recenze

Transfusion

Transfusion

V žilách je nejen plno krve, ale také spousta různých bakterií a dalších, ještě nebezpečnějších věcí a ty všechny čekají jen na to, aby mohli vaši malou raketu, proplouvající v krevním řečišti, zničit. Zkuste tenhle velmi originální titul, neprohloupíte!
Jak asi každý ví, jsou hry originální a hry neoriginální. Ačkoli se to tak možná na první pohled nezdá, originalita nemusí býtvždy kladem a některé hodně zvláštní gamesy jsou prostě úchylné a divné. Jsou ale i takové originální tituly, kterévás zkrátka uchvátí a i když ne všechny jejich vlastnosti jsou zrovna nejlepší, získají si vás svou atmosférou a netradičností.

Po úvodním odstavci, ve kterém jsem skutečně hojně používal slovo "originální", se vrhneme na samotnou hru. Bez nějakého příběhu se ocitáte uvnitř malé raketky (možná je to idealizovaná bíla krvinka nebo nějaká protilátka, jak to známe z pohádek, kdo ví), jejímž cílem je úspěšně proplout (zpočátku) lidským tělem. K dipozici a nutné sebeobraně máte několik druhů zbraní, které můžete navíc při sebrání pilulek vylepšit. Proti vám stojí nejen prachsprosté bakterie, ale snad všechny možné věci, které se vůbec dají v (nejen) lidském těle najít a dokonce i příšery připomínající mimozemské obludy z nějakého hororového sci-fi filmu. Základní princip je opravdu jednoduchý - létáte, uhýbáte nepřátelským tělesům (když do vás narazí, ztrácíte životy) nebo je pomocí svých zbraní střílíte a postupujete jednotlivými úrovněmi. Ty se liší nejen svou obtížností, ale hlavně výskytem druhů nepřátel a vizuální podobou.

Zatímco tedy v prvních misích budete prolétat obyčejnými rudě zbarvenými lidskými žilami, později přijdou na řadu i místa připomínající spíše těla robotů nebo kyborgů. Dostat se tak daleko ovšem není vůbec jednoduché, protože možností vyléčit se moc není a naopak možností zranit/zabít se je spousta. Třešničkou na dortu je pak hojný výskyt populárních bossů, kteří jsou tentokrát ztvárněni jako jakési odporné chobotnice, které byste asi opravdu ve svém těle mít nechtěli. A čím je to vše tak originální, vždyť se to zatím zdá jako normální střílečka? Originální je hlavně grafické zpracování, i když samotný námět také není zrovna tradiční. Grafika je jedním slovem úchvatná. Bakterie a další poletující tělíska by sice nemusely být tak hranaté a pestrobarevné, ale to vše zachraňuje nádherné kompletně 3D krvavé nitrožilní prostředí se spoustou různých trojrozměrných vychytávek a pohyblivých objektů v čele se zmíněnými chobotnicemi a různými chlopněmi a bodáky.

Transfusion je divná hra. Kombinuje nádherné grafické 3D prostředí s vynikající atmosférou, ale bohužel i přes tyto dva nezpochybnitelné klady je tu spousta nedostatků a chybiček. Tou hlavní je trochu neohrabané ovládání a pohyb v 3D prostoru žil. Dobrou neshledávám ani zmíněnou hranatou a škaredou vizáž jednotlivých bakterií a potvůrek. A nutno říci, že i samotný způsob střelby a hlavně upgradování zbraní by snesl zábavnější a herně sympatičtější systém. Každopádně se ale jedná o titul, který byste rozhodně měli přinejmenším díky jeho originalitě vyzkoušet.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce