recenze

Roach War

Roach War

V roli sympatického švába Michaela začněte plnit úkoly, které kromě odvahy vyžadují i trochu toho štěstí. Počítejte tedy nejen se zajímavým námětem, ale i s vydařeným zpracováním a hlavně s výbornou hratelností. Tak nač ještě čekáte?
Býti mafiánem musí být jistě vzrušující, ale zároveň nebezpečné. To je fakt, který je všeobecně známý. Jisté také je, že pokud má takový mafián ve svém okolí respekt, jen tak někdo si na něj netroufne a v podstatě si může říkat pane. Své o tom jistě vědí Italové, neboť právě tam jsou tato „povolání“ nejčastěji. Zálusk na tuto profesi ale nemají pouze lidé, nýbrž se s ní lze setkat i u dalších tvorů, zejména brouků, kteří se vám v plné kráse předvedou v následující gamesce, kde o mafiánské praktiky rozhodně nebude nouze. Vše podstatné si ale zmíníme za chviličku, v úvodu bych už jen rád dodal, že vše má na svědomí jistý Kiyong Kim, a už nyní musím říci, že jeho dílko se mu povedlo na výbornou. Nyní se už ale vrhněme na samotný rozbor.

V úvodu jsem se jen letmo zmínil, o čem bude následující gameska, dovolte mi proto nyní, abych to nějak doplnil. Ocitáte se v kůži jednoho sympatického mafiánského brouka Michaela, s nímž se po letech vracíte ke své rodině, jež má v broučím světě nemalý vliv, a protože tatínek chce svoje obzory neustále rozšiřovat, hodlá vám zadat několik úkolů. Než ale dostanete k dispozici nové prostředky, musíte splnit zahřívací úkol, který prověří vaše schopnosti. Nejdůležitější na tom je ale fakt, že se seznámíte se sympatickým broukem Gencem, jenž vám může pomoci v mnoha oblastech a u nějž si bez problémů můžete uložit pozici či dokoupit potřebné vybavení, zejména munici do vašich zbraní. Než se vydáte na průzkum, měli byste si všimnout mapy, jež je situována do pravé části obrazovky, a dle ní se naučit orientovat a rozlišovat tak několik základních věcí. Relativně nejbezpečnější jsou pro vás tmavá místa, která představují pozice nábytku. Pokud se budete pohybovat v těchto částech, pak se vůbec ničeho nemusíte obávat. Samozřejmě za předpokladu, nebude-li zde jiná mafiánská rodinka, ale o tom až za chviličku. Velké nebezpečí vám ale hrozí ve světlých místech. Vaše pozice je na mapě znázorněná červeným čtverečkem a jakmile opustíte tmavou oblast, dávejte velký pozor na zbylé čtverečky!

Jedná se totiž o pozice lidských nepřátel. Jakmile se tento čtvereček bude nacházet u vás, pak počítejte s tím, že u své postavičky uvidíte malý stín, z něhož se později vyklube lidská ruka, snažící se o vaší eliminaci. V případě, že vás zasáhne, značně vám ubude počet životů, který je v levé spodní části obrazovky znázorněn zelenou barvou. Pokud chcete i nadále žít, budete se muset pokusit neustále dělat úhybné manévry, aby tato ruka dopadla co možná nejdále od vás a zároveň se budete muset snažit dostat pod nábytek, tedy do tmavší části, kde můžete počkat, dokud se situace nezklidní. Jakmile se vám to podaří, budete se moci vrátit k plnění úkolu. Ten je v počátku pouze ten, že sympatickému Gencovi budete muset donést určitý počet živin, které naleznete různě rozházené ve světlých částech lokace. Tyto živiny jsou k dispozici v mnoha provedeních a některé z nich dokonce mohou přijít vhod vám samotnému, protože se díky nim můžete doléčit či koupit za ně zásoby munice do vašich zbraní. Jakmile již zmíněnému Gencovi živiny donesete, postupujete do další úrovně a začíná pro vás nová etapa. Poprvé dostanete k dispozici zbraň a na mapě vám přibude nový čtvereček – váš cíl, který už bude v každé následující misi. Úkol je většinou ten, že musíte vystřílet nepřátelské brouky, kteří se usidlují v již zmíněných tmavých částech, a pro vaši rodinku přinést „trofej“. Nábojů máte k dispozici poměrně hodně, přesto vám doporučuji neplýtvat s nimi. Později samozřejmě dostanete i lepší zbraně, než je pistole. Mně osobně padl do oka nejvíce samopal, se kterým se plnily úkoly jedna radost ;). Z vlastní zkušenosti vám ale doporučuji hru ukládat, protože mnohdy je splnění mise vcelku obtížnou záležitostí, zvláště v případech, kdy ještě nejste tak zběhlí. Na druhou stranu vám ale mohu říci, že zvyknout si lze poměrně rychle.

Pojďme si ale něco říci k technickému zpracování. Začnu vizuální stránkou, která je opravdu velice dobrá, stejně jako zbylá složka, tedy stránka hudební a zvuková. Ovládání je rovněž velmi příjemné a na to, že hru dělal pouze jeden autor, musím smeknout. Pozvolna se ale vrhněme na hodnocení. Roach War je počin, který rozhodně dokázal překvapit. Ne, že by byl bůhví jak originální, přesto má zajímavý námět a velmi dobře se hraje. Musím se vám přiznat, že v počátcích jsem mu dvakrát na chuť nepřišel, ale po několika dalších zahráních jsem zcela změnil názor. Mám-li to ale celé nějak uzavřít, pak vězte, že máte-li rádi kvalitní gamesky, pak rozhodně stahujte. Velikost archívu sice není zanedbatelná, ale doopravdy to stojí za to, a to i v případě, nepatříte-li mezi věrné příznivce her z toho žánru ;).

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =

Radek Tomášek | 27.06.05 v 12:52

Arkman: Dobrej postřeh ;), mohl jsem být konkrétnější, ale v tu chvíli, jak jsem to psal, jsem si to neuvědomil, tak se omlouvám ;)...

Torquemada: Co se týče obtížnosti, tak jsem zpočátku docela problémy, ale pak jsem si na to zvyknul a úspěšně se probojoval do osmé mise :)...

ARKMAN | 26.06.05 v 23:40

Tak si dovolím podotknou, že roach je odjakživa šváb a ty ve hře jsou narenderovaní podle periplaneta americana, které koupíte ve zverimexu. Takže se o žádnou broučí mafii nejedná jak tvrdí autor, ale je to švábí mafie.

S pozdravem ARKMAN(doporučuje 9/10 hnidopichů :)

Torquemada | 26.06.05 v 03:29

...Mario Puzo se musi obracet v hrobe. Autor hry od nej zkopiroval uplne vse i se jemny osob...
Co se tyce hry, tak je dost tezka. Napriklad obrana bunkru je nechutna (a to se nezminuju o nechutnosti brouku:o)


galerie

Roach War Roach War Roach War Roach War Roach War