recenze

Tankoids

Tankoids

Máte rádi skvělou herní sérii Worms? Zní-li vaše odpověď kladně, pak je následující počin určený právě vám. Kromě slušného vizuálního zpracování lze počítat také s porcí zábavy, kterou si v průběhu hry užijete pěkně do sytosti.
Dnes bych úvodem opět zabrousil do herní historie, a to konkrétně na začátek devadesátých let. Tady totiž vyšla jedna nenápadná basicová hříčka jménem Gorily. Vzpomínáte? Na tehdy dost primitivní obrazovce se ocitly dvě gorily, snažící se pomocí svých banánů zlikvidovat se a získat tak vítězství na svoji stranu. Vskutku originální nápad se ujal a spousta programátorů se ho snažila různým způsobem napodobit a implementovat do svých her. Jistě vám nemusím nějak zvlášť popisovat, co následovalo, neboť to každý jistě moc dobře zná. Samozřejmě že vznikly nezapomenutelné tituly jako Scorhed, Castles a zapomínat bychom samozřejmě neměli ani na nezapomenutelnou sérii Worms, která poměrně nedávno absolvovala přechod do 3D a musím říci, že výsledek předčil mnohá očekávaní. Od vydaní Goril, stejně jako od prvních Worms, uplynula už spousta vody a dodnes jsme se mohli setkat s desítkami klonů napodobujících tuto legendu. Některé z nich máme i u nás na freegame. Jmenovitě se jedná např. o Worms Realtime, Worminator 3 či třeba o sérii skvělých Worm Wars. Ptáte se, proč jsem se zmiňoval o těchto počinech? Odpověď je velice jednoduchá. Tankoids je další z mnoha podobných her. Pojďme si tedy o něm říci pár slov.

To, že jde o hru podobnou této legendě, poznáte již po samotném spuštění, kdy se před vámi objeví menu hry a vám nejdříve jistě padne do oka položka „New battle“. Ostatně v menu kromě položky Options není prakticky nic zajímavého, takže jistě nebudete moc dlouho otálet a uspořádáte si svoji vlastní bitvu. Ještě než padnou první výstřely si ale budete muset navolit několik potřebných věcí. Na mysli mám samozřejmě počet hráčů a herní prostředí, které si můžete navolit z celkově tří možností. O tom ale až za malou chviličku. Rád bych se zmínil o faktu, že ve hře bohužel chybí byť i sebemenší náznak A.I., takže nepřizvete-li si minimálně jednoho živého kamaráda či kamarádku, pak pro vás hra v podstatě nemá smysl, neboť vás velice rychle omrzí. Pokud budete s nastavením spokojeni, pak vám už nic nebrání pustit se přímo do žáru bitvy a zaručuji vám, že podobnost s legendárními Worms bude znatelná už při zobrazení prvního tanku. Co se týče úkolu, tak ten je docela jasný, musíte svého soupeře zlikvidovat dříve, než to udělá on vám. Hra probíhá opět na tahy a v každém z nich máte k dispozici slušný časový limit, ve kterém se máte šanci projevit a ukázat, co ve vás je.

Jednotlivé tanky se bohužel nacházejí poměrně daleko od sebe a zamířit je dá mnohdy setsakramentsky těžkou práci. Při střelbě totiž bude hrát důležitou roli také síla větru a samozřejmě i rychlost střely, což ale tedy pro kované hráče Wormsů nebude vůbec žádná překážka. Každý z hráčů má k dispozici celkem tři životy, a pokud o ně v žáru boje přijde, pak nemilosrdně končí a protivníci mají o starost méně. Vyhrává samozřejmě ten, kdo vydrží v úrovni nejdéle. Výhodu jsou také bonusy, které vám mnohdy ulehčí vaše snažení. Jak jsem již zmiňoval, úrovně jsou celkem tři a každá z nich je zasazena do rozličného prostředí - každý si má šanci opravdu vybrat. Máte-li rádi překrásné krajiny, jistě sáhnete po úrovni jménem Alpine Meadow. Bouřivé počasí zažijete v úrovni jménem Stormy Seas a příznivce zimního období jistě potěší úroveň jménem Alpine Meadow. Počet úrovni sice není závratný, přesto vám zaručuji, že si s ním v pohodě vystačíte. Pojďme si říci pár slov k technickému zpracování. To je na velice slušné úrovni a tvůrci se rozhodně nemají za co stydět. Vizuální složka tedy rozhodně bude lahodit hráčskému oku a zvuková a hudební stránka zase naopak uchu. Gameska se ovládá čistě jen pomocí myši. Velká škoda je ale již zmíněné absence hry proti počítači.

Tak a jsme opět u konce a je čas na tradiční resumé. O Tankoids můžu mluvit jen v dobrém. I když nabízí pouze tři úrovně, které si můžete vychutnat pouze proti živým soupeřům, nabízí poměrně slušnou hratelnost a výbornou zábavu, což v dnešní době není rozhodně málo. Máte-li tento typ her rádi, pak jistě překousnete poměrně zanedbatelnou velikost souboru a ihned se pustíte do žáru pravé a nefalšované bitvy. Přeji příjemnou zábavu…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 1 =


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce