recenze

Super Monster Painter Extreme

Super Monster Painter Extreme

Všemožné příšerky různých barev lezou z děr jako o život. Zbavte se jich pomocí tub, díky kterým po nich můžete střílet různé barvy. To vše v zábavné arkádě od Free Lunch Designu, tvůrců jedné z největších herních legend – Icy Tower.
Free Lunch Design je ve světě tvůrců freeware her opravdu velký pojem. Dnes již legendární studio má totiž na svědomí jednu z nejlepších her všech dob – Icy Tower. Zábavný titul ukázal, že v jednoduchém námětu tkví největší potenciál, a obrovskou hratelností oslovil tisíce hráčů po celém světě. Mnozí hrají tuto hru dodnes a stále překonávají zdánlivě nepřekonatelné rekordy. I další díla populárního týmu jsou vynikající. Připomeňme si je: Zombiepox,Alex the Allegator 4, Happyland Adventures, Alex the Allegator 2 či stařičký Operation Spacehog. Johan Peitz v našem nedávném rozhovoru avizoval, že by Super Monster Painter Extreme rád dokončil do Vánoc. To se mu bohužel kvůli mnohým problémům nepovedlo. Dnešní gameska byla tedy vydaná až o měsíc později, a tak vám ji právě dnes přinášíme.

Jak je již z názvu patrné, budete mít co dělat s monstry a s malíři. Ovládáte hned dva. Na herní pole začnou ze čtyř kanálů vylézat rozmanité příšerky různých barev. Vaším úkolem je pomocí tub, které máte na každé straně tři, stříkat na monstra příslušné barvy a způsobit tak jejich zmizení. Za to jste odměňováni body. Zpočátku je vše jednoduché, příšerky jsou totiž jen v několika základních barvách. S dalšími levely ale přijde vystřízlivění. Barev je čím dál víc a strefit protivníky v nastalém zmatku je velice těžké. Některé barvy musíte namíchat. Například zelenou figurku zničíte jedině kombinací žluté a modré. Tuby, z kterých stříkáte barvu, však můžete také pomocí shiftu libovolně přesunovat a díky tomu zpřesnit své zásahy. V malé obrazovce nalevo se také čas od času objeví určitý obrazec, který vám umožní využít bonus. Stačí dojít malířem před obrazovku a zmáčknout tlačítko pro střelbu (mezerník). Bonus tak aktivujete. Za zmínku stojí hlavně bonus „triple man“. Jeho aktivace je velmi účinná. U každé tuby se pak objeví malíř. Počet nestvůr se příjemně zredukuje. Důležitý je také ukazatel v pravém rohu, který ukazuje počet nepřátel. Pokud vystoupá úplně nahoru, zjeví se nápis Game over a můžete hrát znovu. K hraní této vynikající arkády si můžete přizvat i kamaráda. Každý pak ovládá jednoho malíře. Kooperace jednoho hráče je však daleko lepší.

Ke zpracování není třeba mít nejmenších výhrad. Grafika je sice prostá a jednoduchá, plně ale postačuje a je přehledná. Kromě klasického hraní ve fulscreenu je k dispozici také malé okno. Zvuky hru nijak zvlášť neobohacují, nikoho ale rozhodně neodpudí. Velmi příjemným překvapením je však hudba v menu, která se mi opravdu líbila. Skladba se dá skvěle poslouchat, ke stylu hry se rozhodně hodí. Vše je totiž veselé a rozmanité. Menším problémem je však hardwarová náročnost. Při bonusu triple men a velkému množství postav na obrazovce se titul na starších počítačích začne nepříjemně zpomalovat a sekat. Bohužel se to stává i na některých lepších konfiguracích. Doufejme, že autoři vydají nějaký patch, který problém opraví. Hlavní předností všech her od Free Lunch Designu je ale hratelnost. Ano, také nejnovější počin švédského týmu baví. Legendou se sice nestane, ale spoustu příznivců si určitě najde. Budete jedním z nich?

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 4 =

John Beak | 17.02.05 v 14:30

Skvělá hra. Zatím mám 228000, ale hrál jsem to jen třikrát (v betaverzích jsem měl i přes 250000). Díky za recenzi :)

Lucka | 15.02.05 v 13:47

slab8 grafika.jinak dobrý!!!!!!!!


galerie