recenze

Star Defender 2

Star Defender 2

Další vesmírná akce, v níž máte za úkol postřílet všechny nepřátele, abyste postoupili do další úrovně. Nic nového, nic originálního. A připočteme-li fakt, že hra je pouze shareware, bude se muset SD2 hodně snažit, aby ode mě dostal vysoké hodnocení.
Abych mluvil na rovinu, krom pěkné grafiky tu není nic ohromujícího, ale pojďme pěkně popořadě. Star Defender 2 je typickým vesmírným simulátorem, v němž se svojí lodí létáte po horizontální ose na spodním okraji obrazovky a střílíte nepřítele přicházející z boků a zvrchu. Vy jste na všechny nepřátele samozřejmě sám, a tak vám nezbývá, než všechny vystřílet. K tomu vám dopomůžou laserové kulomety a rakety, které můžete samozřejmě vylepšovat. Můžete tak mít tři lasery, naváděné rakety či jeden silnější laser. Možností vylepšení je spousta, záleží pouze na tom, co seberete za bonus. Velmi dobře je zde vyřešen systém životů. Za každý zásah od nepřítele vám bude odebráno jedno vylepšení, a jakmile se dostanete na základní zbraně a dostanete další zásah, přicházíte o jeden život. Potěšující je, že jakmile vystřílíte celou úroveň a mezitím nasbíráte nějaké vylepšení, toto se vám přenáší do dalšího levelu.

Nepřátelé jsou velmi rozliční. Narazíte na podivné masařky, sebevražedné roboty či otravné stíhačky. Občas se objeví i stacionární děla, která musíte zničit dřív, než oni udělají to samé vám. V tomto případě velice oceníte přítomnost raket. Grafika okolního prostředí i nepřátel samotných je velice pěkná. Všechno je pěkně černé a tmavé, téměř žádné veselé barvy, pouze černá a její odstíny. Všechny výbuchy, výstřely a pohyby jsou ztvárněny velice dobře. Zvuky hry jsou taktéž velmi dobré, hudba pěkně doprovází rychlou akci a ozvučení je skvělé.

Bohužel, jak jsem již říkal, hra je shareware, a i když jsem o hře mluvil veskrze kladně, rozhodně bych doporučoval jinou, freeware hru, která vás zadarmo dokáže pobavit více. Příkladem budiž nedávno recenzovaný Gunroar.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =

dddddddd | 24.06.08 v 17:49

je to demo ty blbe

Petr Růžička | 13.02.06 v 10:01

Děkuji za rozsáhlý názor, takových tu příliš mnoho k vidění není. Ale k problému samotnému.

Snažíme se shareware hry omezovat, co to dá, a to z několika důvodů. Za prvé, jednou jsme FreeGame.cz, tak se budeme starat o freeware hry. Za druhé se nám poté u shareware her množí otázky ohledně nelegálních kopií a cracků.

Přesto se občas objeví shareware hra, ale to jen opravdu výjimečně. A tím se dostáváme k jádru pudla.

V redakci, možnost rozšiřujících údajů o omezení shareware verze oproti plné, probereme během několika dnů.

Děkuji za reakci!

mintaka | 12.02.06 v 23:37

Je mnoho způsobů, jak lze freeware hry využívat (i ty shareware).
Já třeba vyhledávám pěkně udělané, třeba i užitečné hry s jednoduchým ovládáním, které bych mohl nainstalovat žákům do školy.

A v tom se možná náš pohled různí.
Pokud je například shareware hra omezena na 1 hodinu spuštění, pak je to pro případ školy nepodstatné omezení. Nikdo nečeká že ji někdo bude hrát celou hodinu.
Stačí tedy hru znovu spustit a mám hodinu a hraji dál. Většinou je takové omezení (logicky) spojeno s nemožností hru uložit.

Pokud to ovšem znamená, že po 1 hodině hraní už hru vůbec nespustím. Tak to je problém a nemá cenu se hrou zabývat.

Shareware hry bývají často omezovány: počtem spuštění, omezením rozsahu oproti plné verzi (omezený počet kol, výbavení, možností),
A pak je tu ještě demo, addware, cardware, donationware... které se také očas do kategorie shareware přihazují.

A protože games.infosfera.cz považuji za vynikající a velmi užitečný zdroj, byl bych rád, aby tady ty informace byly, a co možná nejúplnější.

A děkuji za vaši reakci. Ten perex jsem opravdu přehlédnul.

Petr Růžička | 12.02.06 v 13:44

Podívejte se do perexu, psal jsem tam: "A připočteme-li fakt, že hra je pouze shareware."

Většinou jsou shareware hry omezeny časovou dobou jedné hodiny, nepřipadalo mi důležité psát to tam. Ale budiž, přiště na to budu myslet ;)

Mintaka | 12.02.06 v 13:35

Dobrý den pane Růžičko.

Recenzi jsem si přečetl 3x, ale stále nechápu, k jakému textu se vztahuje věta, " Bohužel, jak jsem již říkal, hra je shareware".

Možná že jste to před psaním recenze někomu říkal?

A především, vůbec jsem se nedozvěděl, asi nejpodstatnější věc u "shareware her", v čem tkví omezení oproti plné verzi.

Zkuste na to prosím myslet při psaní recenze na další hru. Možná by stálo za to rozšířit rubriku shareware o další položku, jako typ omezení. Pak by se dalo podle ní i vyhledávat.

(Proč ti uživatelé sakra nejsou nikdy spokojení :-)


galerie

Star Defender 2 Star Defender 2 Star Defender 2

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce