recenze

Titanus

Titanus

Další šílený vládce vzdálené země se touží stát celosvětovým panovníkem. Jenže tentokrát je situace už na pováženou. Dobyvačná armáda je vyzbrojena a připravena k totální válce. Zvládnete tomuto nebezpečí účinně čelit?
Země zvaná Titanie není pojmenována samoúčelně. Pokud si ještě pamatujete ze školy něco z chemie, tak vás asi napadne, že existuje i jakýsi prvek jménem titan. Je to prvek lehký, a proto se dá velmi dobře využívat v technické praxi. A Titanie je země, kde jsou obrovská naleziště tohoto skvělého materiálu. Bohužel, jak už to na světě chodí, když je něčeho někde moc, začnou tamní lidé přemýšlet, jak toho zneužít na úkor někoho jiného. A proto se král Titus VI. rozhodl, že nechá svou armádu velkolepě vybavit skvělými titanovými zbraněmi a dobude si nadvládu nad celou planetou Zemí. Jedinou nadějí demokratického světa jste vy...

Sám by proti hordám kovových soldátů asi neuspěl nikdo. Bylo potřeba vybavit buď obrovskou armádu nebo nějakou jinou zbraň, jež by dokázala ohromné nebezpečí ustát a zařídit vítězství. Sešli se všichni vědci světa a vymysleli tank, jenž vybavili fázerovým dělem a samoopravným systémem na bázi nanotechnologií. Toliko k příběhu. Nyní už jste vysazeni do pole, do samého srdce Titanie. Už není cesty zpět a musí se bojovat. Než se ale vrhnete do samotného boje, doporučuji si alespoň pročíst ovládání, volba je lehce dostupná z menu. Není totiž tak úplně jasné a nepostačí vám k tomu dvě tři klávesy. Ale žádný problém to též není, jde jen o to vědět, co je potřeba zmáčknout. A nyní už se můžete vesele vrhnout do virtuálního kosení nepřátel, kterých jsou tu opravdu hromady. Nejdříve se setkáte s lučištníky, jednoduchými a ne příliš nebezpečnými vojáčky v prima zelených kamizolkách. Až jich pár vysekáte, přijdou na řadu rytíři, což jsou o poznání tvrdší hošíci. Nejenže jejich zbraní jsou poměrně ničivé sekery, ale také mají mnohem větší výdrž.

Když se na vás vrhnou tři zároveň, čekají vás dost perné momenty. Využívat budete hojně možnosti zoomování, vždy je lepší vědět, do čeho člověk jde. Pokud se na vás nějaký nepřítel vrhne, budete o tom okamžitě informováni palubním počítačem, jenž vám soka i zaměří a jediným vaším úkolem je střílení. To asi taky každého nenadchne, lepší by asi byla kombinace auto-zaměřovacích střel a těch, jimiž byste směr udávali sami. Co je ale naprosto mimo: když palubní počítač zaměří protivníka přes zeď a co víc - on se do vás přes tu zeď dovede trefit a vy do něj, aniž by byla stěna jakkoli porušena. Není nad boj na dálku. Váš počítač vás také informuje, kolik celkem nepřátel je ještě mezi živými, tedy v nesprávném stavu. Mluvil jsem o samoopravném systému. Jde o to, že po boji se vaše poškození pomalu sama odstraňují. Počítejte však s tím, že pokud velikost poškození stoupne nad určitou hranici, následuje velká exploze a vůně vašeho škvařícího se masa - a na tom si vaši titanoví soupeři jistě rádi smlsnou. Volte tedy opatrnou strategii a nikdy nikam nenajíždějte zbrkle. Jakmile si vás všimne více nepřátel (nevyjmenoval jsem všechny typy, setkáte se ještě třeba s dělostřelci apod.), zvláště rytířů, může s vámi být konec raz dva. Hru je možné si uložit, což také nebývá vždy zvykem.

Grafika, zvuky. Hm. Jak vidíte na obrázcích, celý svět je kompletně vymodelován ve 3D, působí to ovšem i problémy, protože fyzikální model opravdu není doveden k dokonalosti. Občas to působí nepřehledně. Co se týče vojáků, ti 3D nejsou a jejich pohyb je animován opravdu děsným způsobem, přecházejícím až ke komičnosti. Tohle se ing. Němečkovi opravdu příliš nepodařilo. Zvuky se mi též příliš nelíbí, mnohdy přicházejí až pozdě za akcí, kterou měly doprovázet. Výsledek působí velmi disharmonicky. Ani provedení zvuků není na příliš vysoké úrovni. Ještě bych rád zmínil jednu možnost, a za tu ale autora chválím, a to, že si lze nastavit úroveň grafických detailů podle toho, jak rychlý máte počítač. Zahrát si tak může opravdu každý. Na závěr jen shrnu svůj dojem. Hříčka mi připadala občas velmi jednoduchá a občas přehnaně těžká, nebo spíše zdlouhavá. Po zlikvidování několika nepřátel musí hráč dle mého názoru čekat příliš dlouho na dobití štítů atp. Domnívám se také, že provedení by mohlo být o něco preciznější; celkem výstižně na mě působilo info, kde bylo psáno: "Tento program byl vytvořen rychle a snadno."

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =

gadža | 28.11.04 v 00:23

DOST Dobrá hra...........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DOPORUČUJI VŠEM STÁHNOUT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


galerie