recenze

Tsunami 2010

Tsunami 2010

Na poli freewarovek je obrovská konkurence a i když převažují tituly průměrné, najdou se i ty opravdu špičkové. Jedním takovým je Tsunami 2010, titul, jenž má všechno, co by měla správná freewarovka mít. Skvělou hratelnost, grafiku a pouhých 100 KB!
Japonci byli vždy národem vyspělým a s nebývalou pravidelností nám to potvrzují snad každý den. Není technického výrobku, který by nebyl z Japonska a pokud už náhodou není, tak se alespoň neřadí ke světové špičce. I v oblasti počítačové zábavy jsou velice vyspělí a i přesto, že dávají v naprosté většině přednost konzolím. Najdou se totiž i takoví nadšenci, kteří tvoří freewarové tituly. A i když v poměru s velikostí naší malé zemičky tam nespatří světlo světa zase až tolik her, mohou se chlubit mnohem větší kvalitou. Bohužel vás ale zklamu, Tsunami 2010 totiž i přes zavádějící název není hříčka z japonských dílen. Pakliže vám sklouzlo očko na samý spodek až k hodnocení (přiznejte se :-), tak už víte, že je na tom velice dobře... Dost již ale řečí, přejděme k věci.

I když by se to podle názvu jevilo jako logické, Tsunami 2010 nemá s vodou společného nic. Je to čistě futuristická vesmírná střílečka, ovšem s mnoha originálními prvky a především parádní grafikou, která skvěle sekunduje hratelnosti doprovázené ještě hudebním doprovodem. Teď si asi říkáte, že se toho v žánru vesmírných stříleček mnoho nového vymyslet nedá, opět byste ale byli na omylu. Dobrý tvůrce her totiž musí vědět nejen „jak na to“, ale především i „co na to“. A to právě chlapík říkající si ainc.2k3 umí a důkazem budiž ona neuvěřitelná zábava schovaná v ještě méně uvěřitelných 96kB.

„100 levels. 14 enemies. Billions of pixels.“ Přesně takto zní heslo hry a nutno říci, že oprávněné. 14 typů nepřátel je počet bohatě postačující, stejně jako 100 levelů. Samozřejmostí je, že obtížnost postupně narůstá a tak se nemusíte bát, že byste na první pokus dojeli až dokonce. To v žádném případě. Tsunami 2010 je gamesa vyžadující především trpělivost. Jen tak se dostanete až k vytouženému cíli a budete se moci chlubit v diskuzním fóru pod článkem, že jste se dostali až na konec… A o co vlastně konkrétně jde? Hra má velmi primitivní námět, ale právě v tom je její síla. Ocitáme se kdesi v hlubinách vesmíru, kde je pouze aréna nutná pro líté souboje, které jsou samozřejmě nebývalou součástí všech vesmírných stříleček. Ovšem zde je první originální prvek, terén arén se vždy přizpůsobí tomu, co si zvolíte – tedy je buďto válcovitý nebo rovný atd. Vaše lodička se může pohybovat pouze po okrajích dráhy, stejně jako nepřátelé… Ti na vás tak nemohou zprvu chodit až v takových houfek, ale věřte, že postupem času nebudete stačit po aréně rotovat a obyčejné přežití pro vás bude obrovským problémem… Z předchozích slov je vám asi jasné, že vaším jediným úkolem bude se nepřátelských lodí zbavit, a to jednou provždy. K tomu vám pomohou zbraně, ale jen to nestačí, pro zdárný konec mise musíte být setsakramentsky rychlí. Parádní hratelnosti už jen nasazuje korunu nepopsatelná grafika, jsem tedy nucen vás pouze odkázat na okolní screenshoty.

Přiznávám, určitě jste to i sami vycítili, Tsunami mě dostal. Je to titul, který má prostě všechno, co by správná freewarovka měla mít… je poměrně novátorský, může se pyšnit skvělou grafikou a zvuky, stejně tak hudebním doprovodem. Najít nějakou chybku by bylo opravdu velice těžké a i když se stoprocentní hodnocení udělit bojím, je pro mě letos prozatimním číslem jedna a strávím u něj ještě hodně, hodně času. Není co řešit, pokud si Tsunami 2010 stáhnete, tak se skvěle pobavíte, a o to tady přece jde, ne?

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 2 =

honza | 27.10.04 v 13:30

Nechápu, jak si někdo může pořád plést kb a kB!!!!
A na tomto severu to není jediný případ.


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce