recenze

The Suffering

The Suffering

Dnes se ocitnete v kůži trestance, pro kterého nebude mít pobyt v nápravném zařízení nijak dlouhého trvání. Záhy však zjistíte, že nazvat následující události svobodou by byl zásadní omyl, ale o tom až za chvíli.
Hrdina, do kterého se dnes převtělíte, trpí depresemi a rozdvojenou osobností. Při svých návalech náhlého šílenství se z něj stává krvežíznivá bestie neznající slitování. Jenže bylo ta tak vždy? To je zásadní otázka, na kterou se dozvíte odpověď až během hraní, kdy také odhalíte, zda je skutečně masovým vrahem, či jen loutkou v nějaké dosti nepovedené hře. Ať tak či onak, na vás bude abyste s pomocí několika dalších trestanců a strážníků zavolali pomoc a pochopitelně z toho všeho vyvázli živí. Nacházíte se totiž na odloučeném ostrově, kde se za války prováděla na trestancích všelijaká zvěrstva a tak nebude nouze o infarktové scénky a tajemné spisy či video záznamy. Váš útěk na svobodu tu a tam ozvláštní vzpomínky na rodinu a různé vize toho co se v prostorách nynější káznice dělo, když ještě byla pevností za války. Celá hra působí až mrazivě děsivým dojmem, takže pokud máte rádi horory budete jako doma, není to však nic pro děti.

Během hry potkáte mnoho bizarních příšer, které se sem dostali jakoby z noční můry, nezřídka se vám stane, že budete raději utíkat než bojovat. Na jejich likvidaci vám poslouží mnoho rozličných zbraní, jako je obrovský kus ostrého plechu, požární sekera, pistole, samopaly, brokovnice, granáty a mnoho dalšího. Sem tam budete muset zapojit i trochu mozek k tomu, abyste našli cestu dále, veskrze se však jedná o to zjistit kde co rozbít či najít tu správnou páku. Ač se může zdát, že prim v této hře hraje brutalita a čistá akce není to tak úplně pravda, protože silným soupeřem v celkové hratelnosti a atmosféře je tady příběh, který není ochuzen o zvraty a poodhalování všelijakých tajemných a zvrhlých skutečností. Několikrát se budete vracet na již navštívená místa jen proto, abyste nahlédli pod roušku tajemství jež se zde událo v minulosti.

Nyní se dostáváme k technické stránce hry, předem nutno zmínit, že The Suffering je hra původem komerční, takže ji nelze zcela objektivně srovnávat s ryze freewarovými projekty. Grafická stránka hry je na dnešní poměry přeci jen trochu ztrouchnivělá, nicméně zde bych to vůbec neviděl jako negativum, neboť do silně hororového prostředí se výborně hodí. V každé lokaci na vás působí neuvěřitelně stísněná atmosféra plná neznáma, tomu sekunduje i temnější pojetí barev, tudíž nečekejte žádné barvičky či podobné grafické pozlátko. Zde se jede na syrovost prostředí a to je téměř dokonalé. Neméně důležitou složkou je zvuk, který patří k tomu nejlepšímu co lze mezi hororovými hrami slyšet, a to i v dnešní konkurenci, zde si hra jednoznačně zaslouží jedničku s hvězdičkou. Mnohokrát se vám stane, že budete dlouze váhat, zda vystrčit hlavu nebo raději ještě chvíli posečkat schoulen v potemnělém koutě. Další věc, která mne osobně velmi mile překvapila je délka, po dlouhé době se nám totiž dostává hry, která vydrží opravdu dlouho. Nepočítejte s tím že ji dokončíte dříve než za 10-12 hodin čistého času, pokud budete chtít prozkoumat všechna zákoutí, která ve hře jsou (a je jich skutečně mnoho) pak si připravte ještě o 3-4 hodinky více času. Kdybychom se u každé uvolněné hry mohli bavit takto dlouze, neměl bych nic proti, nezbývá nic jiného než poděkovat tvůrcům za uvolnění a do sytosti si hru vychutnat.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 3 =

PavelH

PavelH | 05.05.20 v 08:05

Perfektní hra

Václav | 22.05.10 v 18:31

Zdravím, nevím, jak je to přímo tady, v autorském právu se zase tak nevyznám, ale The Suffering už není dle mého freeware..kdysi byl, byl uvolněn myslím kvůli krachu nebo problémům Midway, ale pak z něj udělali zas komerční hru..myslím, že to samé je i s Area 51.. Ale samozřejmě se můžu mýlit, někdo může mýt čerstvější/věrohodnější informace :)

serafin | 09.12.08 v 01:23

chtěl bych se jen zeptat k cemu je nutnost byt online diky.

Dali | 09.11.08 v 11:58

Parádní hra ze zaseknutím jsem neměl žádný problém :-D akorat jsem hru mel dohranou cca za 22 hodin :-D jinak super hororovka.

Aramij | 18.10.08 v 13:47

Tak to ma podrz.. kupil som si to ked to vyslo a neslo mi to..... a pritom som mal vsetky HW A SW naroky.... a teraz zistujem ze musim byt on-line? mno asi si to nainstalujem a uvidim co som si to pred par rokmi kupil :D

Ubous | 16.10.08 v 19:33

Stahuju to uz po 6te a porad mi to nejde rozbalit, Nod mi nektery nechce ani pustit, ma nekdo podobny problem?

Kenvous | 15.10.08 v 10:37

možná se mi to jen zdá, ale suffering,když jsem jej dřív hrál, vypadal graficky hodně dobře.. tyhle sreenshoty se mi zdají nějak chudé. No.. nebo mi to tak připadalo jen v té době? :)


galerie

The Suffering The Suffering The Suffering The Suffering The Suffering