recenze

Stil Bomber 2

Stil Bomber 2

Další vesmírná střílečka? Ano. Obyčejná vesmírná střílečka? Posuďte sami. Taky jste nevěřili, že žádná z těch tisíců kopií old school her typu raptor, xenon či tyrian nemůže přinést už nic nového? V tom případě si za trest přeházejte písmena na klávesnici (nežertuji).
Ačkoli po grafické stránce nemůžeme hru nazvat jakkoli inovativní, hratelnost je doslova vyšperkována všemi možnými i nemožnými vylepšeními, hodnostmi, získáváním zkušeností, montováním speciálních zařízení apod. Nasedněte do vašeho vesmírného oře a pouze vlastní silou a důvtipem zachraňte celý svět. (Jak originální, že?) Jak to tedy všechno začalo? Letka několika mateřských lodí byla poslána, aby zničila asteroidy, které měly vzniknout očekávaným vybuchnutím hvězdy a které by mohly být nebezpečné. Z jádra hvězdy se však neočekávaně vyřítili cizáci a začali ničit vše, co jim přišlo do cesty. To si přece nenecháte líbit.

Struktura hry je taková. Hru budete trávit (jak už je v těchto hrách standardem) ve dvou částech. Tou první částí je samozřejmě vesmírná řežba, kdy se snažíte proměnit co nejvíce nepřátel v co nejvíce nepoužitelného šrotu. Abyste toto vraždění jehňátek... ergh cizáků přežili (dětem do 3 let nevhodné), máte na své lodi kromě normálního pancíře ještě namontován ochranný štít. Zatímco štít se neustále nabíjí, pancíř zpět tak lehce nezískáte.

Před každým takovým masakrem je důležité se důkladně připravit. K tomu by vám měl posloužit váš hangár, kde si můžete vylepšit a nakoupit ke svojí lodi takřka cokoli. Jakmile se připravíte, můžete z hangáru vyrazit. Kam? Jelikož na třetí rozměr nevěříme, tak bude i vybírání misí probíhat na dvojrozměrné mapě. Před každým útokem si jednoduše přesunete na mapě vaši lodičku na sektor, na který chcete zaútočit. Ovšem pozor. Každý sektor je napojen na hlavní základnu. Nedivte se proto, když se po nějakém čase sektor znovu zaplní nepřáteli. Jedině zničením hlavní základny zamezíte opětovnému zaplňováním menších sektorů. A tohle je jedna ze zajímavostí této hry – stejně jako to mnozí z vás znají např. z Diabla II, tak i tady je zvykem, že nemusíte jít pořád dál a dál. Pokud nejste dostatečně silní a nemáte tolik vybavení, abyste byli schopni zničit hlavní základnu, tak se můžete skillovat na stále se zaplňujících sektorech v okolí.

Nemusíte se tedy bát, že by některá část hry byla tak obtížná, že byste jí nezvládli (kromě prvního kola). Stačí se cvičit na těch lehčích sektorech, dokud nedosáhnete patřičné síly. Ještě bych rád podotknul, že hrací doba je poměrně dlouhá (já osobně to hrál cca 20-30 hodin). A i když se časem dostaví stereotyp, protože hra vypadá pořád takřka stejně, musím podotknout, že budete stále něčím novým překvapeni. Poslední překvapení vás čeká až těsně před koncem, kdy dosáhnete nejvyššího levelu vaší lodě. Co je to za překvapení? Nechte se překvapit :)

Co všechno hangár nabízí? Před každým zničujícím náletem se musíte v hangáru patřičně vybavit. Za peníze, v této hře reprezentované jako CRE (čistá regulovaná energie), si v hangáru můžete koupit spoustu věcí. Prvně si asi všimnete levelu lodě (lepší level = více možností). Dále je zde level střel (čím vyšší, tím silnější), roboti (životy). Dále si všimnete možnosti nainstalovat nějaké zařízení. Vše je patřičně popsáno, takže vám bude hned jasné, k čemu co slouží. Ačkoli na začátku nemáte mnoho zařízení, která by se dala namontovat, vězte, že časem jich bude více než dost. Některá zajímavá zařízení popíšu níže. Kromě obligátního nekonečného střílení obyčejné munice, které máte vždy dost, se zde nachází i munice, se kterou budete muset šetřit. Jako první bych zmínil bomby, u kterých si můžete zvolit až z 12 různých nastavení odpalování (vyletí jich víc na různé strany, nebo bude jedna silnější, nebo bude po čas letu vybuchovat, nebo proletí vším, co potká apod.). Druhým typem speciální munice je atomová střela. Její účinnost jsem neshledal příliš destruktivní, ale své místo v boji si určitě najde.

Zajímavá zařízení a vylepšení. PU-magnet - naprosto geniální věc. Taky vás už občas otravovalo, když jste si v podobných hrách pro všechny bonusy museli létat tak, aby na vás “spadli”? Kupte si PU-magnet, ten vám bonusy přitáhne až k lodi. Jeho dosah záleží na levelu lodi, upgradech, generátorech (viz. níže). Laser - k dostání až později. Kromě normálního útoku budete mít před vaším čumákem laser, který osmahne všechno, čeho se dotkne. Jeho délka a síla opět závisí na mnoha faktorech. Uranové sudy - pokud nestřílíte, nabíjíte uranové sudy. Poté při spuštění střelby způsobíte obrovský výbuch a vytvoří se kolem vás nepropustný štít, takže se stanete na nějakou dobu nesmrtelnými. Generátor - každý generátor má nějaké náhodné vlastnosti. Jejich síla závisí na levelu vaší lodě. Generátory sbíráte jako bonusy při cestě vesmírem. Ovlivňují takřka vše, na co si můžete jenom vzpomenout: například sílu do některých zbraní, poloměr nukleárních výbuchů, délku PU-magnetu atd. Podle typu lodi a vylepšení si jich můžete vždy nainstalovat pouze omezený počet. Pomocné lodě - od určité hodnosti se k vám přidají dvě pomocné lodě, které vám budou pomáhat. Jejich funkci můžete opět nastavit v hangáru. Mohou vám třeba doplňovat život, střílet, nebo posílat na nepřátele bomby. Hodnosti - zabíjením nepřátel získáváte hodnosti. Při každé nově získané hodnosti si můžete vylepšit pancíř, konstrukci, výdrž lodě, PU-magnet. Prostě klasické získávání levelů a následné rozdávání zkušenostních bodů, jak to známe z mnoha RPG.

Ale abych nehovořil pouze v superlativech, musím podotknout, že hra má také své nedostatky. Tak prvním viditelným je již zmíněná grafika. Určitě je pro tento typ hry dostačující, ale dnešní zmlsanou mládež nemůže něco takového uspokojit. Časem se taktéž dostaví stereotyp. Většina cizáckých lodí vypadá stále stejně a vesmír je pořád černočerný. Bonusy jsou omezeny pouze na dobití šítu/pancíře, získávání CRE a občas chytnete na pár vteřin nesmrtelnost. Nepříliš atraktivních bonusů je vykompenzováno mnoha možnostmi a vylepšeními v hangáru. Jinak ale nevím, co bych této hře více vytknul. Naproti stereotypu stojí zase 10 různých lodí a s každou si zahrajete úplně novým způsobem. A pokud vás přestalo bavit i tohle, je tu možnost síťové hry. Není krásnějšího pocitu, než uvalit s kamarádem svojí mstu na cizáky a seznat, že vaše jméno je Bůh.

stáhnout hru
libik_007

autor
/ libik_007

Skóre

85 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 2 =

hansmarine | 09.08.08 v 19:40

caute stava se vam ze se vam lod sekne a nechce se hybat na jednu stranu nebo ze se sekne a nejde s ni hybat vubec?? jakoze ze zacatku mi to nedelalo vubec ale je to cim dal tim vic a vic jsem rad ze dokoncim kolo nejvic me sere ze uz fakt mam drsnou lod na 12 lvl tolik casu jsem tomu venoval a ....

Punkac | 01.02.08 v 21:02

Ok díkec už to mam slovensky vypada to na dobrou hru tak to du skusit... dík

libik007 | 31.01.08 v 20:02

Možná tam je defaultně nastavená angličtina. Hned po spuštění tam máš možnost přepnout jazyk do slovenštiny.

punkac.travka | 31.01.08 v 18:03

co to je ? na obrázcích je to česky tak to schálvně stahuju a potom howno tak co to je ?

libik007 | 31.01.08 v 00:09

Jsem vám jakkoli k dispozici s jakýmikoli dotazy, takže se nebojte zeptat :)

A pokud neuděláte první kolo, tak se nestane nic zvláštního, prostě to zkuste znova. Potom už to bude v pohodě...


galerie

Stil Bomber 2 Stil Bomber 2 Stil Bomber 2