recenze

Sunday Panzers

Sunday Panzers

Máte rádi tanky, ale už vás nebaví ty nudné, stereotypní tuctovky, jakých je na každém rohu deset? Tak je tu Sunday Panzers, hra plná tanků, ve které ale vlastně nejsou tanky… hra o střílení, v které se vlastně ani nestřílí…
Dvě slova: originalita a hratelnost. Odpusťte mou sentimentalitu, ale mě to ke štěstí stačí. O čem to zase blábolím? Přichází Sunday Panzers, hra mnoha tváří – ovšem jedné lepší, než té druhé. Ačkoli to zní sebe neuvěřitelněji, tento titul mi doslova učaroval ne tím, jak vypadá, ani ne tím, jak originální je (i když přiznávám, má to svou opodstatněnou roli), ale pouze a jedině tím, jak se hraje! Tečka. Nebo vlastně vykřičník! Celý svět si to zaslouží vědět. Tak proč šetřit superlativy, že? :o)

Uveďme si nejdříve věci na správnou míru. V úvodu jsem sice řekl, cituji: „hra plná tanků, ve které ale vlastně nejsou tanky“ Někdo by si asi teď mohl klepat na čelo; vždyť ve hře tanky jsou a že jich není málo! Ne nezbláznil jsem se, to jen roztomilá grafika, která ze Sunday Panzers dělá právě onen netuctový a jedinečný titul, díky svému nekonvenčnímu a do jisté míry i volnému pojetí skutečnosti, zapříčinila, že tančíky nejsou tančíky, ale spíše barevnými čtverečky. Světe div se, ono to vůbec nevadí. Ba právě naopak, jak jsem již jednou řekl, je to jedna z věcí, které ze Sunday Panzers dělají ojedinělý počin na herním nebi. Vůbec celá hra je pojata zcela svérázným způsobem; zatímco v popředí se válčí, na pozadí běhají ovečky a roztomile se mezi sebou „baví“ a vůbec se nenechají bitvami rušit. Aby to nebylo málo, vyhrává k tomu všemu i humorná hudba – což sice zní divně, ale no jak to říct…Dohromady to dává nepopsatelný herní zážitek, který… já se opravdu omlouvám, ale to je poprvé za mou recenzentskou kariéru, co nenacházím slov! Na pomyslném vysvědčení si ode mne SP jako celek vysluhuje jedničku bez sebe menšího zaváhání.

Samotné bitvy probíhají dost bizarním způsobem; nemůžete ovládat prakticky nic, jen zběsile klikáte a pro jakékoliv taktické manévry zůstává jen minimálně prostoru. To znamená v kombinaci s nebývalou přesilou nepřátel jediné; životů je velmi, velmi málo a abyste dosáhli zdárného game overu, budete se muset setsakramentsky ohánět. Naštěstí nechybí ani systém power-upů, v němž se najdou i takové vymoženosti, jako doplnění všech životů, štít, či lepší zbraně. Naprosto výtečný je počet bitev – jedna střídá druhou jako na běžícím páse a vy ani nestíháte sledovat, proti komu momentálně bojujete. Bohužel hra se stává již po cca hodině a půl vcelku nezáživnou; unikátnost herních prvků omrzí a nahradí ji nudný stereotyp, jak smutné. Díky tomuto závažnému nedostatku tedy nemohu hodnotit více jak dvaaosmdesáti procenty; přesto však důrazně podotýkám – bylo to nádherných devadesát minut, které prostě musíte také zkusit!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =

Dan | 24.03.05 v 11:02

jeste ze uz to mam stahnuty :-)

John Beak | 16.03.05 v 10:27

Fakt to není na původní pozici. Asi to přesunuli/smazali. Freegame fixněte link!

JS | 16.03.05 v 09:25

Nejde mi to stahnout, pise, ze nemam permission:-(

DEMO | 12.03.05 v 22:56

TO JE ALE DEMO!!!

tomas | 12.03.05 v 22:10

vilepsite hru


galerie