recenze

Teewars

Teewars

Už vás štvou ultradrsné online FPSky u kterých se nálepky "noob" zbavíte až po desítkách nahraných hodin? Vadí vám vážnost toho všeho a začíná vás nudit i dříve oddechový Soldat? Není nic lepšího než se vžít do role blobu a zahrát si Teewars!
Já vlastně nevím jak začít, protože se obávám popsání Teewars jako jednoduché 2D hopsací střílečky. Mám to: Podívejte se nejprve na screeny, z toho snad část pochopíte. Dále řeknu, že Teewars mě naprosto vtáhly do hry hned po prvním spuštění a že se výborně dají hrát jako oddechová hříčka, která ale stále číhá někde vzadu a čeká na první příležitost vás zaháčkovat a nepustit. To by snad na úvod stačilo, raději přejdu ke konkrétnějším věcem.

Na první pohled je hratelnost podobná jakékoliv 2D střílečce - chodíte vlevo či vpravo, skáčete a střílíte. Ovšem když řeknu tohle, můžete si také představit statický a nudný okopírovaný tutoriál z Game Makeru a k tomu mají Teewars opravdu daleko. Veškerý pohyb je krásně plynulý a velice dynamický, k čemuž navíc přispívá několik skvěle zpracovaných (ač nikterak originálních) nápadů. Prvním z nich je známý dvojitý výskok - když jste ve vzduchu (ať už z výskoku či při pádu z výšky), můžete jednou stisknout výskok a váš blob vyskočí jako by pod sebou měl pevnou podložku. Samo o sobě je to poněkud fádní, i když mnoha lety ověřené, v kombinaci s další vychytávkou se však jedná o výbornou věc. Vy totiž máte v kapse (neptejte se mě jak se tam vejde ani jakou kapsu mám na mysli) obdobu známého ninja rope z Wormsů - vystřelovací lano s omezenou délkou, které vás po zasekutí do plošinky prudce přitáhne a může tak dramaticky zrychlit a zefektivnit váš pohyb. To je asi k pohybu vše, tedy až na to, že vše je jak jsem již zmínil opravdu hezky plynulé a zároveň dynamické, nikdy se nestane, že by se váš blob zasekl o zeď a samozřejmostí jsou detaily jako tlaková vlna od blízké exploze či možnost zachytit se lanem za jiného hráče (to je obzvlášť zábavné :-).

Tím se plynule dostáváme ke grafice, která vlastně zprostředkovává všechnu tu plynulost a dynamiku, o které tak básním (a nejspíš ještě budu). Nejzásadnější věcí je to, jak je vše jemné a vyhlazené - nijak blíže jsem to nezkoumal, ale působí to dojmem vektorů s antialiasingem (pro rýpaly - ne, není to ze screenů jasné, znám spoustu her, kde se kvůli rychlosti jedná o vektory převedené na rastr), což znamená, že animace jsou velmi plynulé a nenajdete žádné "ostré" pixely (nevím jak jinak to napsat). Navíc vše díky umu autorům působí tak nějak roztomile, což je poněkud v kontrastu s hratelností (a to je další fascinující prvek).

Hratelnost je totiž zábavně brutální. Roztomilé kulaté potvůrky s nožičkama (které nazývám populárním slovem blob) zběsile létají po mapách s těžkotonážními zbraněmi, vydávají různé skřeky, pořádají na sebe hony, probíjí se do základny nepřítele, létají jako tarzani a tak podobně. Zbraní je celkem pět - obří dřevěná palice (s tou je obzvláště legrace a její zvuk je nezaměnitelný), pistole (u té se jako jediné postupně dobíjí náboje), brokovnice, raketomet (či spíše granátomet?) a bonusová katana. Uplatnit je můžete ve čtyřech tradičnícho herních módech, které zde nebudu rozepisovat.

Tím se dostáváme k důležité informaci – Teewars jsou online hra. Což je možná i škoda, protože postavit na podobném systému akční singleplayer plošinovku by dle mého názoru nebyl špatný nápad, ale to nechme stranou. Teewars jsou totiž v multiplayeru perfektní. Všechnu tu roztomilo-řežbovou atmosféru jsem již zmínil, ovšem u onlinovek je velmi důležitá také komunita. Velmi jsem se bál toho, že po spuštění hry najdu jen pár prázdných serverů, ale díky tomu, že je hra multiplatformní, vždycky najdete dostatek lidí, se kterými si můžete zahrát, ačkoliv se většinou hraje jen ctf a deathmatch (častý to neduh méně tradičních modů). Kvalita komunity se těžko posuzuje, in-game chat není příliš používaný, ale stavba hry tak nějak rozdíly mezi hráči stírá, zahraje si téměř každý (i když dobré reflexy jsou samozřejmě zapotřebí).

Jako zápor bych vytkl snad jen absenci hudby a pár bugů – ty překvapivě většinou nejsou z kategorie „lagy a spol.“, ale já osobně jsem narazil například na proužky, zobrazující se v terénu při rozlišení menším než 1024x768, což je poněkud nepříjemné, ale chyby v síťovém kódu by na druhou stranu byly mnohem otravnější a na ty jsem při hraní nenarazil. Hodilo by se ještě dodat, že hra je teprve ve verzi 0.3.4, ovšem již teď je plně hratelná a velice zábavná, poněkud zarazí i velikost archivu – necelé čtyři mega. V našem archivu nabízíme pochopitelně verzi pro Windows, verze pro ostatní operační systémy najdete na homepage hry.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 2 =

NADĚJE

NADĚJE | 02.02.15 v 06:07

Skok, běh, pád, všechno má svůj řád :)


galerie

Teewars Teewars Teewars Teewars Teewars

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce