recenze

Techno Sylph - Vsys Gaiden

Techno Sylph - Vsys Gaiden

Japonská preciznost snad ve všech odvětvích hi-tech průmyslu je všeobecně známá. Tentokrát tu máme vizuálně překrásnou scrollovací střílečku se spoustou různých upgradů a možností vylepšení vaší loďky a hlavně s výbornou hratelností!
Každý národ je něčím specifický a to nejen v běžném životě, ale také v případě tvorby her. Všude samozřejmě platí spousta vyjímek, ale přeci jen se dají jednotlivé státy rozškatulkovat. Německá preciznost a smysl pro detail, nádherná francouzská grafika a nebo třeba tisíce většinou povedených japonských mlátiček a stříleček (scrollovaček). A dnes tu máme zase jednu téměř typickou japonskou střílečku. Ale to, že je typická, rozhodně neznamená, že by byla obyčejná...

První, čeho si zpravidla při paření her všimnete, je grafika. Stejně tak tomu je i v tomto případě a buďte si jisti, že v tomhle ohledu vás tato gamesa rozhodně nezklame. Zatímco například obdobná (a taktéž japonská) Maderina vsadila na nádhernou 2D grafika plnou různých laserůa výbuchů, Vsys Gaiden je založena na výborném 3D enginu, taktéž obohaceném řadou oslňujících záblesků, laserů, raket, explozí a světelných efektů. Jak asi tušíte, grafika nebude tím jediným, co dělá tuto hru tak skvělou. Hlavní zásluhu na tom má skvělá hratelnost, svižnost a zábavnost. A jak že se to vlastně hraje? Inu, máte loďku. Ta se může (nečekaně :o) hýbat, střílet z laserů (já vím, říkám tomu vždy a všude lasery, ale uznávám, že to mohou být plasmové nebo iontové kanóny, EMP pulsy nebo další z těch mnoha hi-tech/sci-fi zbraní) a používat speciální útok, kterým je zpočátku jen vystřelení naváděných raket, ale zanedlouho získáte mnohem mocnější a smrtonosnější schopnosti. A teď mi dovolte, abych z klasického recenzování přešel na takový menší návod. Vzledemk tomu, že veškerá dokumentace hry je japonsky, asi si v ní moc nepočtete a dlouho byste nejspíš tápali, jak se co používáa jak to funguje, ostatně mně to také dalo docela zabrat a stále mi ještě není jasných pár věcí. Základem všeho jeenergie.

Postupně se vám sama pomalu regeneruje, přičemž ji dodatečně zvýšit můžete sbíráním malých bonusů. Když se vám energie nastřádá dostatek, můžete vystřelit zmíněné naváděné rakety. Těmi sice můžete zničit malé nepřátelské loďky, ale jejich hlavní účelem je decimace velkých křižníků, které byste normálními zbraněmi pižlali jen ztěží. Z křižníku po jeho zničení vypadne velký bonus. Ten nedoplňuje vaši energii jako malý bonus, ale zvětšuje vaši energetickou kapacitu. Ta slouží nejenk odpalování raket, ale hlavně k upgradování lodi. Dole vpravo si můžete všimnout takové tabulky. V té jsou různéupgrady a vychytávky. Přesun ukazatele v této tabulce provádíte klávesou "S". Po výběru požadovaného upgradu musíte počkat, až vaše energie dosáhne hodnoty, kterou vylepšovák ke svému bytí potřebuje (čím výše je onen vylepšovák v tabulce, tím výše musí dosáhnouthladina energie). Poté se v tabulce upgradů objeví tlačítko OK a vy můžete směle upgradnout. To uděláte tak, že jednoduše vystřelíterakety (klávesa "X"). Získáte tak svůj vytoužený upgrade a sníží se vám jak aktuální hladina energie, tak její maximální možná hodnota a vy se před dalšími upgrady musíte znovu dobít sbíráním bonusů. Některé upgrady mají celkem jasný efekt (např. 1 UP - životnavíc nebo Evolution - povýšení druhu vaší lodi), ale většina je celkem tajemná a ani já jsem na všechny nepřišel. Vsys Gaiden je na svůj žánr zkrátka neuvěřitelně komplexní a ani sem nemůžunapsat všechno. Snad na ostatní principy už přijdete sami.

Neváhejte a stahujte! Máte totiž před sebou klenot mezi "skrolovačkami". Nádherná grafika, vynikající hratelnost a skutečněkomplexní a propracovaný systém vylepšování vašeho plavidla. A to vše pouze v archivu čítajícím cca 1 MB! Má tohle vůbec nějaké zápory? Pokud pominu japonštinu a s ní související obtížné pochopení všech principů a schopností díky nemožnosti dočíst se toto v manuálu, mám snad jedinou výtku a tou je po pár hodinách paření stereotypnost - dokud tápete a prozkoumáváte nové věci, je to zábava, ale jakmile si vše vyzkoušíte, už nejspíš nebudete mít moc důvodů hrát dál. Ale tohle je ostatně fenomén snad všech her a nejen freewarových.

Ovládání: Y/Z - střelba, X - rakety + upgradování, S - pohyb v menu upgradů.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =

Falley | 28.08.04 v 15:14

Tahle hra je super doporucuju vsem!

Sosol | 28.08.04 v 11:00

Na téhle stránce autorů jsou skóre nejlepších hráčů, tak můžete porovnávat:

http://www.nona.dti.ne.jp/~kbz/vsys2_score/v2_score.html

pro zajímavost - první má tuším 893 480 pts

Drake | 28.08.04 v 10:26

Lidi kdo to hrajete tak piste score at porovname a lod se kterou jste ho dosahli.
Lod: Sylph 2
Level: 18
Score: 708000

Drake | 28.08.04 v 06:25

Abych rekl pravdu nekdy pres ty svoje rakety pomocne lode a podobne silenosti ani nevidim
ono palit 6 raket a mit za zadkem 8 pomocnych lodi je silene(ps zvlada lod genesis)


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce