zas nebude tak super? Co si počnu? Co já napíšu těm chudákům hráčům?" a co je horší, tyto věty otevírají dveře pochybám ve stylu "Budou to vůbec hráči hrát? Nejsem jenom ouchyla, kterej si ukájí vlastní ego takovým výtvorama?".

Ale což, nejlepší způsob jak se něco dozvědět je zakusit to na vlastní uši. Už vás nebudu dále mučit slohovými útvary a komiksovým skokem Johnny Brava se přenesu ku hře samotné. Jakmile hru natáhnete (a překousnete 90 MB jako švába), budete hned vědět, proč jsem napsal následující větu. Ke hraní WH budete potřebovat křeslo se stahovacími řemeny na ruce a nohy. Jinak se totiž skutálíte pod stůl. Ano, TAK dobrá je vizuální stránka! Dokonce tak, že plíce zapomenou pumpovat a vy začnete lapat po dechu. Perfektní 3D prostředí, které v pohodě strčí leckteré komerční tituly do kapsy, skvělý hudební doprovod a obstojná hratelnost (ke které se ještě vrátím). S tím, jak se vlna blaženosti (že je to fakt zadáčo) rozlévá po vašem těle vám hned dojde, proč si hra sprostě říká o gigahertzy v procesoru.

Hra samotná je směskou 3D akce (3rd person neboli vidíte před sebou svou postavičku) a kapky logiky (puzzle?). Nevím proč, ale připomněla mi pravěký titul MDK (1997, zkuste vygooglovat). Možná stylem grafiky (karikaturní zjevení). A hupky dupky, čas vrátit se ke slíbené hratelnosti. Trochu netypické ovládání přisuzuji rozdílnému vnímání světa. Podle výzkumů, které byly nevím-už-kdy nevím-už-kým prováděny, asiaté vnímají svět více komplexněji, zatímco evropané se zaměřují více na detail. Proto možná WH ovládáte tak, jak je uvedeno dále. Chce to trochu zvyku (přijde to brzy). Neduhem (ne však smrtelným) hratelnosti je 3D kamera. To je problém většiny 3rd person her, které se odehrávají v uzavřených prostorách. Právě v nich se totiž občas stane, že kamera jaksi kouká skrz zeď nebo se naopak postava jakoby "schová" za nějaký objekt.

Jak jsem zmínil, žánrově je hra na pomezí akce a logiky. Kromě velkolepého vraždění nepovedených parodií na zlořády (v dobrém slova smyslu nepovedených) také trochu záleží, jakým způsobem svět procházíte. Nezřídka budete muset prorážet cestu vlastní hlavou (kupříkladu hned na začátku, i když tam jde spíše o podlahu) a voleb kudy kam je několik.

Na výběr máte ze dvou aktivních postav a jedné speciální. Blonďák je specializovaný na boj, černovláska na rozbíjení překážek. Speciální postava (Korejci roztomile zpitvořené slovo Jiant, tedy Giant, ergo Obr) pak radikálně zvyšuje útočnou sílu. Aby ne, když jako zbraň používá právě aktivní postavy :-)).

Již také bylo řečeno, že grafická i hudební stránka je na vysoce profesionální úrovni, hratelnost po chvilce cviku slušná, myšlenka jednoduchá a hra jako celek velmi zábavná. Podle mého (nedůležitého) názoru jde o projekt, který patří do zlatého fondu Freegame a měl by mít vyhrazeno čestné místo i ve vašem kompu. Tak hodně štěstí v cestě do hlubin temnoty a během downloadu na mě myslete, taky jsem si to musel projít :-)

Mimochodem, hru je možné hrát po LAN. Tuto možnost jsem nezkoušel, ale může být celkem zajímavé mít jednoho rozbíječe a jednoho killera pohromadě. Kooperace jak vyšitá!

Ovládání

W,S - dopředu, dozadu
A,D - úskok stranou
Q - obranný pohyb
Shift - povolá na pomoc obra
Space - skok
Esc - pauza / option
levé myšítko - akce
pravé myšítko - musíte podržet a hýbnout myší, abyste hýbli kamerou
1,2,3,4 - skilly (1 - přepíná mezi postavami)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 5 =

22Storm | 24.02.07 v 21:34

lol uz sem to nescetnekrat dohral xD doclea good hra lae jak sem rikal je to kratki xD muj rekord dorhani je nekolik minut :) ....

22Storm | 24.02.07 v 19:01

je to husta hra.souhlasim ale bohuzel s tqs.nejvic me se*e ten jeden jratkej lvl.porazim SLABYHO bosse(modryho :) )...vyber postav je dobrej.grafika je supeeer.kamera slabsi ale to sem skousl.ta kratkost ty hry me ale stve :/

tqs | 24.02.07 v 17:19

Ano, grafika je na freeware poměry skvělá i nápad více postav v jedné není špatný.
ALE hratelnost stojí s prominutím za starou belu (slabší ovládání, nepřehledné souboje, nutnost neustále štelovat kameru atd.).
Největším nedostatkem je pak přítomnost JEDINÉHO levelu, který je navíc dost krátký. Takovým hrám dáváte na FG 98 %?

22Storm | 23.02.07 v 23:10

z ty recenze sem se vubec nedozvedel co to je za hru.teda krome toho ze se to menuje weapon head.

Manfred | 26.01.07 v 16:02

? ses *** :D tak stahuju a uvidim co to bude :)

uoou | 26.01.07 v 15:28

všechno tady korupctví hnije

uoou | 26.01.07 v 15:28

sem první


galerie

Weaponed Head Weaponed Head Weaponed Head Weaponed Head Weaponed Head

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce