recenze

Retrospec

Retrospec

Stroj času je opět na scéně, tak se ho snažte využít ve svůj prospěch ;). Největším kladem je jednoznačně vizuální stránka, ale ani ostatní prvky (hratelnost a nápaditost) nezůstávají pozadu. Myslím, že více ani nemusím říkat.
Cestování v čase je pro spoustu lidí věčné téma a není se proto čemu divit, že se stalo námětem pro spousty knih a filmů. Naštěstí si toto téma našlo cestičku také mezi počítačové hry, kde vzniklo několik zajímavých titulů. Jednou z takových gamesek byl kupříkladu skvělý The Fourth Dimension, který přinesl trošičku netradiční pohled na budoucnost a částečně také na již zmiňované cestování časem. Vývojáři ale mnohdy dokáží svými myšlenkami velmi zajímavě překvapit, tak jak to udělali týpci z Acoders, tvůrci následující gamesky. Nebudu vás samozřejmě dále napínat a rovnou se pustím do popisu, na což jistě většina z vás netrpělivě čeká…

Jak je vám již z úvodu patrné, budeme využívat stroj času. Pojďme si ale vše trošku více přiblížit :). Po startu se ocitáte na jedné vesmírné základně, kde se vžíváte do kůže jednoho zajímavého týpka. Vaše první krůčky budou tedy směřovat na průzkum nejbližšího okolí, kde ale na vás bude čekat menší překvapení. Než se totiž stačíte jakkoliv zorientovat, zaútočí na vás menší skupina robotů, která se vás ze všech svých sil bude snažit zastavit. Jejich energetické střely jsou bohužel dosti silné, takže si musíte počínat velmi opatrně a hlavně velmi rychle. Naštěstí máte k dispozici laserovou zbraň, s níž se vám jistě podaří tyto protivníky zastavit. Do karet vám hraje i fakt, že tito roboti nejsou naštěstí tak přesní, stačí si tedy najít vhodné místo u zdi a zajistit si tak likvidaci všech protivníku s minimální ztrátou na vašich životech. Další kroky by měly vést k ovládacímu panelu, který obsahuje dvě tlačítka modré a červené barvy. Pro úspěšné splnění dané úrovně musíte otevřít únikové dveře, nacházející se vždy na vzdálenějším místě od tohoto ovládacího panelu. Tyto dveře lze ovšem otevřít pouze stiskem modrého tlačítka. Háček je ovšem v tom, že se tyto dveře otevřou jen na malý okamžik a pravděpodobnost, že se k nim stihnete dostat před uzavřením, je rovna nule.

Naštěstí se poblíž tohoto mechanismu nachází již zmiňovaný stroj času, který vám dokáže váš problém vyřešit. Aktivuje se velice jednoduše, stiskem červeného tlačítka na ovládacím pultu. Vzápětí po stisku tohoto tlačítka uslyšíte příjemným hlasem potvrzení o aktivaci a můžete se tedy bez obav vypravit k tomuto portálu. Po vstupu se stylovou animaci vrátíte o několik málo minut nazpět a ihned po výstupu nastane velice zajímavá věc, když se události začnou dít přesně tak, jak jste je před chvíli sami vytvořili. Možná mi teď nerozumíte, proto bych to rád zkusil trošičku více popsat. Hned po výstupu z portálu vám doporučuji zaujmout roli náhodného pozorovatele. Po několika málo sekundách uslyšíte několik výstřelů a postupně padnou všichni roboti. Poté, když vylezete ze svého úkrytu, můžete vidět svoji postavu přesně v situacích, jaké jste před malou chvílí zažili. Jestli jste na začátku stiskli modré tlačítko, co nejrychleji doporučuji zaujmout postavení u únikových dveří a vyčkat, až vaše „druhé já“ zopakuje váš předchozí čin a stiskne magické modré tlačítko, aby otevřelo únikové dveře. Pak už vám nic nebrání řádně ukončit level a v nově dostupném levelu postupovat podobně. Pokud si troufáte a máte dostatek životů, můžete hned po výstupu z portálu zkusit vypomoci svému „druhému já“ tím, že nově objevené roboty znova postřílíte sami. Ještě bych rád dodal, že životy se pokaždé automaticky doplňují s každým dokončeným levelem. V případě vaší smrti nebo při špatném postupu se můžete kdykoliv vrátit do menu a daný level jednoduše zopakovat. Pojďme si ale nyní říci pár slovíček k technickému zpracování. Vizuální stránka vypadá velmi dobře. Zvuková a hudební kulisa je na tom rovněž velice slušně. K ovládání využijete kombinaci klávesnice a myši.

S přibývajícími levely bohužel nastane obrovský stereotyp, což je trošku škoda a dost to kazí velmi zajímavý námět. Jednotlivých levelů naštěstí není tolik, takže to na druhou stranu ani moc nevadí. Máte-li tedy rádi střílečky a hledáte-li odreagovačku na několik málo hodin, můžete směle vyzkoušet Retrospec. Jinak raději sáhněte po něčem jiném…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce