recenze

Tempest: Event Horizon

Tempest: Event Horizon

Velmi zdařilý remake velmi zdařilé hry, co víc si může srdce hráče pamětníka přát. Ti z vás co už éru prvních herních mašinek nezažili tak mohou posoudit jaké se hrály hry kdysi a porovnat to s tím jaké hry se hrají dnes, enjoy!
Tempest: Event Horizon je remakem stařičké, ale svého času velice populární vesmírné střílečky, původem od Atari (asi nejlépe zpracovanou variací byl Tempest 2000 na Jaguáru). Oproti ostatním vesmírným střílečkám se dnešní gameska odlišuje v jedné zcela zásadní věci a tou je pohyb.

Z klasických space shooterů jste možná zvyklí na vertikální nebo horizontální skrolování obrazu, zde se ničeho podobného nedočkáte. V každé z celkem 16 úrovní (mimochodem věrným originálu) máte totiž předem ohraničené pole působnosti ve kterém se můžete pohybovat pouze doprava nebo doleva. Možná si teď říkáte, co je tohle za blbost, ale věřte mi jakmile hru poprvé spustíte, okamžitě se vžijete do akce a to že nemáte možnost volného pohybu ani nepostřehnete, a pokud tak jen v dobrém slova smyslu.

Vaším jediným úkolem ve hře je probít se skrze všech 16 úrovní, přičemž jak jsem uvedl výše, každá je jiná. Ze středu vašeho pole působnosti na vás nalítávají nepřátelé, které musíte za každou cenu zastavit, protože jakmile vás zasáhnou, nebo jakmile dosáhnou hranice vymezeného prostoru, je konec. Nutno uvést, že hra je opravdu velmi obtížná, sice si můžete v nastavení zvolit obtížnost, ale i tak vám dají nepřátelé pěkně zabrat, kolikrát sem si i zanadával, hold klasika se vším co k tomu patří. Až se vám podaří zdolat základní hru, a nebo i dříve budete-li mít chuť, tak si můžete díky vestavěnému editoru vytvořit vlastní úrovně, takže si vyhrají i ti kreativnější z nás.


Co se technického zpracování týče, autor ponechal grafiku takřka beze změn a nutno říci že je to jedině dobře, sic jen v 16 barvách, zato ale s perfektní atmosférou. Hudba je ucházející, ačkoliv mohla být takříkajíc akčnější, stejně ji ale moc vnímat nebudete, protože budete mít co dělat s koordinací chvatů na klávesnici. Ještě by se slušelo uvést, že celá hra je vytvořena v nástroji GameMaker, což bych do ní ani neřekl, ostatně kdyby to nebylo uvedeno ani bych v tom onen mnohými zatracovaný nástroj nehledal, takže pokud si opravdu myslíte že se v GameMakeru pořádná hra udělat nedá, honem přehodnoťte své mínění.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =


galerie

Tempest: Event Horizon Tempest: Event Horizon

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce