recenze

Soldat - setkání po 10 letech

Soldat - setkání po 10 letech

Pamatujete si ještě na Soldat? Multiplayerová řežba, která je tu s námi skoro čtrnáct let. Jak se hraje nyní? Pojďme se na to spolu podívat!
K Soldatu mám osobně blíž, než by se možná zdálo. Hrál jsem jej již zhruba před deseti lety. To byla zároveň i doba, kdy tahle polská dvourozměrná akce neskutečně letěla. Servery byly přeplněné a byly jich klidně stovky. Nechyběly mezi nimi ani ty ryze české. Přes Soldat jsem taktéž poznal svého nejlepšího kamaráda, s nímž jsme dokonce založili svůj první a poslední klan s legračním názvem Bloodkillers. Psal se rok 2006 a mě by ani ve snu nenapadlo, že se k téhle hře ještě někdy vrátím. A už vůbec ne, že to bude po deseti letech.

Ptáte se, v čem vlastně tkví úspěch hry, která bez výraznějších karambolů přežila více než jednu dekádu? Dle mého stojí úspěch Soldatu hlavně na tom, že je bez výraznějších omezení zcela zdarma a má jen pár megabajtů. Ano, stále si můžete za pár dolarů koupit plnou verzi, která vám odemkne tvoření více profilů, popřípadě pár vizuálních doplňků. Na hratelnost to ovšem nemá žádný vliv. A přesně tohle otevřelo brány do světa nekonečných online soubojů, mnoho hráčům.

O deset let později… Máme rok 2016, nejvíce letí free to play a hry na telefony. Když tu najednou nám do zpráv na Facebooku přišla zpráva od našeho čtenáře, která když to shrnu zněla zhruba takto - "Ahoj, právě po dlouhé době vyšla nová verze Soldatu, změn je opravdu hodně, nechcete o tom napsat článek?" Musím se přiznat, že tahle zpráva na mě zprvu působila jako zjevení. Soldat? Ten Soldat, který jsme hrávali na základní škole? I proto jsem se k napsání tohoto článku poměrně dlouze odhodlával. Na tuto hru mám opravdu spoustu vzpomínek a nechtěl jsem si je pokazit. Bál jsem se toho, že to bude už zcela jiná hra. A nutno říct, že zcela zbytečně.

Instaluji stále až podezřele mrňavý instalátor a po krátké chvíli spouštím hru. Dostávám se do menu a už tady je mi všechno jasné. Jako bych cestoval časem. O deset let nazpět. Menu je naprosto stejné, jako si ho pamatuji. Pouštím svoji první hru a silný závan nostalgie mě skoro zabije na místě. Všechno je při starém. Ovládání, herní módy, zbraně, hudba, mapy a samozřejmě zběsilá hratelnost. Jen grafika prošla na první pohled jemných faceliftem. Textury jsou ostřejší a hezčí. Nový Soldat tak bez problému pustíte i v rozlišení 4K, o čemž by se vám dříve ani nezdálo. Stáčí ale zabrousit na stránky autorů a dočtete se, že prakticky veškerá grafika včetně vizuálních efektů, byla překreslena/upravena do HD rozlišení. A to uznejte sami, muselo dát obrovský kus práce.

Dokonce došlo i ke zlepšení výkonu, jelikož hra přešla ze stařičkého DirectX 8 na moderní OpenGL, od čehož si můžeme slibovat i hladký běh na Linuxu. Další změny jsou již menší, ne však zanedbatelné. Autoři sami uvádějí, že se hru snaží udělat co nejvíce přístupnou moderům. A i to je zcela pochopitelné. Pokud bude Soldat slavit úspěch mezi modery, rozhodně bych se nebál, že by se dožil klidně dalších pěti spokojených let. Nechme se překvapit :).

Co mě zamrzelo, je viditelně skomírající komunita. Serverů už nejsou stovky, ale bohužel jen desítky. Stále si však bez problému zahrajete, jen už si holt nemůžete tolik vybírat. Je ovšem úctyhodné, jak se i po tolika letech polští autoři o hru starají. Takovou příkladnou péči málokdo čeká u tříáčkových her, natož u hry, která je nabízená zcela zdarma.

Sám bych si přál, aby Soldat tady s námi vydržel ještě pěkných pár let. Hra jako taková za to jednoznačně stojí, gameplay je i po tolika letech stále svěží - což se o hrách podobného data vydání dá říct zřídkakdy. Vše ovšem stojí i padá na komunitě, na hráčích samotných. Pokud na Soldat zanevře i těch posledních pár desítek veteránů, mohou autoři rovnou vypnout servery. Proto se nebojte dát Soldatu šanci. Ať už jste noví hráči nebo ostřílení pamětníci, tahle hra za to rozhodně stojí. A v HD rozlišení rovnou dvakrát.

Pokud byste si chtěli o Soldatu počíst trochu více, neváhejte si přečíst naší původní recenzi z roku 2002 - odkaz zde

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

Drticka

Drticka | 15.05.19 v 09:36

super

IcE-CrOwN | 14.04.18 v 14:47

Dnes jsem z nostalgie hru stáhnul a začala mě zase neskutečně bavit. Hrával jsem ji v začátcích za CZ repre na ESL a soukromých serverech výběrových hráčů přes IRC, hrával jsem za cz klan cO! takže nostalgie jede na 100%, jen mě zamrzelo zjištění, že se hra téměř nehraje a české servery upadly v zapomenutí :(

NiGhtmare | 04.01.18 v 23:14

Ahoj, není nějaký český server jako byl například gamepark kde by jsme se po X letech sešli? :D

NiGhtmare | 04.01.18 v 23:13

Ahoj, není nějaký český server jako byl GAmepark kde by jsme se po x letech sešli? :D

NS1NO

NS1NO | 24.12.17 v 11:12

text příspěvku

1Laugher

1Laugher | 19.12.17 v 01:34

Ujde

Ricardos

Ricardos | 15.12.17 v 23:34

dobrá hra

Vito | 16.09.17 v 04:11

Dodnes nemůžu zapomenout, jak jsem byl ve trojce nejlepších na světě s nožem... A vuala, magorko me v zápase vyskolil odrazem od stěny granatometem a nožem do ksichtu,celý to trvalo asi pětinu vteřiny :D

Kalousek100

Kalousek100 | 05.11.16 v 11:44

Dobrá hra.

PavelH

PavelH | 26.07.16 v 21:06

Super hra.

filozof | 31.05.16 v 00:31

Určitě bych uvítal víc freeware her ke stažení

Rye | 21.04.16 v 16:12

Jsem moc rád, že se můj článek líbil. Uvítal bys podobné články častěji nebo zůstat u formátu - čas od času? Přemýšlel jsem nad nějakým pravidelným seriálem. Otázkou je, zda by si to našlo čtenáře :)

MrYura | 20.04.16 v 15:24

Opravdu stojí za vyzkoušení i po těch letech. Soldat si stále zasluhuje pozornost a má opravdu hodně čeho nabídnout, zvlášť pro občasné odreagování... supr článek! :-)


galerie

Soldat - setkání po 10 letech Soldat - setkání po 10 letech Soldat - setkání po 10 letech Soldat - setkání po 10 letech Soldat - setkání po 10 letech Soldat - setkání po 10 letech Soldat - setkání po 10 letech Soldat - setkání po 10 letech